Ehető térképek

Turistaként gyakran jellegzetes ételei alapján fedezünk fel egy-egy helyet, országot. Egy amerikai művészpáros erre rávilágítva most térképeket rakott ki különféle ételekből.

Nemrégiben egy reklámügynökség több nemzet zászlaját, köztük hazánkét is elkészítette az adott országra jellemző hagyományos ételekből. A kajaművészetéről híres Harry Hargreaves és Caitlin Levin páros ez alkalommal néhány ország és kontinens térképével csinálta ugyanezt. Hargreaves egyébként korábban hírhedt halálraítéltek utolsó vacsoráit dolgozta föl fotóin.

A mostani térképek a szerzők bevallása szerint az ételek megismerését elősegítő tulajdonságait hivatottak kidomborítani. Szerintük ugyanis az emberek sokszor ezeken keresztül fedeznek/térképeznek fel egy-egy helyet.

Az Egyesült Államokat különböző búza- és kukoricafajtákból rakták össze, utalva a kontinensnyi ország hatalmas gabonatermelésére és -fogyasztására:

Kína esetében mi más lehetne a felhasznált anyag, mint a rizs, és az abból készülő különféle tészták:

Afrika a banánból és más trópusi növények leveleiből áll össze:

A térképek hűen visszaadják egy-egy terület politikai alegységeinek beosztását is, ahogy az Afrika országai és az USA államai esetén is jól látszik - az ételkompozíciók ezért akár vaktérképként is szolgálhatnak az iskolákban. Mennyivel könnyebb lenne így megismerni a világ országait!

További térképeket ide kattintva találsz!

Címlapról ajánljuk

További cikkek