Ezek lettek a világ legjobb ételfotói 2022-ben

Kevés ember gondolná, hogy egy-egy ételfotó láttán képes tátva maradni a száj, a világ legjobbnak megválasztott gasztronómiai fotói azonban kétségtelenül tényleg lenyűgözőek.

Néhány nappal ezelőtt választották meg a világ legjobb gasztronómiai fotóit – derül ki a CNN cikkéből. A Pink Lady Food Photographer of The Year nevű díjátadón 60 ország versenyzői neveztek 23 kategóriában, díjat pedig összesen 38 alkotás nyert.

A legjobb fotó díját egy indiai fényképész, Debdatta Chakraborty kapta. A „Kebabiyana” című fotó a Khayam Chowk nevű, ételkülönlegességeiről híres utcán készült Srinagarban, amely Dzsammu és Kasmír nyári fővárosa Észak-Indiában. A Pink Lady (a márka sokaknak ismerős lehet finom, lédús almáiról) sajtóközleménye szerint az utca nappal egészen hétköznapi, éjszaka viszont...

...nyüzsgő gasztronómiai központtá változik, amikor az árusok begyújtják a faszenes kemencéket, és megtöltik a levegőt az olyan grillezett finomságok füstös illatával, mint a wazwan kebab, ami egy nagyon népszerű kasmíri utcai étel.

A zsűri indoklása szerint a kép szinte életre kel, nézője egy pillanatra maga is Kayam Chowk-ban érezheti magát, szinte érezzük az illatokat és azt a kibírhatatlan hőséget, amelyben a kebabkészítő nap mint nap dolgozik.

A Pink Lady Food Photographer of The Year Awards célja, hogy megmutassa, milyen fontos szerepet töltenek be az ételek az ember életében. Ez a fotó például a legjobb, telefonnal készült készült kép fődíját vitte el:

Ez a kép pedig a Fujifilm innovációs díját kapta meg, a madártávlatból készült nagyvárosi kép elkészítéséhez csupán néhány sajtreszelő és egy pár brokkoli kellett:

„A hatalmas globális események – háború, éhínség, a zárva tartás vége, a vendéglátóipar újjáéledése, a lehetőség, hogy újra együtt ünnepelhetünk a barátokkal és a családdal – mindezeket örökítik meg a díjazott képek, amelyek oly szemléletesen mutatják, hogy az ételek életünk minden területét érintik. A verseny az ételfotózás művészetének globális ünnepe”

– nyilatkozta Phil Turnbull, a Pink Lady nevű almamárka tulajdonosa.

A Pink Lady fotós versenyére több mint 60 országból több ezer pályamű érkezett. A zsűri elnöke a neves ételfotós, David Loftus volt. A versenyben 23 kategória és 38 nyertes kép szerepelt (néhány kategóriában alkategóriák is voltak), a legjobb esküvői fotó kategóriában például ez lett a nyertes mű:

Az idei év döntős fotóiról Bristolban nyílik majd kiállítás 2022 novemberében, aki viszont nem tud személyesen ellátogatni a kiállításra, az erre a linkre kattintva meglesheti a legjobb alkotásokat.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Hiába nem néz ki jól egy sütemény, az íze a...

Közös kalandba kezdünk veletek: itt a Nosalty Főzőklub! Cikksorozatunk keretében minden hónapban megismerkedhettek egy Nosaltys hobbiszakácsunkkal, aki szenvedélyesen süt-főz, fotóz, ételeket alkot, kreativitásával és saját receptjeivel színesíti a mi kis gasztroközösségünket. Májusban Szakál Benjámint ismerhetitek meg egy kicsit közelebbről, akinek kreatív receptjeivel már találkozhattatok az oldalon. Szia, Benjámin!

Nosalty

További cikkek