Trigliceridek - te hallottál már róluk?

Sokat hallunk a koleszterinről, de homály fedi a másik vérzsírtípust, a triglicerideket. Pedig ezek is kockázatot jelentenek a szív- érrendszeri betegségek szempontjából.

A szaknyelv számos szinonimával illeti a zsíranyagcsere zavarait: hallhatunk hiperlipidémiáról, hiperlipoproteinémiáról, diszlipidémiáról. Ráadásul szövevényes felosztása is van a zsíranyagcsere-zavaroknak a hiányzó vagy hibás fehérjék alapján, illetve aszerint, hogy koleszterinszint is emelkedett-e. Ami nekünk „földi halandó” szinten érdekes, az az, hogy:

  1. életveszélyes is lehet
  2. vannak öröklődő formák
  3. tudunk tenni ellene

Veszélyek

A magas trigliceridszint fokozza az érelmeszesedés kockázatát, ami kezelés nélkül többek közt szívinfarktushoz, stroke-hoz (agyi infarktus) vezethet. Okozhat azonban hasnyálmirigy-gyulladást is, ami szintén súlyos betegség, valamint zsírmájat és úgynevezett xanthomákat, melyek sárgás csomókként jelennek meg a bőrben, gyakran a szemhéjakon.

Mitől alakulhat ki?

Három fő oka van a trigliceridszint emelkedésének:

  1. Életmód: alkoholfogyasztás, illetve magas zsír- és/vagy magas kalóriatartalmú étkezés
  2. Egyéb betegséghez, gyógyszerekhez társuló forma: pl. cukorbetegség, szteroid-készítmények szedése, veseelégtelenség esetén. Természetesen ebben az esetben a kezelőorvos figyelemmel kíséri a trigiceridszintek alakulását.
  3. Örökletes forma: mind a koleszterin, mind a triglicerid szállítását és lebontását érinthetik genetikai zavarok. Azt azonban érdemes hozzátenni, hogy a familiáris hipertrigliceridémia gyakorisága 1:500-hoz, a kombinált (magas koleszterin- és magas triglicerid-értékekkel járó) öröklődő hiperlipidémia gyakorisága pedig 1:400-hoz. Ennél azért jóval több a túlsúlyból származó laboreltérés, tehát nem érdemes csípőből a genetikára fogni.

Mit lehet tenni?

Alapvető az alkoholfogyasztás csökkentése vagy felfüggesztése, valamint törekedni kell a testsúly normalizálására. Válasszunk az ételek készítéséhez növényi olajokat, és fogyasszunk több tengeri halat! Érdemes növelni a napi étkezések számát az esti, hazaérés utáni habzsolás helyett.

Extrém eltérések, illetve örökletes forma gyanúja esetén lipidológiai szakrendelést szükséges felkeresni.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 tipp, hogyan használd fel a mandarin héját

A mandarin héjára nem sokan gondolunk úgy, mint újrahasznosítható alapanyag, pedig igazán sokszínű a felhasználása. Ha eddig nálad is a kukában landolt, akkor olvass tovább, és lesd meg, mi mindenre tudod használni a tél egyik kedvencének héját!