Vajon mikor van itt az ideje lecserélni a fazekakat, lábasokat, serpenyőket, hogy ne veszélyeztessék az egészségünket, és ne rontsák el az ételek ízét vagy minőségét? A válasz nemcsak az anyagtól, de a használat gyakoriságától is függ.
Ahogy Daniel Modlin, a Food & Wine volt szerkesztője fogalmaz:
A legjobb edénykészletbe célszerű befektetni, amit túlköltekezés nélkül megengedhetünk magunknak, attól függően, milyen gyakran főzünk. Aki ritkán főz, annak nem szükséges csúcskategóriás rozsdamentes acélkészlet. Akinek aggályai vannak a teflonnal kapcsolatban, annak az öntöttvas serpenyő remek alternatíva.
De mikor jön el a csere ideje? Az alábbi útmutató segít eligazodni.
Tapadásmentes edények
(Teflon, kerámia bevonatú serpenyők, lábasok)
- Ajánlott csereidő: 1–3 évente (gyártói ajánlás szerint akár 2–5 év is lehet)
- Csere oka: ha a bevonat megkarcolódik, leválik, kopni kezd
- Kerámia előnye: nem mérgező, nem tartalmaz PTFE-t és PFOA-t
- Fontos: a sérült bevonatból anyagok kerülhetnek az ételbe, ezért ezeket ne használjuk tovább!
Rézedények
- Ajánlott csereidő: 10–20 évente
- Kritikus tényező: a belső bélés (ón vagy rozsdamentes acél) állapota
- Ha sérült a bélés: cserélni kell vagy újrabélelni
- Miért fontos? a réz reakcióba léphet savas ételekkel (pl. paradicsom), és beoldódhat az ételbe
- Tünetek rézmérgezésnél: hányinger, hasmenés
- Megjegyzés: amíg a bélés ép, a réz edény biztonságosan használható
Alumínium edények
- Ajánlott csereidő: 5–10 évente
- Csere oka: ha karcos, horpadt, vagy lyukacsos
- Kockázat: savas ételek főzésekor (pl. paradicsomos szósz) magas hőn alumínium szivároghat az ételbe
- Egészségügyi kockázat: csekély, mivel az emberi szervezet kevéssé szívja fel az alumíniumot
- Tanács: ne tároljunk ételt alumíniumedényben, főleg savasat ne
Az edények állapotát érdemes rendszeresen ellenőrizni. Még ha nem is látszik rajtuk külső sérülés, a bevonatok, bélések állapota idővel romlik, és befolyásolhatja az étel biztonságosságát. Használjunk tudatosan kiválasztott, minőségi edényeket, és váltsunk időben, hogy a főzés ne csak finom, hanem biztonságos is legyen!
Ezeket a konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni: