Csatlakozz a mozgalomhoz!

Új év, új fogadalmak. Ha szeretsz főzni, akkor az új évben próbálj ki legalább egyet ezek közül a szuper gasztronómiai kezdeményezésekből!

Ahhoz, hogy a főzés öröm maradjon, és ne váljon unalmas napi rutinná, néha újítani kell. Szokásokat, fűszereket, vagy hozzáállást. Az elmúlt években rengeteg új, gasztronómiával kapcsolatos ötletet hívtak életre, amelyek segítségével nemcsak a főzés és az étkezés lesz nagyobb öröm, de remek közösségekkel is megismerkedhetsz. Összeszedtünk 8 olyan kezdeményezést, amelynek segítségével egész más szemszögből nézheted a gasztronómiát!

1. Húsmentes hétfő

Ha elsőre ódzkodsz attól, hogy új közösségbe kerülj, a húsmentes hétfőt neked találták ki - hiszen még otthonról sem kell kimozdulnod. A dolog lényege, hogy hétfőnként ne fogyassz húst - sőt, semmilyen állati eredetű alapanyagot - tojás, tej és minden tejtermék is kizárva. Hogy ez miért jó? Egyrészt, a saját egészségednek teszel vele jót - egy nap szünet szünet mindenkinek használ, hidd el - másrészt a földet óvod vele. A mai húsfogyasztási szokásaink finoman szólva sem környezettudatosak, de ezzel az apró lépéssel te is változtathatsz ezen. Sőt, ha heti egyszer kihagyod a proteinforrást a tányérodról, remek új recepteket próbálhatsz ki - már a móka kedvéért is megéri. A 2003-ban az Egyesült Államokban indított mozgalomnak ma már az egész világon vannak követői.

Ha kedvet kaptál, itt tudhatsz meg többet!

Itt találsz inspiráló vegán recepteket

2. Restaurant Day

Álmodtál valaha arról, hogy saját éttermet nyiss? Ha igen, akkor ezt legközelebb február 21.én teheted meg! A Restaurant Day egy Finnországból indult mozgalom, amelynek az a lényege, hogy egy napra bárki nyithat éttermet. Nem kell persze helyet bérelned - a helyszín a saját lakásod is lehet. Nincs más dolgod, mint kitalálni egy neked kedves helyszínt, egy ütős menüt, és regisztrálni. Ha inkább csak alternatív vendéglátásra vágysz, akkor nézz körül az ideiglenes "éttermek" között, és válaszd ki a neked legszimpatikusabbat!

A Restaurant Dayről itt tudhatsz meg még többet!

ÍzHuszár kipróbálta!

3. Youtyúk

Nem adatik meg mindenkinek, hogy saját tyúkot tartson, pedig a házi tojásnál nincs jobb. Nos, ezt a problémát a legkönnyebben a youtyúk-kal lehet áthidalni! A kezdeményezés lényege, hogy tulajdonképpen örökbe fogadsz egy tyúkot, aki onnantól neked tojik. A honlapjukon kiválaszthatod a neked szimpatikus gazdát, majd megadod, hetente mennyi tojásra van szükséged. A gazdák szabad tartásban nevelik az állatokat - erről te is bármikor meggyőződhetsz - és garantálják, hogy hormonmentes, egészséges állatok tojásait szállítják neked az átvevőpontokra. A szuper ötlettel nemcsak saját magadnak és a családodnak garantálod az egészséges alapanyagot, de a gazda és családja megélhetését is támogatod!

Itt szerezhetsz tojásokat!

Készíts omlettet boldog tyúktojásból!

4. 30km

A youtyúkhoz hasonló kezdeményezés - azt a célt szolgálja, hogy az élelmiszeredet ne a szupermarketből, hanem helyi termelőtől szerezd be! Az oldalon böngészve kiválaszthatod, hogy milyen zöldségre-gyümölcsre van szükséged, és látni fogod, hogy ki termeli ezt a közeledben. Csak ki kell választanod a terméket és a termelőt, és máris garantáltan friss és lokális árú kerül az asztalodra!

Itt keresheted meg a termelőket!

Vásárolj zöldséget a termelőtől a bolt helyett!

5. Közösségi kertek

Világszerte évtizedes hagyományokra tekint vissza a közösségi kertek hálózata. A nagyobb városokban mindenhol megtalálható közösségi kertekből kibérelhetsz egy adott területet, amit bármilyen zöldséggel vagy fűszernövénnyel beültethetsz. Ha szeretnéd a saját paradicsomodat enni a reggelihez, ezt a belvárosban is megteheted - csak válasz egyet a közösségi kertek közül! A kezdeményezés nem csak azért jó, mert a saját zöldségeidet eheted még a városban is, de igazi kikapcsolódás is egy irodában töltött nap után!

Itt kereshetsz magadnak földet!

Lehet saját salátád nagyvárosban is!

6. Heti betevő

Korábban már írtunk arról, hogy a Heti betevő megálmodói arra törekszenek, hogy legalább heti egyszer mindenkinek ízletes és meleg étel kerüljön az asztalára. Budapesti éttermekben és kávézókban kihelyezett perselyeikbe bárki tehet egy kis pénzt, amiből ők hét végén rászorulóknak, nagycsaládosoknak, hajléktalanoknak főznek. A kezdeményezés idén év eleji indulása óta akkora siker lett, hogy már vidéki nagyvárosokban is részt tudnak venni a rászorulók étkeztetésében. A Heti betevőnél arra is van lehetőség, hogy önkéntesként vegyünk részt az étel előkészítésében, a főzésben, vagy az osztásban - sőt, vasárnaponként egy-egy tálca saját készítésű sütit is leadhatunk az osztóponton!

A részleteket itt tudhatod meg!

Egy tepsi saját készítésű sütivel is támogathatod a Heti betevőt!

7. Yummber

Többször írtunk már a magyar gasztro uberről - és továbbra is csak ajánlani tudjuk! Nincs más dolgod, mint regisztrálni, hogy szakácsként keress egy kis extrát a saját főztöddel, vagy vendégként igazi házi kosztot kapni, és egy szuper szociális élményben részt venni. Az oldalon szerencsére egyre több a szakács, így aztán kedvetekre válogathattok a jobbnál jobb ajánlatokban!

Ha kedvet kaptál, itt nézheted meg az ajánlatokat!

Egy applikáció, amellyel jó ételt és szuper társaságot is kapsz!

8. noPack

A szuper ötlet egyenlőre csak Budaörsön elérhető, de bízunk benne, hogy hamarosan országszerte sok hasonló bolt nyílik. A közösségi bolt alapelve, hogy nem használnak semmilyen csomagolóanyagot. Kínálatuk évszakonként változik, szem előtt tartják, hogy fair-trade és lokális termékeket tartsanak. Vidd magaddal a textilszatyrodat, zárható dobozokat és üvegeket, és élvezd, hogy nem termelsz szemetet a vásárlással.

Itt tudhatsz meg többet a noPackről!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek