Anno ha a családban gyors és kiadós vacsorára vágytunk, bedobtunk pár adag krumplit az olajba, aztán mindenki a kedvére ette majonézzel, ketchuppel, vagy csak úgy magában.
Mióta elköltöztem otthonról – jó pár éve – nem sütöttem ilyesmit a saját konyhámban. Egyrészt mert utálom az olajszagot a lakásban - amit hiába szellőztetek ki, még órákkal később is érzem -, másrészt mert úgy gondolom, túl laktató fogás estére. Viszont a gyorsan elkészíthető és egyszerű ételek egyike, és persze van úgy, hogy a hó végén már csak az alapélelmiszerek vannak a konyhában.
Bár még nincs hó vége, nálam mégis alig volt itthon rendes kaja aznap, de lusta voltam lemenni a boltba, így azon töprengtem, mit is készíthetnénk az otthon található alapanyagaimból, ami krumpliból, tojásból, vajból, tejből, gombából, meg egy fél csokor petrezselyemből állt.
Ekkor jött az ötlet, hogy hercegnőburgonyát készítek, de nem köretként hús mellé, hanem valami mártogatóssal! Úgy éreztem, jár nekünk ezen a hideg téli estén egy kis dekoratív és ízletes jutalomfalat. S mivel nemrég Francitól – webshopunk felelősétől – kaptam ezt-azt, végre használhattam is a tőle kapott dekorációs tollkészletemet.
Hogy mire? Hát igen, eredetileg valószínűleg ezt az eszközt tortadíszítésre szánták, de az egyszemélyes háztartásomban éppen megfelelő mennyiségű kis krumplihalmot tudtam belőle kinyomni. (Na jó, kétszer azért utántöltöttem.) Persze készíthettem volna bármilyen tasakból kinyomva is a hercegnőburgonyát, de akkor nem lett volna ilyen szép mintázata.
Nagyon megszerettem ezt az kis kütyüt, mert öt különböző mintázatú fej között dönthettem. Persze van közte olyan apró lyukú, amit valóban inkább csak díszítésre használhatok majd, de alig várom, hogy kipróbálhassam azt is. Egy kicsit újra gyereknek érezhettem magam, ahogy álltam kezemben ezzel az újra tölthetős filccel.
Kényelmes a fogása, és nagyon egyszerű vele bánni, valóban gyorsan varázsolhatunk vele mesés étkeket, például ha vendégek jönnek, vagy csak valami különlegesre vágynánk a szürke hétköznapokban.Persze ha nagyobb mennyiségben készítenénk el a hercegnőburgonyát, vagy habcsókot - igazából bármit - , akkor célszerűbb egy nagyobb habzsákot választani az elkészítésükhöz. De webshopunkban ehhez is találtok megfelelő eszközt, ugyanilyen öt darabos cserélhető fejjel, mint az előbbi. Mindkettővel egyaránt könnyű bánni, emellett nagyon egyszerű a tisztántartásuk.
Nem egy nagy ördöngösség az elkészítése, cserébe nagyon finom, és sok mindennel kombinálhatjuk. Ahogy már említettem, ehetjük köretként, de egy egyszerű mártás is tökéletes választás mellé, legyen az egy jó kis kéksajtos, fokhagymás vagy épp gombás – ahogyan én is készítettem. Ezeket aztán ehetjük mellé hidegen vagy melegen egyaránt - tökéletes fogás lesz így is, úgy is.
A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.
Mi történik, ha a magyar cukrászok kreativitása találkozik a Debic prémium alapanyagaival? Ünnepi csodák születnek! Az első hazai Karácsonyi fatörzs versenyen a cukrászszakma legjobbjai szálltak versenybe, hogy újragondolják a klasszikus francia ünnepi desszertet. A győztes édességeket ráadásul te is megkóstolhatod!
Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...
Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...
Rácz Jenő nemrég Palik Lászlóék YouTube műsorában vendégeskedett, amiben mesélt 2025-ös évéről, és azt is megtudhattuk, mi akadályozza meg abban, hogy egy gyerekkori álma érdekben lépjen.
A karácsonyi időszak nem a szigorú szabályokról szól, hanem az egyensúlyról. Ha ezt szem előtt tartod, az ünnepi édességek sem billentenek ki hosszú távon.
Összeállt már nálatok a teljes karácsonyi menü? Hiszen pár nap, és ott ülünk a szépen megterített asztalnál, gyertyafényben úszó ünnepi hangulatban. Eheti kvízünk a karácsonyi menü klasszikusait sorakoztatja fel, akár inspirációként szolgálva.
Nem maradhatnak el az ünnepi asztalról a majonézes saláták, amik sült húsok és különböző (rántott) halak, zöldségek remek kísérői. Összegyűjtöttük 8 olyan kedvencünket, amiket mindenki imádni fog.
Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.
A mikrohullámú sütő rejtett szűrői fontos szerepet játszanak abban, hogy a konyha levegője friss maradjon, és a készülék hatékonyan működjön. Otthon Tippünk következik:
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...