Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ebben a kávézóban nemcsak kávét, hanem rengeteg mosolyt és kedvességet is kapnak a vendégek

A Cafe 21 a Down-szindrómás fiatal felnőtteknek biztosít munkát. A vállalkozó szellemű fiatalok dolgozhatnak a konyhán, a pult mögött, és a vendégeket is kiszolgálhatják.

Egy West Yorkshire-i kávézó a 18 és 24 év közötti fiataloknak ad lehetőséget arra, hogy kipróbálják magukat a vendéglátásban. Nem mindennapi kezdeményezés, nem mindennapi kiszolgálással.

Finom kávé, különleges kiszolgálás

Ailith Harley-Roberts, a Sunshine and Smiles (Napfény és Mosoly) szervezet projektmenedzsere a múlt év márciusában segédkezett a kávézó megnyitásában, azonban az 1 hetes próbaidőszak után be kellett zárniuk. Azóta a kávézó keresett támogatót és a Cafe 21 a következő 6 hónapban biztosan nyitva lesz, azonban Ailith reméli, hogy hosszú távon is üzemelhet majd. A cél a Down-szindrómásokkal kapcsolatos tudatosság növelése, és az, hogy az emberek minél szélesebb körben megtapasztalhassák azt, hogy ezek a fiatalok nemcsak kedves kiszolgálásban részesítenek, hanem valóban jó munkaerők is lehetnek.

Ailith szeretné, ha ezek a fiatal felnőttek sikeresen együtt tudnának dolgozni egy 14 fős csapat részeként, elsajátítanák azt a tudást, ami a későbbiekben a segítségükre lehet, és karriert is építhetnek. Kiemelte, hogy a kávézó alkalmazottainak bérezése semmiben sem tér el a többi kávézóétól

A kávézó a dolgozók és a vendégek napjait is beragyogja

Az egyik dolgozó, Kathryn O'Donnell, 21 éves, aki felveszi a rendeléseket, tisztán tartja az asztalokat, és az ételek elkészítésében is segédkezik. Az itt dolgozók a preferenciáiknak megfelelően különböző feladatköröket tölthetnek be: van, aki a konyhán dolgozik, és a hideg, valamint a meleg ételek készítésében segédkezik, mások szívesebben dolgoznak a vendégek között. Ailith hozzátette:

„A kollégák egy része a vendégekkel szeret foglalkozni, mások szeretik a konyhai munkát, ami nincs annyira előtérben. Egy szülővel beszéltem, aki elmondta, hogy a fiuk minden reggelre ébresztőt állít be, és alig várja, hogy elinduljon a munkába.”

A Down-szindrómás gyerekek szülei által alapított és vezetett Sunshine and Smiles jótékonysági szervezet a Leeds-i gyermekeket és fiatalokat segíti. Rendszeresen tartanak beszédterápiákat, folyamatos csoportfoglalkozásokat, és a fiatalok egyéni támogatást is kapnak.

Itthon is van lehetőséged hasonlóan jó hangulatú helyen kávézni: Budapesten a Baross utcában találod a Nem adom fel kávézót és éttermet, ahol fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek készítik és szolgálják fel az ételeket és az italokat.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!