Disznóságok, avagy…

Hogyan ússzuk meg a hurka- és kolbászsütést repedések nélkül? És mitől lesz omlós a sült oldalas? Miután mindezt megtudtuk, használjuk ki a télutót: disznóságokat a tányérokra!

Akár egyenesen a disznóvágásról érkezik hűtőnkbe a kitűnő alapanyag, akár a jól bevált hentesünktől vásároljuk a tepsibe valót, a lényeg, hogy tökéletesen készítsük el. Ehhez nyújtunk most segítséget.

Kolbász, hurka sütése

A legtöbb bosszúságot minden bizonnyal a sütés közben megrepedt kolbászok, hurkák okozzák, pedig elkerülhetők ezek a „balesetek”. Próbáljátok ki az alábbi repedésmegelőző praktikák valamelyikét!

 • Áztassuk sütés előtt 1-2 órán át hideg vízben a hurkát vagy kolbászt.
 • Szúrjunk a hurkába, kolbászba kb. 10-15 cm távolságra félbetört fogpiszkálókat, így a zsiradék a fogpiszkáló mellett szépen, folyamatosan kisül. (Félidőben meg is lehet fordítani, csak ekkor ki kell szedegetni belőle a fogpiszkálókat, majd a másik oldalába visszaszúrni.)
 • Egyszerűen szurkáljuk meg tűvel a kolbászokat néhány helyen.
 • Tegyünk a sütő aljába egy vízzel teli hőálló tálat, a keletkező gőz segít megelőzni a kirepedést.
 • Sokan arra esküsznek, hogy nem előmelegített, hanem hideg sütőbe teszik a hurkát, kolbászt, így lassan melegszik át a hús, és nem fog megrepedni a hirtelen hőtől.

Itt a sonkaszezon! >>

Amit az oldalasról tudni kell

Ha nem vagyunk olyan kiváltságos helyzetben, hogy frissen vágott disznó oldalasával dolgozzunk, akkor se búslakodjunk. Hentesektől is beszerezhető szép oldalas, csak figyeljünk vásárláskor, hogy a csontok vágási felülete minél élénkebb színű legyen. A sötétpiros szín a frissességről árulkodik.

 1. Legegyszerűbb esetben az oldalast sózzuk-borsozzuk, egy kis vizet löttyintünk alá a tepsibe, lefedve megpároljuk, majd fedő nélkül szép pirosra sütjük, közben saját levével locsolgatjuk.
 2. Számos receptúra a hús előfőzését kéri, a sütési idő így kétségkívül lényegesen lerövidül, mégsem szerencsés módszer, mert értékes ízanyagok vesznek kárba a főzőlében.
 3. Ha igazán omlós sült oldalast szeretnénk viszontlátni tányérjainkon, érdemes a sörben sütést kipróbálni, az eredmény fantasztikusan omlós hús lesz.
 4. Az oldalast mindig a csontos felével lefelé helyezzük a tepsire!
 5. Az oldalast sose gyorsan süssük, mindig közepes tűzön készüljön!
 6. Ha a minimál fűszerezésnél többre vágyunk, kaphat a sült oldalasunk ragacsos mézes-mázas külsőt, BBQ-szószosat vagy keleties ízvilágút, azt javasoljuk, hogy a pácokat a sütés vége felé kenjük a húsra, így biztosan nem ég szét a külseje.
 7. Ne feledkezzünk meg az oldalassütés isteni melléktermékéről sem: a tepsiben visszamaradó, megdermedt pecsenyezsírt nem ér kárba veszni hagyni!

Ínycsiklandó oldalasreceptek alább, kattints a képre!

{ GALÉRIA = title:Vari%C3%A1ci%C3%B3k%20s%C3%BClt%20oldalasra, 0,1,2,3,4 }

Az vagy, amit megeszel! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!