Egyházi méltóságok menüi

David Geisser, a svájci gárdisták szakácsa receptkönyvet írt a pápák kedvenc ételeiből.

Mi volt a kedvenc étele II. János Pál pápának, és hogyan változott a vatikáni konyha menüje, amióta az argentin Ferenc pápára főznek? - ezt is elárulja David Geissernek, a svájci gárdisták szakácsának a könyve.

A Buon Appetito (Jó étvágyat!) című, egyelőre csak németül kiadott könyv a receptek mellett a Vatikán és az utóbbi évtizedekben egymást követő pápák hétköznapi életébe is betekintést nyújt.

A szerző a lehető legközelebbről szerezte tapasztalatait: a 24 éves svájci David Geisser a pápákat védelmező svájci gárda szakácsaként szolgált. A könyv a pápák kedvenc ételeinek receptjeit tartalmazza: II. János Pál hazája konyháját, vagyis a tészta- és káposztaalapú lengyel fogásokat kedvelte, a német XVI. Benedek nyugalmazott pápa nevéhez fűződik a rántott hús (amelyet németek és olaszok teljesen másképpen készítenek el), Ferenc pápával pedig megérkezett a pápai állam konyháiba az argentin nemzeti édesség, a tejből és cukorból készített 'dulce de leche' (karamellizált tejkrém).

A könyvből az is kiderül, hogy Pietro Parolin bíboros, jelenlegi szentszéki államtitkár a krumplis tésztából gyúrt 'gnocchi' nudlijait szereti, Georg Gänswein, XVI. Benedek volt személyi titkára pedig a római konyha tipikus húsételét, a 'saltimbocca alla romana'-t (római zsályás borjú).

Dulce de leche

A kötet bemutatóján Daniel Anrig, a svájci gárda parancsnoka kijelentette: "a katona akkor harcol jól, ha jót evett, az olasz konyha pedig a legjobb a világon!".

Saltimbocca alla Romana

A néhai II. János Pál pápa és XVI. Benedek nyugalmazott pápa az apostoli paloták pápai lakosztályaiban laktak, és itt lengyel, német és olasz nővérek főztek rájuk. Ferenc pápa tavalyi megválasztása óta a Szent Márta-házban él, és ennek a vatikáni szállásnak a menzáján étkezik.

(via MTI)

Címlapról ajánljuk

További cikkek