A burgonyák hercegnője

Anno ha a családban gyors és kiadós vacsorára vágytunk, bedobtunk pár adag krumplit az olajba, aztán mindenki a kedvére ette majonézzel, ketchuppel, vagy csak úgy magában.

Mióta elköltöztem otthonról – jó pár éve – nem sütöttem ilyesmit a saját konyhámban. Egyrészt mert utálom az olajszagot a lakásban - amit hiába szellőztetek ki, még órákkal később is érzem -, másrészt mert úgy gondolom, túl laktató fogás estére. Viszont a gyorsan elkészíthető és egyszerű ételek egyike, és persze van úgy, hogy a hó végén már csak az alapélelmiszerek vannak a konyhában.
Bár még nincs hó vége, nálam mégis alig volt itthon rendes kaja aznap, de lusta voltam lemenni a boltba, így azon töprengtem, mit is készíthetnénk az otthon található alapanyagaimból, ami krumpliból, tojásból, vajból, tejből, gombából, meg egy fél csokor petrezselyemből állt.
Hercegnőburgonya Nora Palmer konyhájából recept
Ekkor jött az ötlet, hogy hercegnőburgonyát készítek, de nem köretként hús mellé, hanem valami mártogatóssal! Úgy éreztem, jár nekünk ezen a hideg téli estén egy kis dekoratív és ízletes jutalomfalat. S mivel nemrég Francitól – webshopunk felelősétől – kaptam ezt-azt, végre használhattam is a tőle kapott dekorációs tollkészletemet.
Dekorációs toll készlet 5 fejjel
Hogy mire? Hát igen, eredetileg valószínűleg ezt az eszközt tortadíszítésre szánták, de az egyszemélyes háztartásomban éppen megfelelő mennyiségű kis krumplihalmot tudtam belőle kinyomni. (Na jó, kétszer azért utántöltöttem.) Persze készíthettem volna bármilyen tasakból kinyomva is a hercegnőburgonyát, de akkor nem lett volna ilyen szép mintázata.
Nagyon megszerettem ezt az kis kütyüt, mert öt különböző mintázatú fej között dönthettem. Persze van közte olyan apró lyukú, amit valóban inkább csak díszítésre használhatok majd, de alig várom, hogy kipróbálhassam azt is. Egy kicsit újra gyereknek érezhettem magam, ahogy álltam kezemben ezzel az újra tölthetős filccel.
Hercegnőburgonya Nora Palmer konyhájából recept
Kényelmes a fogása, és nagyon egyszerű vele bánni, valóban gyorsan varázsolhatunk vele mesés étkeket, például ha vendégek jönnek, vagy csak valami különlegesre vágynánk a szürke hétköznapokban.Persze ha nagyobb mennyiségben készítenénk el a hercegnőburgonyát, vagy habcsókot - igazából bármit - , akkor célszerűbb egy nagyobb habzsákot választani az elkészítésükhöz. De webshopunkban ehhez is találtok megfelelő eszközt, ugyanilyen öt darabos cserélhető fejjel, mint az előbbi. Mindkettővel egyaránt könnyű bánni, emellett nagyon egyszerű a tisztántartásuk.
Szilikon habzsák 5 fejjel

Na de térjünk is vissza a burgonyára!

Nem egy nagy ördöngösség az elkészítése, cserébe nagyon finom, és sok mindennel kombinálhatjuk. Ahogy már említettem, ehetjük köretként, de egy egyszerű mártás is tökéletes választás mellé, legyen az egy jó kis kéksajtos, fokhagymás vagy épp gombás – ahogyan én is készítettem. Ezeket aztán ehetjük mellé hidegen vagy melegen egyaránt - tökéletes fogás lesz így is, úgy is.

Szükséged lenne egy profi burgonyatörőre vagy kinyomóra?

Nézz be a NoSalty Webshopba, ahol pár kattintásra házhoz érkezik mindkettő!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Kipróbáltuk a lehengerlő hangulattal csábító bükfürdői Caramell Premium Resort éttermeit

Minőségi alapanyagokból készített és a szezonalitást előtérbe helyező, ízekkel teli fogások, érthető konyha és teljes testi-lelki megújulás – csak hogy párat említsünk azokból az jellemzőkből, amelyek hozzájárulnak a kellemes kikapcsolódáshoz a Caramell Premium Resort-ban. Nemrég nekünk is lehetőségünk nyílt arra, hogy átadjuk magunkat a teljes pihenésnek a 4-csillagos szállodában, ahol természetesen a Mandala és Cardamom névre hallgató éttermeket is leteszteltük. A következőkben részletesebben is beszámolunk a szállodában szerzett élményeinkről, illetve bővebben kitérünk a kóstolt fogásokra is.

Hirdetés

További cikkek