Csirkemájat a szüreti asztalra

A szüret az egyik legjobb kültéri foglalatosság ilyenkor ősszel. Ha idén nem jutunk el, akkor is reprodukálhatjuk az eseményt egy gyors, szüretízű fogással!

Gyerekkoromban gyakran jártunk szüretre rokonokhoz. Én nagyon szerettem - meg nem tudom mondani miért, hiszen korán kellett kelni, koromnál fogva nem kaptam a velkám pálinkából, a reggelire kínált házi szalámit nem ettem meg, maximum az üres kenyeret nyammogtam, és a 10. szüretem után kóstoltam meg először azt a szarvaspörköltet, amit a gazda ilyenkor készített, előtte csak a desszertnek szánt buktát ettem egész nap. A reggeli kenyeret leszámítva, úgy értem.

A csirkemás szőlővel és mustmártással receptjét itt találod

A munkából sem vettem ki a részemet nagyon, puttonyosnak csak a nagyokat állították be, de még szőlőt sem nagyon kellett szednem. Ami az igazán ínyemre való munka lett volna, a szőlő mezítlábas, órákig tartó tapicskolása, az sajnos soha nem jutott ki - a gazdának sajnos voltak gépei. Pedig minden évben reménykedtem, hogy begurulunk az alföldi homokbuckák közé, és a rokon bácsi azzal vár minket: "Megette a fene a gépet, taposni kell a szőlőt." Ez sajnos - vagy szerencsére, nézőpont kérdése - soha nem következett be.

Mivel én voltam a legidősebb az összes rokon gyerek közül, általában engem bíztak meg a többiek pesztrálásával. Próbáltam mindig jó fej lenni, afféle liberális óvónéni, aki amellett, hogy magában irtóra élvezi a hatalmat, azért megenged olyat, amit a puttonnyal megrakott, szőlőfürtökért görnyedező felnőttek soha nem hagynának. Nem kell semmi rosszra gondolni, olyan tilos dolgokat követtünk el, mint mezítláb szaladgálás az októberben már meglehetősen hűvös homokban, egymás hajának ugyanezzel a talajszerkezettel való teleszórása, esetleg mustlopás - amihez kellett a présgép melletti, idült, de emellett nagyon kedves alkoholista belegyezése is.

A csirkemáj szölővel és mustmártással receptjéért ide kattints

Összességében véve nagyon szerettem szüretre járni - még ha az effektív betakarításban nem is vettem soha részt. Jó hét-nyolc éve már, hogy nem voltam, közben a szőlőt is eladták, úgyhogy mostanában már csak elvétve jutok el ilyen jópofa eseményekre. De a hangulat azért hiányzik, és ha szőlős szarvaspörköltet nem is, egy-egy szüreti ízű fogást szívesen elkészítek ilyenkor szeptember végén. A csirkemájat nagyon szeretem, és már több helyen belefutottam a szőlős-fehérboros verzióba. Nekem valahogy most jobban passzolt hozzá az édeskés must, a lilahagyma pedig már készítés közben jutott eszembe. Egy kisebb szüretre egyébként simán el tudom képzelni, és akkor is, ha kaptok egy kis mustot, és kedvetek van a szüreti hangulathoz.

A csirkemáj szőlővel és mustmártással receptjét itt találod

Viszont légyszi, a receptért cserébe szóljatok, ha tudtok olyan igazi régi típusú szüretet - tudjátok, ahol lábbal lehet taposni a szőlőt!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...