Csak a saláta felét ették meg az űrben

Először ettek űrben termesztett zöldséget a Nemzetközi Űrállomás űrhajósai hétfőn.

A Scott Kelly amerikai űrhajós által július 8-án elvetett római salátát fogyasztás előtt higiéniai kendővel megtisztították, majd olajjal és ecettel ízesítették.

A speciális zöldségtermesztő berendezést egy wisconsini cég fejlesztette ki, és tavaly áprilisban szállították az űrállomásra. Piros és kék fények stimulálják a növekedést, emellett zöld égőket is használnak, hogy a növények zöldek legyenek. Ha csak piros és kék LED-ek lennének, a növények lilára érnének.

Már tavaly is termesztettek az űrállomáson salátát, ezt azonban visszaküldték a Földre tudományos vizsgálatokra, amelyeken az "űrzöldség" megfelelt minősítést kapott. Ezúttal is csak a termés felét eszik meg, a másik felét lefagyasztják, majd visszaküldik a Földre további elemzésre.

Az űrhajókon termesztett élelmiszer fontos szerepet tölthet be a hosszú távú, hónapokig vagy akár évekig tartó űrutazásoknál és egy lehetséges jövőbeli Mars-expedíciónál.

A friss paradicsom, áfonya és saláta jó forrásai az antioxidánsoknak, termesztésük pedig jó hatással lehet az űrhajósok hangulatára – hangsúlyozzák az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kutatói.

Az étkezést élőben közvetítette az online NASA-tévé.

A Nemzetközi Űrállomáson most három orosz, két amerikai és egy japán űrhajós dolgozik. Az 57 éves Gennagyij Padalka már több mint 800 napot töltött az űrben, többet, mint eddig bárki a történelem során.

via MTI

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.