Ezeket a virágokat a kertedből szedve is megeheted

Tudtad, hogy a virágok nemcsak színesebbekké, de sokkal finomabbakká tudják tenni az ételeket? Ráadásul egészségesek, és egyaránt készíthetsz belőlük salátafeltétet, szörpöt vagy akár bort is!

Csak bizonyos virágok alkalmasak emberi fogyasztásra, és ezeket is csak mértékkel használjuk, mert akár emésztési zavarokat is okozhatnak. Sőt, a növények okozta allergiás reakcióktól szenvedők lehetőség szerint inkább kerüljék az ehető virágokat! Nagyon fontos az is, honnét szerezzük be az ehető szépségeket, amelyeket aztán számos módon használhatsz fel szörpben, salátában és még akár süteményekben is.

A forgalmas főutak mentén ne szedjünk szennyezett példányokat, és permetezetten sem érdemes őket a tányérra tenni. Inkább keressünk olyan boltokat, piacot, ahol szakértőktől vásárolhatjuk meg kedvencüket. Még biztonságosabb, ha magunk termesztjük őket a kertünkben. A virágok rögtön szedés után a legfinomabbak.

A hajnali órákban szedjük le, és ha azonnal nem fogyasztjuk el, tegyük őket nedves kendőre, és úgy a hűtőbe. Legtöbbször az ehető virágoknak csak a szirmai fogyaszthatóak, ezért érdemes a bibét és a porzókat eltávolítani róluk.

Kezdjük a bodzával!

Bodza

Csak a fekete bodza virágja és termései ehetőek, a gyalogbodzát viszont kerüljük el, mert mérgező. A fekete bodza virágjából készült szörp a legüdítőbb egy forró nyári napon. Koszorús alakja teszi lehetővé, hogy sűrű palacsintatésztába mártva, olajban kisütve csodás édességet készíthessünk belőle. Teája is nagyszerű. Nátha, megfázás esetén köptető hatású.

Ibolya

Az ibolya virágát édességek díszítésére, cukor, tea valamint ecet illatosítására, színesítésére alkalmazhatjuk. Levelét frissen salátákhoz, főzve levesek, szaftos ételek ízesítőjeként használhatjuk.

Orgona

Az orgona virága lágy és édes, ízével, színével feldob bármilyen salátát, isteni szörpöt, levest és ecetet is készíthetünk belőle.

Pitypang

Bort, de akár szörpöt is készíthetünk pitypangból

A pitypang gyermekláncfű néven is ismert, levele és virágja is ehető. Leggyakrabban salátákhoz használjuk, de virágából bort is készítenek.

Rózsa

Rózsaszirmokat tehetünk salátákhoz, ízesíthetünk vele cukrokat, édességeket, főzhetünk belőle dzsemet, lekvárt. Minél sötétebb egy levél, annál erősebb aromájú a sziromlevele.

Sarkantyúvirág

Kevésbé ismert, mint korábban említett társai, de a felsorolásból kihagyhatatlan, mert a legvidámabb, leglátványosabb tányérok velük készülnek. Szapora, leggyakrabban sárgás-narancsos színű. Íze édeskés, borsos. Saláták éke, sajttálak jó kiegészítője.

A sarkantyúvirág

Ehető virágok még

Akác virágja, angelika, apró bársonyvirág (büdöske), ánizs, árnyliliom szirom, árvácska, bazsalikom virágja, borágó, böjtfű, búzavirág, citrusfélék virágai, cukkini virága, fukszia, hagymavirágok (póréhagyma, vöröshagyma, fokhagyma) hársfavirág, hibiszkusz, izsóp, jázmin, kakukkfű virága, kankalin, kamilla, kaporvirág, koriander virágja, körömvirág, lemon és tangerine gem, levendula, margaréta, mályvarózsa, menta virágja, méhbalzsam, nefelejcs, rozmaring virágja, rukkola virágja, petúnia, sásliliom, sütőtök virágja, százszorszép, tátika, torma virágja, tökvirág, tulipán szirom, turbolya, zsálya.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek