Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezek a hazai gyümölcsök hamarosan eltűnhetnek a földekről

Lassan megszűnhet itthon egyes bogyós gyümölcsök termesztése. Több ok is közrejátszik az eltűnésükben.

A klimatikus viszonyok, a munkaerőhiány, valamint a lengyel és a szerb konkurencia miatt lassan megszűnhet itthon egyes bogyós gyümölcsök termesztése. Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke a Magyar Időknek elmondta, hogy míg a '80-as években 7000 hektárról 40-60 ezer tonna málna került le minden évben, addig ma 100 hektár körüli területről alig 600-800 tonna málna terem.

Megváltozott a klíma

– A málna, a szeder és a fekete ribiszke klimatikus okok miatt is nehezen termelhető gyümölcs lesz Magyarországon, sőt már ma is az – mondta el Apáti. Az elmúlt 10-15 évben olyannyira megváltoztak a klimatikus viszonyok hazánkban, ami már nem kedvez a bogyós gyümölcsök termesztésének. Ezek a gyümölcsök nem bírják a forró, száraz, aszályos nyarakat, de a málna és a szeder a csapadékos, meleg időt sem kedveli, a mostanihoz hasonló, záporokkal tarkított időjárás ugyanis kedvez a szürkerothadás betegség terjedésének, ami ellen nagyon nehéz védekezni.

Nincs, aki a földeken dolgozzon

Ahogy tavaly is beszámoltunk róla, a málna termesztését nehezíti, hogy nincs munkaerő, aki leszedné a gyümölcsöt. A málna és a szeder munkaerőigénye egy hektárra vetítve 3-4 ezer munkaóra, míg a szántóföldi növényeknél ez alig 10-20 óra, és az almáskerteknél is csak 500-800 munkaóra. Ráadásul az ágazat csak rövidtávra, 3-5 hónapra tud munkát adni a napszámosoknak.

Málnás finomságok:

Tovább rontja a málna helyzetét, hogy Lengyelországból vagy Szerbiából a kész, fagyasztott málnát olcsóbban lehet behozni, mint amennyiért a magyar hűtőipar az alapanyagot meg tudja venni.

A piros ribiszke szerencsére egy fokkal jobb helyzetben van, mert jól bírja a változó időjárási viszonyokat. E gyümölcs esetében a munkaerőhiány sem okoz különösebben nagy gondot,mivel géppel is betakarítható.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!