Epres-fehér csokis spiráltorta

E heti gasztrobloggerünk, Coffeinmentes, egy fantasztikus, ízig-vérig tavaszi tortát hozott el nektek. Némi konyhai jártasság szükségeltetik hozzá, de elképesztően látványos desszert!

Ez a torta két olyan alapanyagot ötvöz, amelyek klasszikus párosnak számítanak: az epret és a fehér csokoládét. Elkészítése némi gyakorlatot igényel, így, ha ezzel szeretnénk valakit megörvendeztetni, érdemes előbb próbasütést végezni.

De a gyakorlás megéri, hiszen legalább olyan finom, mint amilyennek látszik!

Hozzávalók egy kb. 18 cm átmérőjű tortához:

a piskótához:

  • 4 tojás
  • 12 dkg liszt
  • 13 dkg kristálycukor
  • egy csipet só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál víz
  • 1 teáskanál vaníliaaroma vagy vaníliapaszta

a krémhez:

  • 2 tojás sárgája
  • 10 dkg jó minőségű fehér csokoládé
  • 150 ml hideg tejszín

az összeállításhoz:

  • kb. 3 evőkanál eperlekvár
  • kevés reszelt fehér csokoládé
  • 1 nagy marék friss eper

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 35x26 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd félretesszük.

2. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját a cukor felével robotgépben habosra keverjük. Alacsony fokozaton hozzáadjuk a vizet, olajat, vaníliát és még egy percig keverjük.

3. A lisztet, sütőport, sót egy kisebb tálba kimérjük, kanállal összekeverjük.

4. A tojások fehérjét magas fokozaton fehéredésig felverjük, majd evőkanalanként hozzáadjuk a maradék cukrot. Addig verjük, amíg a habban keletkező csúcsok megtartják az alakjukat.

5. A lisztes keveréket hozzáadjuk a tojások sárgájához, homogénre keverjük. A felvert fehérje harmadát hozzákeverjük az előző lisztes-tojássárgás elegyhez, spatula segítségével csomómentesre keverjük.

6. Hozzáforgatjuk óvatosan a maradék habot, majd a masszát az előkészített tepsibe öntjük. Felületét egyenletesen elsimítjuk. 12–15 percig sütjük, kivétel előtt tűpróbát végzünk. A megsült tésztát a tepsiben hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni.

7. Eközben elkészítjük a krémet: a tojások sárgáját vízgőzfürdőn besűrítjük. (Vigyázat, könnyen rántottává válhat! Éppen ezért a tál alja soha ne érjen bele a vízbe, illetve a víz ne forrjon, csak éppen gyöngyözzön!)

8. A fehér csokoládét szintén vízgőzfürdőn megolvasztjuk, majd a tojások sárgájához keverjük, kihűtjük.

9. A tejszínt kemény habbá verjük. Ez akkor lesz viszonylag egyszerű, ha a tejszín nagyon hideg és elég zsíros. (Ha esetleg nem sikerül tökéletesen kemény habot nyerni belőle, adjunk hozzá kevés vízben felfőzött, egy evőkanálnyi zselatint, majd langyosan keverjük a tejszínhez. Különben a krém folyni fog!)

10. A felvert tejszínt óvatosan összeforgatjuk a fehér csokis eleggyel egy kézi habverő segítségével. Ha a krém selymes és sima, hűtőbe tesszük és alaposan lehűtjük.

11. Hozzálátunk az összeállításhoz: a piskótát kivesszük a tepsiből. Egy madzag vagy mérőszalag segítségével hosszában megfelezzük. Fontos, hogy pontosan félbevágjuk (nem szemmértékre), különben a torta, mint végeredmény ferde lesz, és billegni fog.

12. Ezután a sütőpapírt egy olló segítségével a vágás mentén szintén elvágjuk, de a papírt még a piskótán hagyjuk. Ennek segítségével lehet később feltekerni.

13. A két felet ismét egymáshoz illesztjük, majd a lap tetejét vékonyan megkenjük eperlekvárral. A lekvár tetejére pedig rákenjük a kihűlt fehér csokis krémnek körülbelül a felét.

14. Ekkor az egyik csík piskótát fogjuk és a papír segítségével óvatosan feltekerjük. Közben a sütőpapírt lehúzzuk. Ügyeljünk arra, hogy a piskóta vágott fele ne sérüljön meg, hiszen ez lesz a torta teteje. Lehetséges, hogy a feltekerésnél a piskóta megreped, eltörik, de ezt a hibát végül a krémmel szépen el lehet majd takarni.

15. Ha megvan az első tekercs, hozzáillesztjük a következő csíkot, kevés krémmel összeragasztjuk a találkozó széleket. Ha kész a tekercs, kézzel szép kerek alakra igazgatjuk. Folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük kb. fél óra hosszáig. Közben a maradék krémet is hűtjük.

16. A lehűlt tortát tortatálra helyezzük és a maradék krémmel kívülről bevonjuk. A torta tetején lévő spirálvonalat követve, a krémet vékonyan megcsurgatjuk kevés eperlekvárral, a piskóta vonalát pedig reszelt fehér csokival.

17. Az oldalát vékonyra szeletelt eperrel díszítjük, esetleg fehér csokoládéval megszórjuk, tálalásig hideg helyen tartjuk.

{ GALÉRIA = title:Epres-feh%C3%A9rcsokis%20spir%C3%A1l%20torta%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l-l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7 }

A receptet itt tudod elmenteni >>

Coffeinmentes blog >>

Coffeinmentes blog a Facebookon >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?