Magyarországon drágult leginkább két alapvető élelmiszer

Ugyan Európában mindenhol jelentősen drágultak az élelmiszerek, sajnos az egyik legnagyobb mértékű áremelkedésről mégis hazánkban lehet beszélni.

A hónapok óta tartó folyamatos drágulás úgy tűnik, egyre biztosabban velünk marad még egy darabig. Az élelmiszerárak emelkedése kitartóan folytatódik az egész kontinensen, különböző mértékben érintve az egyes országokat. Az Európai Unió Statisztikai Hivatala (Eurostat) folyamatosan figyeli és összehasonlítja az egyes tagállamokban megfigyelhető drágulást, az eredmények pedig Magyarországra nézve sajnos nem túl kedvezőek.

Nálunk drágult legjobban a kenyér és a hús egész Európában

Az elsők között (sajnos)

A harmonizált fogyasztóiár-index arra szolgál, hogy egységes képet mutasson az EU tagállamaiban végbemenő inflációról. Ezt az Eurostat hozta létre annak érdekében, hogy az egyes országok adatai összehasonlíthatóak legyenek.

Ebből pedig az látszik, hogy Magyarországon májusban 13%-kal volt magasabb a fent említett index, mint januárban.

Az élelmiszerek drágulása csak Litvániában és Bulgáriában volt nagyobb mértékű, mint nálunk.

A dráguló termékek

  • kenyér: 19,4% (ez Európában a legnagyobb mértékű drágulás)
  • hús: 17,4% (szintén rekordmagas növekedés)
  • gyümölcs: 11,9% (ezzel szintén hazánk a legelső drágulásban)
  • zöldség 13,7% (nagy mértékű emelkedés, itt azonban megelőz minket Románia, Litvánia és Szlovákia)
  • tojás: 21,9% (ez a 4. legmagasabb az EU-ban)
  • olívaolaj: 3,4% (ez kifejezetten kedvező adat, a 8. legkisebb emelkedés)
  • vaj: 14,6% (a 6. legnagyobb)
  • margarin: 23,7% (2. legnagyobb mértékű drágulás)

Forrásunk volt.


Hírek, újdonságok, érdekességek:

Legújabb receptek

Brokkolis gulyás sertésoldalasból

Nekem van egy olyan keverékem készítve, hogy oregano, kakukkfű, bazsalikom és ezt sok ételbe szoktam tenni, hisz a fűszerek adják az ételek ízét!!!! Imádjuk a gulyáslevest is, főleg, ...

Címlapról ajánljuk

Grillparti füstmentesen – Megvan hozzá a tudásod?

Elérkezett a hivatalos grillezési szezon kezdete – ilyenkor egyre többen hódolnak a szabadtéri sütés örömeinek. A jó levegőn lenni egészséges, és a szabad tűzön készült étel is az lehet, ha felkészülten vágunk bele a sütögetésbe. A grillezésnek is létezik ártalomcsökkentett módja, ehhez azonban mítoszok helyett a tények ismerete szükséges.

Hirdetés

További cikkek

Nem lazac, nem dió: 8 alapanyag, amiből sokat egyél, mert...

Gyakran halljuk, hogy együnk sok ómega-3 zsírsavat, de sokan nem engedhetjük meg magunknak, hogy teszem azt lazaccal lakjunk jól heti rendszerességgel, vagy szimplán nem kedveljük az ízét. Lássuk, miben van még sok-sok ómega-3 a drága lazacon vagy akár a dión kívül!

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...