CUKORSOKK: Így készül a madeleine, a legcukibb francia teasüti, amit valaha láttál

A madeleine /ejtsd: mádlen/ egy apró falatnyi, roppant szemrevaló és igazán mennyei, kagylóalakú, klasszikus francia aprósütemény, ami a XVI. század teadélutánjainak elmaradhatatlan kiegészítője volt. Most extra, matchás-fehércsokis-málnás változatban hoztuk el nektek, sőt, csomagban el is FOXPOST-oltuk! (x)

A madeleine lényegében egy szuper egyszerűen elkészíthető, könnyed, puha, kevert vajas piskótatészta, melyet egy mutatós, és annál speciálisabb kis kagylóformában kell kisütni. Igazán látványos vendégváró sütemény, mely tea vagy kávé mellé tökéletes, sőt, az igazán ínyencek még picit bele is mártják a teába/kávéba. Mielőtt belemerülünk, itt tudtok az eddig videókon kicsit cukorsokkolódni!

Szokásos kis töri

A legenda szerint az első madeleine-t, királyi szakács híján egy leleményes szobalány, bizonyos Madeleine Paulmier készítette Lotaringia hercegének és az ő vendégseregének. Annyira ízlett mindenkinek, hogy a herceg el is nevezte a süteményt a cselédlányról. Az édességnek hamar híre kelt, és meghódította a versailles-i udvart, majd később Párizst is. XV. Lajos felesége is rajongott érte, aki gyakran megfordult az udvarban egy-egy adag csodakagylóért. Ez volna a „hivatalos” eredettörténet, bár akadnak ennél jóval bizarrabb teóriák is...

Vannak, akik egy párizsi cukrászhoz kötik, aki rajtakapta a feleségét egy fiatal férfival, ezért megfenyegette a szeretőt, hogy ha nem süt 18 darab aprósüteményt egy órán belül, akkor megöli. A fiatal férfi kétségbeesetten fohászkodni kezdett Maria Magdolnához, aki láss csodát, megjelent, és megsegítette a férfit a sütésben. Ezt látván, a cukrász szíve meglágyult, megbocsájtott nekik, majd együtt, szépen, boldogan éltek tovább….

Az én madeleine-eim kicsit meg lettek extrázva: a tésztába a citrom mellé került még matcha is, azaz porrá őrölt zöldtealevél, ami különleges ízt és csodálatos, élénk zöld színt ad neki. A kis kagylók fehér csokoládéköntöst kaptak, ami ízben tökéletesen passzol a matchához. Végül megszórtam a liofilizált (fagyasztva szárított) málnával, és ráadásnak még egy kis pisztácia is került rá.

Egyszerűségében rejlik a tökéletessége

A tésztához:

  • Az egész tojásokat a kristálycukorral és a vaníliaaromával robotgéppel habosra keverjük, ettől lesz könnyed és légies.
  • Folyamatos kevergetés mellett hozzácsurgatjuk az előzőleg már megolvasztott és enyhén kihűlt vajat. Ügyeljünk rá, hogy ne csapódjon ki a vaj, legyen minél krémesebb, habosabb.
  • Hozzászitáljuk a lisztet, a matchaport és egy csipet sót.
  • Belereszeljük egy citrom héját, és mehet bele a leve is.
  • Csomómentesre keverjük, és 15 percet állni hagyjuk a tésztát. Pihentetés után habzsákba töltjük, de kiskanállal is adagolhatjuk.
  • A szilikonformát töltés előtt kicsit megszórjuk porcukorral (ez sülés közben finoman rákaramellizálódik a kis sütikre). A tésztát kb. 3/4-ig a kagylóformákba töltjük, majd kicsit elegyengetjük hústűvel vagy fogpálcikával.
  • Kizárólag alsó-felső fokozaton sütjük 10 percig, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni.

A mázhoz:

  • A csokoládét és tejszínt gőz fölött összeolvasztjuk. Egy tipp: csepegtessünk egy kevés fehér ételfestéket a csokihoz, ettől sokkal fehérebb lesz a színe, és szebben is vonja majd be a kagylókat. (Használhatunk más színezéket is.)
  • Az elkészült mázba srégen belemártjuk a kihűlt madeleine-eket, és megszórjuk a liofilizált málnával és pisztáciadarabokkal.
  • 15-20 percet hagyjuk őket dermedni.

Ezzel az aprósággal egy barátnőmnek szerettem volna kedveskedni, akinek sajnos ki kellett hagynom a 30. születésnapi buliját, a FOXPOST segítségével viszont most könnyedén el tudom hozzá juttatni vidékre ezt a cuki kis sütiboxot!

Küldj vagy fogadj Te is csomagot a FOXPOST-tal!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?