Ehető térképek

Turistaként gyakran jellegzetes ételei alapján fedezünk fel egy-egy helyet, országot. Egy amerikai művészpáros erre rávilágítva most térképeket rakott ki különféle ételekből.

Nemrégiben egy reklámügynökség több nemzet zászlaját, köztük hazánkét is elkészítette az adott országra jellemző hagyományos ételekből. A kajaművészetéről híres Harry Hargreaves és Caitlin Levin páros ez alkalommal néhány ország és kontinens térképével csinálta ugyanezt. Hargreaves egyébként korábban hírhedt halálraítéltek utolsó vacsoráit dolgozta föl fotóin.

A mostani térképek a szerzők bevallása szerint az ételek megismerését elősegítő tulajdonságait hivatottak kidomborítani. Szerintük ugyanis az emberek sokszor ezeken keresztül fedeznek/térképeznek fel egy-egy helyet.

Az Egyesült Államokat különböző búza- és kukoricafajtákból rakták össze, utalva a kontinensnyi ország hatalmas gabonatermelésére és -fogyasztására:

Kína esetében mi más lehetne a felhasznált anyag, mint a rizs, és az abból készülő különféle tészták:

Afrika a banánból és más trópusi növények leveleiből áll össze:

A térképek hűen visszaadják egy-egy terület politikai alegységeinek beosztását is, ahogy az Afrika országai és az USA államai esetén is jól látszik - az ételkompozíciók ezért akár vaktérképként is szolgálhatnak az iskolákban. Mennyivel könnyebb lenne így megismerni a világ országait!

További térképeket ide kattintva találsz!

Hozzászólások (1)

Kaddu-Laḍḍu

Nekem eddig egy térkép és zászló egyben-pizza jutott csak eszembe, az is Indiát ábrázolja és csurig autentikus hozzávalók alkotják, s?t, még egy tészta-OM is kerül a közepére, Jaisalmert?l Kailash hegyéig (egy régi mentális utazásom útvonala, egyszóval agymen?s receptr?l van szó!). Ahogy túl leszek az els? kísérleten, jön ide a recept is!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.