Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ez a növény súlyos sérüléseket okozhat, véletlenül se menj a közelébe!

Az elmúlt években hazánkban is megjelenő kaukázusi és Szosznovszkij-medvetalp komoly égési sérüléseket, szemirritációt, legrosszabb esetben pedig vakságot okozhat.

Az utóbbi években egyre több helyen bukkan fel Magyarországon a kaukázusi és a Szosznovszkij-medvetalp, melyek bár elsőre igen mutatós növényeknek tűnnek, valójában nagyon veszélyes a közelükben tartózkodni. A 24.hu írása szerint az említett inváziós növényeket már megérinteni sem lenne szabad, a medvetalpak ugyanis másodfokú, maradandó égési sérüléseket tudnak okozni a bőrön, szembe kerülve pedig nemcsak hihetetlenül súlyos irritációt, de akár vakulást is okozhatnak. 

Az Európa legnagyobb lágyszárú növényeiként és a kapor távoli rokonaiként is ismert medvetalpak 3-7 méteresre is megnőhetnek, leveleik és nagy, tányér alakú virágaik bármelyik erdőben túrázónak érdekes jelenségek lehetnek, éppen ezért kell odafigyelni arra, hogy ne kerüljünk a növények közvetlen közelébe. Élettani hatásaikról és a védekezésről a 24.hu Dr. Török Péterrel, a Debreceni Egyetem növényökológus professzorával és Dr. Béni Szabolccsal, a Semmelweis Egyetem Farmakognóziai Intézetének igazgatójával beszélgetett. 

A kaukázusi medvetalp magánkertekből és arborétumokból került ki, az elmúlt években főleg az ország nyugati részében okoz problémákat, a Szosznovszkij-medvetalp viszont az ország keleti oldalán, a Tisza mentén jelent meg nagy mennyiségben az elmúlt években. Utóbbi növényfajta az egykori Szovjetunió területén egyfajta takarmányként szolgált, miután azonban rájöttek arra, hogy például a tehén teje keserűbb lesz a medvetalp fogyasztás következtében, a szovjet tagköztársaságok leálltak a növény használatával. A növény az elmúlt évtizedekben elterjedt a keleti országokban, irtásával pedig nem nagyon foglalkoztak, így a Szosznovszkij-medvetalp a Tiszán keresztül könnyen bejut az országba, elsősorban a Felső-Tisza vidékén. 

Amint az a 24.hu cikkéből is kiderül, a két medvetalp között nincsen sok különbség, a növények szöveteiben jelenlévő toxikus anyagok úgynevezett kumarinszármazékok, jelesül furanokumarinokként ismert vegyületek.
 
Elég csak hozzájuk érni
 
A tapasztalatok szerint elég, ha valaki csak a növény leveleihez vagy szárához hozzáér, a toxikus anyagok szinte azonnal reakcióba lépnek a bőrrel: először bepirosodik a bőr, majd hólyagosodni kezd, nem sokkal később pedig már másodfokú égési sérülésekhez hasonló sebek jelennek meg az érintett felületen. Ha a hólyagok kifakadnak, fennállhat a bakteriális fertőzés veszélye is, szembe jutva pedig nagyon erős gyulladást okozhat, a másodlagos fertőzések pedig egyes, ritka esetekben akár vakságot is okozhatnak. 
 
 
Azonnal cselekedjünk
 
Ha valaki érintkezik ezekkel a növényekkel, fontos az azonnali közbeavatkozás: az érintett bőrfelületet hideg vízzel kell leöblíteni, és amennyire csak lehet, azonnal be kell kötni valamivel, nehogy a seb reakcióba lépjen a napfénnyel, ezzel is súlyosbítva a sérüléseket és a fájdalmat. Ha szembe kerül, lehetőleg azonnal forduljunk a gyulladással orvoshoz, hogy rögtön csillapítani lehessen a fájdalmat, a fertőzés kockázatát pedig kizárhassuk. 
 
Ha valaki kaukázusi vagy Szosznovszkij-medvetalpat talál az erdőben, ne menjen a közelébe, kötelező azonban értesíteni a helyi természetvédelmi hatóságot arról, hogy a már említett fajtájú növényekkel találkoztunk
 
Ez is érdekelhet:
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!