Elszomorító, mennyibe kerül, ha valaki étteremben ebédelne

A friss adatok szerint egyre kevesebben járnak étterembe, és nem véletlen, hiszen elképesztő összegeket kell fizetni a megrendelt fogásokért.

A KSH legfrissebb adatai szerint kevesebben járnak étterembe, mint a Covid-válság előtt. A szakértők szerint a forgalom látványos visszaesése elsősorban a magas árakkal magyarázható – olvasható a Portfolio oldalán.

Egyre kevesebben járnak étterembe

Jelentősen csökkent a vendéglátóhelyek bevétele

2023 első félévében 5,5%-kal csökkent az éttermek bevétele a Covid-válság előtti időszakhoz képest. Ha viszont csak a júniusi hónapot nézzük, akkor a visszaesés mértéke meghaladja a 8%-ot.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint az lehet a probléma, hogy a korábbi, nagy belföldi kereslet miatt egyes éttermek túlárazták magukat, vagyis az indokoltnál többet emeltek az ételek és az italok árán.

Jelenleg azonban kisebb a költési szándék, mint korábban volt

– mutatott rá a szakértő.

Hozzátette továbbá, hogy ahol jó az éttermi szolgáltatások ár-érték aránya, ott az éttermek a költségek emelkedése mellett tudtak emelni a fogyasztói áraikon, viszont a vendégek sem pártoltak el tőlük.

Fejenként 10 ezer forint alatt már nem tudunk étteremben enni

Fejenként 10 ezer forintos számlára számíthatunk az éttermekben

Természetesen nagy szórást mutatnak a vendéglátóhelyek árai, ám az idei első nyolc hónap tapasztalatai alapján megállapítható, hogy aki étteremben ebédelne, az fejenként minimum 10 ezer forintos számlával kalkulálhat.

Több étteremnek is szüksége van a megújulásra

„Akik most bajban vannak, elsősorban magukban kell keresniük a hibát. Az éttermek működését nehéz előre jelezni, de a rendezvénypiacon jó ősznek és télnek nézünk elébe a megrendelésállomány alapján" – foglalta össze Kovács László.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...