Epres-fehér csokis spiráltorta recept

Epres-fehér csokis spiráltorta
Epres-fehér csokis spiráltorta
55 perc / előkészület: 40 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a torta két olyan alapanyagot ötvöz, amelyek klasszikus párosnak számítanak: az epret és a fehér csokoládét. Elkészítése némi gyakorlatot igényel, így ha ezzel szeretnénk valakit megörvendeztetni, érdemes előbb próbasütést végezni.

De a gyakorlás megéri, hiszen legalább olyan finom, mint amilyennek látszik!

hozzávalók / 8 adag

a piskótához:

  • 4 tojás
  • 12 dkg liszt
  • 13 dkg kristálycukor
  • csipet só
  • 1 tk sütőpor
  • 1 ek olaj
  • 1 ek víz
  • 1 tk vanília aroma vagy vanília paszta

a krémhez:

az összeállításhoz:

  • kb. 3 ek eperlekvár
  • kevés reszelt fehér csokoládé
  • 1 nagy marék friss eper

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
alkalom: Anyák napja, buli receptek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

spirálos torta, epres tortatekercs, fehér csokis epertorta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Egy 35 X 26 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd félretesszük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját a cukor felével robotgépben habosra keverjük. Alacsony fokozaton hozzáadjuk a vizet, olajat, vaníliát, és még egy percig keverjük.
  3. A lisztet, sütőport, sót egy kisebb tálba kimérjük, kanállal összekeverjük.
  4. A tojások fehérjét magas fokozaton fehéredésig felverjük, majd evőkanalanként hozzáadjuk a maradék cukrot. Addig verjük, amíg a habban keletkező csúcsok megtartják az alakjukat.
  5. A lisztes keveréket hozzáadjuk a tojások sárgájához, homogénre keverjük. A felvert fehérje egyharmadát hozzákeverjük az előző lisztes-tojássárgás elegyhez, spatula segítségével csomómentesre keverjük.
  6. Hozzáforgatjuk óvatosan a maradék habot, majd a masszát az előkészített tepsibe öntjük. Felületét egyenletesen elsimítjuk. 12-15 percig sütjük, kivétel előtt tűpróbát végzünk. A megsült tésztát a tepsiben hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni.
  7. Eközben elkészítjük a krémet: a tojások sárgáját vízgőzfürdőn besűrítjük. (Vigyázat, könnyen rántottává válhat! Éppen ezért a tál alja soha ne érjen bele a vízbe, illetve a víz ne forrjon, csak éppen gyöngyözzön!)
  8. A fehér csokoládét szintén vízgőzfürdőn megolvasztjuk, majd a tojások sárgájához keverjük, kihűtjük.
  9. A tejszínt kemény habbá verjük. Ez akkor lesz viszonylag egyszerű, ha a tejszín nagyon hideg és elég zsíros. (Ha esetleg nem sikerül tökéletesen kemény habot nyerni belőle, adjunk hozzá kevés vízben felfőzött 1 evőkanálnyi zselatint, majd langyosan keverjük a tejszínhez. Különben a krém folyni fog!)
  10. A felvert tejszínt óvatosan összeforgatjuk a fehér csokis eleggyel egy kézi habverő segítségével. Ha a krém selymes és sima, hűtőbe tesszük, és alaposan kihűtjük.
  11. Hozzálátunk az összeállításhoz: a piskótát kivesszük a tepsiből. Egy madzag vagy mérőszalag segítségével hosszában megfelezzük. Fontos, hogy pontosan félbevágjuk (nem szemmértékre), különben a torta, mint végeredmény, ferde lesz és billegni fog.
  12. Ezután a sütőpapírt egy olló segítségével a vágás mentén szintén elvágjuk, de a papírt még a piskótán hagyjuk. Ennek segítségével lehet később feltekerni.
  13. A két felet ismét egymáshoz illesztjük, majd a lap tetejét vékonyan megkenjük eperlekvárral. A lekvár tetejére pedig rákenjük a meghűlt fehér csoki krémnek körülbelül a felét.
  14. Ekkor az egyik csík piskótát fogjuk, és a papír segítségével óvatosan feltekerjük. Közben a sütőpapírt lehúzzuk. Ügyeljünk arra, hogy a piskóta vágott fele ne sérüljön meg, hiszen ez lesz a torta teteje. Lehetséges, hogy a feltekerésnél a piskóta megreped, eltörik, de ezt a hibát végül a krémmel szépen el lehet majd takarni.
  15. Ha megvan az első tekercs, hozzáillesztjük a következő csíkot, kevés krémmel összeragasztjuk a találkozó széleket. Ha kész a tekercs, kézzel szép kerek alakra igazgatjuk. Folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük kb. fél óra hosszáig. Közben a maradék krémet is hűtjük.
  16. A lehűlt tortát tortatálra helyezzük, és a maradék krémmel kívülről bevonjuk. A torta tetején lévő spirálvonalat követve, a krémet vékonyan megcsurgatjuk kevés eperlekvárral, a piskóta vonalát pedig reszelt fehér csokival.
  17. Az oldalát vékonyra szeletelt eperrel díszítjük, esetleg fehér csokoládéval megszórjuk, tálalásig hideg helyen tartjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 35X26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 440
elküldve: 50
receptkönyvben: 642
elkészítve: 21/40
Facebookon megjelent: -

szakács

coffeinmentes

Mióta szakács: 2013.04.16.
1 recept
hirdetés

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csibus6
csibus6 p, 2015-04-17 19:43

Nagyon jol sikerult a torta, es persze nagy sikert aratott! Nagyon figyelmesen kovettem a lepeseket, es nem volt hiba! Tokeletes recept! Koszonet erte!

Caribou
Caribou p, 2013-05-31 12:43

Kedves coffeinmentes,
kérlek magyarázd már el tüzetesebben nekem, h kb. mennyire kell melegnek lennie a fehércsokinak abban a pillanatban mikor a tojás sárgája belekerül. Nagy csalódásomra, lassú kevergetés után a kukába dobtam az elegyet, mert klasszul becsomósodott. A tojás sárgája szépen besűrűsödött, a fehércsoki nem volt tűzforró.Vajon mit ronthattam el? Előre is köszönöm a válaszod!

chloedejonge
chloedejonge / chloedejonge v, 2013-06-30 17:02

Szia, remélem nem bánjátok, hogy válaszolok.
Ezt a tortát még nem készítettem el (de tervezem), viszont sokszor szembejön velem ez a probléma, pl créme brulée készítésekor a forró tejet kell a tojáshoz önteni.
Nekem az a trükk vált be, hogy bal kézben fogom a kézi habverőt, és a legalacsonyabb fokozaton bekapcsolva keverem a tojást, és nagyon lassan öntöm hozzá a forró keveréket, oda, ahol a habverő és a tojás találkozik. Hatásosabb, mint a fakanállal keverés.
üdv, Chloe

kicsimamut
kicsimamut v, 2013-05-19 09:13

Kedves Coffeinmentes :)
Csak gratulálni tudok,nagyon ötletes,és tuti nagyon finom is,ki fogom próbálni!
Köszönöm a receptet:)
További kellemes sütögetést kívánok:)

multiculti
coffeinmentes / multiculti sze, 2013-05-22 18:03

Kedves Kicsimamut!

Köszönöm szépen a kedves szavaidat :-) Remélem Neked is ízleni fog, sok sikert kívánok a megalkotáshoz! Anikó