Az én fenekem

Túl nagy a feneked? Nem olyan gömbölyű, mint J.Lo-é? Biztos, hogy olyan nagy baj ez?

Az Amerikában 50 évvel ezelőtt induló, ma már nemzetközi hálózatban működő, nagy népszerűségnek örvendő Weight Watchers („Súlyfigyelők") fogyókúra-támogató rendszer a tavalyi évet egy erős videós kampánnyal zárta, megadva a kezdő lökést az újévi elhatározáshoz.

A korábbi cikkünkben bemutatott „This Girl Can" kampányhoz hasonlóan a Weight Watchers is úgy tűnik, felejtősnek tekinti a celebeket és átlagos, hétköznapi emberekkel fordul az átlagos, hétköznapi emberekhez - szerintem abszolút támogatható módon. Hiszen 30 felett józan eszű felnőtt már nem celebritások képeivel tapétázza ki a fürdőszobai tükör két oldalát.

A Weight Watchers alábbi videójában egy nő életének alakulását követhetjük végig a feneke szemszögéből. Csodás kapcsolat volt az övék: egyszerre születtek, együtt töltötték a felhőtlen gyermekkort, felnőtté váltak, sikerült munkahelyet, gym-bérletet és egy pasit szerezni a fenéknek. Aztán ahogy az élet alakult, az esküvő után útjaik különváltak, a popsi már nem arra haladt, amerre a gazdája szerette volna. Persze megpróbálták feléleszteni a régi harmóniát, ami ment is egy darabig, de aztán 12 év, 7-féle diéta és 36-osból 42-es nadrágméretre váltás után a fenék tulajdonosa kénytelen volt szembenézni az igazsággal: a fenekével való kapcsolatának már semmi köze nincs a fenekéhez, a megromlott viszony okait sokkal inkább a fejében kell keresni.

Bár én szakemberként a személyre szabott tanácsadásban hiszek, így kevésbé vagyok híve az üzleti alapon nyugvó fogyókúrás rendszereknek, abban maximálisan egyetértek a kampányfilm üzenetével, hogy a sikeres testsúlycsökkenés nagy része fejben dől el. Ideális esetben a fogynivágyót támogató szakértői csapat tagja a dietetikus, az edző, a (szak)orvos és a pszichológus is. A pácienseimmel való munka tapasztalatai is egyértelműen igazolják, hogy - ha ennek megfelelő kultúrája lenne hazánkban - minden fogyni vágyónak a testsúlycsökkentési terápiával párhuzamosan pszichológiai terápiát is „előírnék" - sokkal nagyobb hatásfokkal lehetne együtt dolgozni, gyorsabb, stabilabb eredményeket elérni.

Szóval ne ijedjetek meg, ha egyedül nem megy, bátran forduljatok segítségért szakemberekhez!

Címlapról ajánljuk

További cikkek