Fotósuli: út a tökéletes ételfotóhoz

Megtanultuk kezelni a gépünket, és megismerkedtünk néhány alapbeállítással. Most a dekoráció kerül a fókuszba - hogy igazán étvágygerjesztőek legyenek a képeink!

Az igazán megkapó ételfotó akkor születik, ha a fotón van valami plusz. A megfelelő fényképezőgép és a helyes beállítások mellett arra is ügyeljünk, hogy az ételt szépen tálaljuk, és ízlésesen dekoráljuk. Senki sem születik úgy, hogy ért az ételdekoráláshoz, de ez egy begyakorolható, elsajátítható tudomány - bár kétség kívül kell hozzá némi természetes szépérzék. Lássuk, mitől lesz egy átlagos ételfotó különleges - a fotózáshoz pedig megint egy Nikon D5500-ás fényképezőgépet használtunk.

Háttér

Nem mindegy, hogy az ételt milyen felületen fotózzuk. Egy mintás konyhapult vagy egy tarka viaszkosvászon terítő el tudja rontani az egész kép összhatását. Próbáljunk meg kicsit rusztikusabb felületet keresni - egy régi asztallap, egy kopottas hokedli, egy rusztikusan rozsdás fémtálca tökéletes lehet! A legtöbb háztartásban megvannak azok a felületek, amin az étel jól mutat - csak esetleg elsőre nem is gondolunk rájuk. Igazán fanatikusoknak kötelezőek a lomtalanítások és a garázsvásárok - egy szúette, régi falap igazi kincset érhet! Ha több ilyenünk is van, és nagyon belemélyedtünk a témába, egyet-kettőt át is festhetünk, hogy különböző színű háttereink legyenek. Ha erre nincs lehetőségünk, vagy nem szeretnénk ilyen messzire menni, beszerezhetünk néhány pasztellszínű kartonlapot is.

Textilek

A textil szintén egy fontos ételfotó kellék. Mindegy, hogy konyharuha, terítő vagy szalvéta, a képet feldobja. Egy szép textil háttérként is funkcionálhat, de ha csak a tányér alá tesszük, úgy is működik. A kép hangulatától függ, hogy szépen kisimítva, vagy inkább hanyagul meggyűrve szeretnénk a fotón viszontlátni - erre nincs valódi szabály. Azért egy elegánsan tálalt étel mellé ne dobjunk oda egy konyharuhát, de nyugodtan legyünk kreatívak, és használjuk a fantáziánkat.

Kiegészítők

A szép ételfotóhoz kikerülhetetlenek a megfelelő kiegészítők. Próbáljunk meg otthon többfajta tányért, evőeszközt, kiegészítőt tartani - ezeket potom pénzért beszerezhetjük bolhapiacon, de a nagyi padlását is átkutathatjuk érte. Aki megszállottá válik, az előbb-utóbb úgyis mindenhonnan egy alpakka kanállal vagy kicsit kicsit kopott sószóróval fog hazaállítani.

Színek

Mint minden képnél, az ételfotónál is döntőek a színek. Az étel színe határozza meg, hogy mivel dekorálunk, milyen színű hátteret, tányért és textilt használjunk. Vagy törekedjünk a hasonló árnyalatra, vagy válasszuk a komplementer színeket - narancsoshoz kéket, zöldhöz pirosat, sárgához lilásat. Az egyszerű, pasztell és földes színekkel pedig nem nagyon nyúlhatunk mellé.Egy szép ételfotóról azonnal egy hangulat vagy történet jut eszünkbe.

Történet

Amikor ételt fotózunk, próbáljunk meg egyetlen képbe egy történetet belesűríteni. Egy hangulatos olasz családi vacsora, egy reggeli a szabadban, vagy uzsonna a nagymamánál. Nyugodtan csináljunk egy kis "kupit" a felületen - pár szétszóródott morzsa, egy lekváros kanál, egy félig megrágott kenyér a tányér mellett sokkal emberibbé, valóságosabbá teszi a fotókat. Játsszunk a kiegészítőinkkel is - egy régimódi, rusztikus kalácsot ne tálaljunk modern tányéron, és egy magyaros étel sem mutat feltétlenül jól egy keleti mintázatú tányéron. Nem kell megijedni, senki sem úgy született, hogy ért az ételfotózáshoz, vagy akár a food stylinghoz. Az egész gyakorlás kérdése. De ha valaki rákap az ízére, akkor olyan, mint a főzés - örökké tartó szerelem!

Címlapról ajánljuk

Retró húsvéti ételek

Egy jó sonkatekercs vagy töltött tojás, fasírt és répatorta? Nálunk többek között ezek jelentik a retró húsvéti ételeket. Nálatok? Nézzük, szerepelnek-e a listán kedvenceitek!

Nosalty

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!