A Hüvelyesek Világnapja 2019 óta hívja fel a figyelmet a növényi fehérjeforrások fogyasztásának előnyeire és jótékony tulajdonságaira. A magyar háztartások sajnos még mindig elmaradnak az európai átlagos zöldségfogyasztástól, ezért a Bonduelle évek óta igyekszik felhívni a figyelmet a hüvelyesek fontosságára. A hüvelyesek különböző fajtái nem csupán az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részei, de finoman és változatosan elkészíthető, sokszínű alapanyagok is.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Ke/Ql/yaLM9SjhbuFpEsNbxejmsVashcZwNVS7fwDWLfEX.jpg?p=lqip-16%3A9&s=5faa38b88de856132f83e0775f91bb8f)
A Bonduelle idén a Hüvelyesek Világnapja alkalmából kreatív receptekkel és látványsütéssel igyekszik népszerűsíteni a zöldségek fogyasztását, amelyben Liptai Claudiával és férjével, Pataki Ádám cukrászmesterrel működik együtt. A házaspár egy látványsütés keretében többek között édes muffinokat és brownie-t készítettek vörösbab és csicseriborsó felhasználásával, megmutatva, hogy egy kis kreativitással az egészséges alapanyagok a desszertek fontos alapanyagai is lehetnek.
Liptai Claudia pörgős mindennapjai során is igyekszik odafigyelni a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozásra.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/1a/XE/mEA8mWrA3ZKG5vBWvHIZKa2z85gnShwRFuwuKEOh.jpg?p=lqip-16%3A9&s=35394c31744e5e2a1fe66db5abbb8a29)
Figyelünk arra, hogy a hétköznapok során be tudjuk illeszteni a családunk életébe az egészséges ételeket. Ádám nálunk a legnyitottabb, szeret kísérletezni az ételekkel a konyhában, és szerencsére a gyerekek is szívesen kipróbálják az új ízeket. A Pataki Cukrászdában is feltűnnek a finom újdonságok
– mondta el Claudia a látványsütés során.
„Egészségünk érdekében törekednünk kell a növények változatos felhasználására, így a gabonák, diófélék, magvak, hidegen sajtolt növényi olajok és persze a hüvelyesek változatos felhasználására” – mondta a téma kapcsán Varga Dóra dietetikus, táplálkozástudományi szakember. „A hüvelyeseket minél gyakrabban érdemes beilleszteni az étkezésünkbe, az idénynek megfelelően fogyaszthatjuk a hüvelyeseket frissen, zöld állapotban, és teljesen megérve, száraz formájában, de hónapokig tárolva sem romlanak meg vagy veszítik el tápértéküket. A hüvelyesek felhasználását a legtöbben Magyarországon főzelék vagy leves formájában tudják elképzelni az étkezésükben, pedig remek zöldségkrémeket, kenyereket vagy éppen desszerteket lehet készíteni a segítségükkel” – hangsúlyozta a szakember.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/mw/Ei/flzIEEtIVyx2JSMrVCCyBdahpUTR3ITxSpYQBAUI.jpg?p=lqip-16%3A9&s=6d24511518f6f022265243456b0566b9)
Több hüvelyes kell a tányérunkra
A hüvelyes zöldségeket nem véletlenül nevezik szuper alapanyagnak, hiszen rendkívül magas a tápértékük, kiemelkedő a rost- és fehérjetartalmuk, valamint vasban gazdagok. Emellett hatékonyan támogatják az egészséges emésztőrendszert és a bélflórát, ennek ellenére a magyarok napi fehérjebevitelének nagyobb része állati, nem pedig növényi alternatíva. Az utóbbi időben a hústermékek árnövekedése, és a környezetvédelem miatt kezdtek előtérbe kerülni a növényi fehérjeforrások: nőtt az úgynevezett flexitariánus fogyasztók aránya, akik tudatosan kevesebb húst esznek. Azonban hazánkban és a régióban fele annyian követik ezt a változást, mint a nyugat-európai országokban.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/0s/zl/QhUK0ZMvmUxzDSMt4bXuTPEf8LxOAlJWi3dunN5r.jpg?p=lqip-16%3A9&s=2aa14b95067f423d8f988bea43940913)
Mivel Magyarország sajnos sereghajtó Európában zöldségfogyasztásban, fontos feladata a Bonduelle-nek az edukáció. A Hüvelyesek világnapjának fő témái az egészséges táplálkozás, a fenntarthatóság és a testi-lelki egészség.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/NO/2u/6F4XuOG8WBlmTX53TrGyqRmMORpI11WFgdm8X1Rj.jpg?p=lqip-16%3A9&s=341ad098ca271c929cbf4203b2a48c00)
„Érezhető már a kezdeményezésünk eredménye, kezd egyre nagyobb igény lenni az olyan termékekre, amelyekkel gyorsan és egyszerűen egészséges, vitaminokban és tápanyagban gazdag ételt készíthetnek a vásárlók. Így változatos zöldségkeverékeket és készételeket, kész köreteket is kínálunk nemcsak konzerv, hanem fagyasztott formában is” – mondta el a világnap alkalmából Szirbek András, a Bonduelle Central Europe Kft. kereskedelmi- és marketing igazgatója.