Csak a saláta felét ették meg az űrben

Először ettek űrben termesztett zöldséget a Nemzetközi Űrállomás űrhajósai hétfőn.

A Scott Kelly amerikai űrhajós által július 8-án elvetett római salátát fogyasztás előtt higiéniai kendővel megtisztították, majd olajjal és ecettel ízesítették.

A speciális zöldségtermesztő berendezést egy wisconsini cég fejlesztette ki, és tavaly áprilisban szállították az űrállomásra. Piros és kék fények stimulálják a növekedést, emellett zöld égőket is használnak, hogy a növények zöldek legyenek. Ha csak piros és kék LED-ek lennének, a növények lilára érnének.

Már tavaly is termesztettek az űrállomáson salátát, ezt azonban visszaküldték a Földre tudományos vizsgálatokra, amelyeken az "űrzöldség" megfelelt minősítést kapott. Ezúttal is csak a termés felét eszik meg, a másik felét lefagyasztják, majd visszaküldik a Földre további elemzésre.

Az űrhajókon termesztett élelmiszer fontos szerepet tölthet be a hosszú távú, hónapokig vagy akár évekig tartó űrutazásoknál és egy lehetséges jövőbeli Mars-expedíciónál.

A friss paradicsom, áfonya és saláta jó forrásai az antioxidánsoknak, termesztésük pedig jó hatással lehet az űrhajósok hangulatára – hangsúlyozzák az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kutatói.

Az étkezést élőben közvetítette az online NASA-tévé.

A Nemzetközi Űrállomáson most három orosz, két amerikai és egy japán űrhajós dolgozik. Az 57 éves Gennagyij Padalka már több mint 800 napot töltött az űrben, többet, mint eddig bárki a történelem során.

via MTI

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...