Ellógod az edzést? Elég a kifogásokból!

Neked is van egy bevált kifogáslistád, hogy épp miért nem tudsz elmenni edzeni? Ugyan már, vegyél egy nagy levegőt, és indulj el! Mi segítünk!

Este 6 óra van, 7-től kezdődik az edzés. Kicsit fáj a fejed, a mosást is be kellene pakolni, az időjárás is nyomasztó, pár e-mailt is meg kellene még válaszolni, és a könyvedben is épp egy elég izgi résznél jársz. Menni vagy nem menni? Ez itt a kérdés.

Akár az étrendre, akár a sportra vonatkozóan, változatos kifogások ezreit tudjuk felsorakoztatni másodpercnyi gondolkodás nélkül. De mielőtt beadnánk a derekunkat lusta-énünknek, tegyük fel magunknak ezt a 10 kérdést!

1. Meg fogom bánni?

Nagy valószínűséggel igen. Ha egyébként rendszeresen eljárunk sportolni, akkor pontosan tudjuk, mennyi időnk telik el vele, és azt is, hogy azon nem múlik semmi. Minden megvár. És azt is tudjuk, mennyire jó edzés után testnek, léleknek.

Ne felejtsük: a fizikai aktivitás nem börtön, hanem sokkal inkább szabadság. Segíti testünk egészséges működését, így sokkal nagyobb mozgástérrel élhetjük életünket.

2. Hogy áll a heti mozgásmérleg?

Szombat van, és a héten már ötször voltál edzeni? Akkor lehet, hogy tényleg belefér egy pihenőnap. De ha a héten még egyszer sem voltál, akkor azért érdemes mélyebben átgondolni a hozzáállásodat.

3. Hogy fogom bepótolni, ha ezt most kihagyom?

Be fogod egyáltalán pótolni, vagy csak simán kimarad? Ha most nincs kedved az edzőteremhez, de tudod, hogy reggel szívesen mész majd futni, akkor beleférhet. De aztán reggel ne keress új kifogást!

Olvastad már?

10 ok, amiért nem fogysz

4. Valós okom van az edzés kihagyására?

Ha beteg vagy, esetleg korábban lesérültél, akkor igen. Meg persze ha csőtörés van a házban, akkor is. De különben? Gondolj az alábbiakra:

 • A többiek már úton vannak a terem felé, ha ők meg tudják csinálni, te is.
 • Érezd át, milyen jó érzés tölt el edzés után.
 • Tudod jól, hogy elindulni a legnehezebb, amikor már benne vagy, repül az idő! (De legalábbis akkor már nincs visszaút.)

5. Miért is csinálom ezt?

Frissítsd fel a céljaidat az emlékezetedben! Fogyni szeretnél? Formásabb lenni? Az magától nem fog menni!

 • Írd fel a céljaidat egy papírra, tedd ki a tükörre! Ha meginogsz, olvasd fel magadnak!
 • Szerezz társakat! Ha valamelyikőtök lelazul, a másik húzhatja magával! (Ezt tapasztalatból én is tudom. Annak idején ösztöndíjas egyetemista diákként egy másik magyar lánnyal éltünk Londonban. Az egyetem edzőterme egy másik településen volt, saját kisbusz vitte át a hallgatókat a másik helyre fél óránként. Ketten járunk át, de ha valamelyikőnk épp nem tudott menni, biztos, hogy kikísérte a másikat a kisbuszhoz, mert ha az elindult, onnan már nem volt visszaút.)
 • Gondold át a céljaidat! Ha túl magasra emelted a lécet, érdemes újrastrukturálni a fokozatokat.

6. Mivel tehetném vonzóbbá az edzést?

 • Erre is jó, ha van társunk az edzésben. Akkor tudjuk, látjuk, hogy nem vagyunk egyedül.
 • Beszélj róla! A sorstársak mindig nagy segítség. Empátiában és motivációban is. Ismerd meg, mások hogy lendítik át magukat a holtponton!
 • Ha edzés közben zenét szoktál hallgatni, rakj össze egy új válogatást!

Olvastad már?

"Hétköznapi" siker: -20 kg/4 hónap

7. Mivel is jutalmazhatnám meg magam edzés után?

Nem, nem csokival. Nem is sütivel. Nem is a holnapi edzés kihagyásával. Hanem mondjuk:

 • egy hosszú, nyugodt fürdővel,
 • egy masszázzsal,
 • barátokkal való találkozóval,
 • egy jó filmmel - akár otthon is, nyugiban a kanapén,
 • egy új edzőpólóval - amiben már a holnapi edzésen feszíthetsz is!

8. Lehet, hogy másik mozgásformát kellene találnom?

Ha gyakran előfordul, hogy nincs kedvünk az edzéshez, érdemes átgondolni, hogy megfelelő-e az adott mozgásforma számunkra. Ha mázlink van, akkor jól érezzük magunkat 1-2-féle mozgással is, de lehet, hogy a változatosság a titka annak, hogy rendszeresen rávegyük magunkat az edzésre. Látogassunk meg többféle órát, próbáljuk ki a futást, a powerwalkingot, de akár személyi edzővel is konzultálhatunk, biztos neki is lesz egy-két jó tippje!

9. Hogy fogom érezni magam napközben?

Egyrészt majd biztos dolgozni kell a lelkiismeret-furdaláson, másrészt viszont tudjuk, hogy edzés után mindig nagyon jól érezzük magunkat. Hiszen:

 • a mozgás feldobja az energiaszintünket,
 • magabiztosabbak leszünk tőle,
 • a koncentrációképességünkre is pozitívan hat,
 • az általános közérzetünk is sokkal jobb lesz tőle.

Ha reggel edzünk, ez kihat az egész napra, ha este, akkor a másnapra is. Ha pedig sikerül rendszerességet vinni edzéseinkbe, akkor egész héten jól érezzük magunkat.

10. Mi is az oka, hogy nem akarunk most edzésre menni?

Fogalmazzuk meg konkrétan a kifogást, és elemezzük ki:

 • "Túl fáradt vagyok." - az egész napos meló után ez egy teljesen jogos érzés. De általában ilyenkor szellemileg fáradtunk le, a testünk még bírná a terhelést, sőt, szellemileg is felfrissülünk, ha edzéssel szállunk ki a mókuskerékből.
 • "Éhes vagyok, inkább ennék, és utána már nehéz az edzés." - Ha éhesek vagyunk, együnk. Nem egy nagy ebédet persze, hanem egy kisebb szendvicset, gyümölcsöt joghurttal. Ettől nem telítődünk el annyira, hogy ne tudjunk edzeni, de nem is kopog a szemünk az éhségtől.
 • "Nincs kedvem." - vegyél egy nagy levegőt, indulj el, az első 10 perc a legnehezebb, utána már sínen vagy.
 • "Túl sok a dolgom." - Megvár. Ráadásul edzés után tele leszel energiával, még hatékonyabban is tudod majd végezni a feladataidat.
 • "Majd később megyek." - Mész? Mi értelme halogatni, mi a garancia arra, hogy egy óra múlva több kedved lesz? Szedd össze magad, utána nagyon büszke leszel magadra!

(via)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?