Disznóságok, avagy…

Hogyan ússzuk meg a hurka- és kolbászsütést repedések nélkül? És mitől lesz omlós a sült oldalas? Miután mindezt megtudtuk, használjuk ki a télutót: disznóságokat a tányérokra!

Akár egyenesen a disznóvágásról érkezik hűtőnkbe a kitűnő alapanyag, akár a jól bevált hentesünktől vásároljuk a tepsibe valót, a lényeg, hogy tökéletesen készítsük el. Ehhez nyújtunk most segítséget.

Kolbász, hurka sütése

A legtöbb bosszúságot minden bizonnyal a sütés közben megrepedt kolbászok, hurkák okozzák, pedig elkerülhetők ezek a „balesetek”. Próbáljátok ki az alábbi repedésmegelőző praktikák valamelyikét!

 • Áztassuk sütés előtt 1-2 órán át hideg vízben a hurkát vagy kolbászt.
 • Szúrjunk a hurkába, kolbászba kb. 10-15 cm távolságra félbetört fogpiszkálókat, így a zsiradék a fogpiszkáló mellett szépen, folyamatosan kisül. (Félidőben meg is lehet fordítani, csak ekkor ki kell szedegetni belőle a fogpiszkálókat, majd a másik oldalába visszaszúrni.)
 • Egyszerűen szurkáljuk meg tűvel a kolbászokat néhány helyen.
 • Tegyünk a sütő aljába egy vízzel teli hőálló tálat, a keletkező gőz segít megelőzni a kirepedést.
 • Sokan arra esküsznek, hogy nem előmelegített, hanem hideg sütőbe teszik a hurkát, kolbászt, így lassan melegszik át a hús, és nem fog megrepedni a hirtelen hőtől.

Itt a sonkaszezon! >>

Amit az oldalasról tudni kell

Ha nem vagyunk olyan kiváltságos helyzetben, hogy frissen vágott disznó oldalasával dolgozzunk, akkor se búslakodjunk. Hentesektől is beszerezhető szép oldalas, csak figyeljünk vásárláskor, hogy a csontok vágási felülete minél élénkebb színű legyen. A sötétpiros szín a frissességről árulkodik.

 1. Legegyszerűbb esetben az oldalast sózzuk-borsozzuk, egy kis vizet löttyintünk alá a tepsibe, lefedve megpároljuk, majd fedő nélkül szép pirosra sütjük, közben saját levével locsolgatjuk.
 2. Számos receptúra a hús előfőzését kéri, a sütési idő így kétségkívül lényegesen lerövidül, mégsem szerencsés módszer, mert értékes ízanyagok vesznek kárba a főzőlében.
 3. Ha igazán omlós sült oldalast szeretnénk viszontlátni tányérjainkon, érdemes a sörben sütést kipróbálni, az eredmény fantasztikusan omlós hús lesz.
 4. Az oldalast mindig a csontos felével lefelé helyezzük a tepsire!
 5. Az oldalast sose gyorsan süssük, mindig közepes tűzön készüljön!
 6. Ha a minimál fűszerezésnél többre vágyunk, kaphat a sült oldalasunk ragacsos mézes-mázas külsőt, BBQ-szószosat vagy keleties ízvilágút, azt javasoljuk, hogy a pácokat a sütés vége felé kenjük a húsra, így biztosan nem ég szét a külseje.
 7. Ne feledkezzünk meg az oldalassütés isteni melléktermékéről sem: a tepsiben visszamaradó, megdermedt pecsenyezsírt nem ér kárba veszni hagyni!

Ínycsiklandó oldalasreceptek alább, kattints a képre!

{ GALÉRIA = title:Vari%C3%A1ci%C3%B3k%20s%C3%BClt%20oldalasra, 0,1,2,3,4 }

Az vagy, amit megeszel! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek