Elszomorító, mennyibe kerül, ha valaki étteremben ebédelne

A friss adatok szerint egyre kevesebben járnak étterembe, és nem véletlen, hiszen elképesztő összegeket kell fizetni a megrendelt fogásokért.

A KSH legfrissebb adatai szerint kevesebben járnak étterembe, mint a Covid-válság előtt. A szakértők szerint a forgalom látványos visszaesése elsősorban a magas árakkal magyarázható – olvasható a Portfolio oldalán.

Egyre kevesebben járnak étterembe

Jelentősen csökkent a vendéglátóhelyek bevétele

2023 első félévében 5,5%-kal csökkent az éttermek bevétele a Covid-válság előtti időszakhoz képest. Ha viszont csak a júniusi hónapot nézzük, akkor a visszaesés mértéke meghaladja a 8%-ot.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint az lehet a probléma, hogy a korábbi, nagy belföldi kereslet miatt egyes éttermek túlárazták magukat, vagyis az indokoltnál többet emeltek az ételek és az italok árán.

Jelenleg azonban kisebb a költési szándék, mint korábban volt

– mutatott rá a szakértő.

Hozzátette továbbá, hogy ahol jó az éttermi szolgáltatások ár-érték aránya, ott az éttermek a költségek emelkedése mellett tudtak emelni a fogyasztói áraikon, viszont a vendégek sem pártoltak el tőlük.

Fejenként 10 ezer forint alatt már nem tudunk étteremben enni

Fejenként 10 ezer forintos számlára számíthatunk az éttermekben

Természetesen nagy szórást mutatnak a vendéglátóhelyek árai, ám az idei első nyolc hónap tapasztalatai alapján megállapítható, hogy aki étteremben ebédelne, az fejenként minimum 10 ezer forintos számlával kalkulálhat.

Több étteremnek is szüksége van a megújulásra

„Akik most bajban vannak, elsősorban magukban kell keresniük a hibát. Az éttermek működését nehéz előre jelezni, de a rendezvénypiacon jó ősznek és télnek nézünk elébe a megrendelésállomány alapján" – foglalta össze Kovács László.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek