Emberre veszélyes baktériumot találtak ebben a magyar ásványvízben

Laboratóriumi vizsgálatok során derült ki, hogy veszélyes baktérium van egy magyar márka ásványvizeiben. 

Veszélyes baktériumot, úgynevezett Pseudomonas aeruginosát találtak a Hírös ásványvízben – derült ki a 24.hu által rendelt laboratóriumi vizsgálatból. A magyar ásványvizet a Kecskeméthez közeli Kerekegyházán gyártja a Hírös-Vitál Zrt. Az internetes portált több forrás is értesítette arról, hogy gondok lehetnek a vízzel, ezért a vizet laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá.

A vizsgálat során kiderült, a Hírös ásványvízben egy kórházi fertőzéseket okozó, a gyógyszereknek nagyon ellenálló baktériumot, úgynevezett Pseudomonas aeruginosa-t találtak. Ez a baktérium az Egészségügyi Világszervezet (WHO) besorolása alapján a legveszélyesebb rezisztens, az antibiotikumoknak nagyban ellenálló, tehát nehezen elpusztítható baktériumok közé tartozik.

„A szabály előírja, hogy Pseudomonas aeruginosa egyáltalán nem fordulhat elő ivóvizekben, élelmiszerekben, aminek van egy egyszerű oka, hogy ez egy opportunista kórokozó. Nem véletlenül mondják azt a higiéniai előírások, rendeletek, hogy ilyen baktériumot nem tartalmazhatnak az ivásra használt vizek. Ez a baktérium sok szervünkben tud betegséget előidézni, lényeges tulajdonsága, ami miatt vizekben gyakorta előfordul, hogy biofilmképző, tehát biológiai bevonatokat képez, és ezek a biológiai bevonatok műanyag felületeket kiválóan tudnak létrejönni” – nyilatkozta a 24.hu-nak Márialigeti Károly, az ELTE Mikrobiológia Tanszékének egyetemi tanára.
A szakértő elmondása alapján a baktérium nem okoz mindenkinél betegséget, egy legyengült immunrendszerű, alapbetegséggel küzdő embernél viszont nagyobb eséllyel alakulhat ki fertőzés akár több szervben is, így tüdőgyulladást, szem- vagy húgyúti fertőzést is okozhat a szervezetbe bekerülő baktérium.
Márialigeti Károly azt is elmondta a 24.hu-nak, hogy a Pseudomonas aeruginosa-nak egyáltalán nem szabadna előfordulnia ivóvizekben vagy élelmiszerekben:

Ez is érdekelhet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek