Liptai Claudia és férje babból készített kreatív sütit a Hüvelyesek Világnapja alkalmából

Nem szokványos alapanyagokból is készülhetnek finom és egészséges sütemények. Lássuk, Liptai Claudia és Pataki Ádám milyen kreatív sütit készít a Hüvelyesek Világnapja alkalmából!

A Hüvelyesek Világnapja 2019 óta hívja fel a figyelmet a növényi fehérjeforrások fogyasztásának előnyeire és jótékony tulajdonságaira. A magyar háztartások sajnos még mindig elmaradnak az európai átlagos zöldségfogyasztástól, ezért a Bonduelle évek óta igyekszik felhívni a figyelmet a hüvelyesek fontosságára. A hüvelyesek különböző fajtái nem csupán az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részei, de finoman és változatosan elkészíthető, sokszínű alapanyagok is.

Liptai Claudia és férje, Pataki Ádám

A Bonduelle idén a Hüvelyesek Világnapja alkalmából kreatív receptekkel és látványsütéssel igyekszik népszerűsíteni a zöldségek fogyasztását, amelyben Liptai Claudiával és férjével, Pataki Ádám cukrászmesterrel működik együtt. A házaspár egy látványsütés keretében többek között édes muffinokat és brownie-t készítettek vörösbab és csicseriborsó felhasználásával, megmutatva, hogy egy kis kreativitással az egészséges alapanyagok a desszertek fontos alapanyagai is lehetnek.

Liptai Claudia pörgős mindennapjai során is igyekszik odafigyelni a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Pataki Ádám cukrász

Figyelünk arra, hogy a hétköznapok során be tudjuk illeszteni a családunk életébe az egészséges ételeket. Ádám nálunk a legnyitottabb, szeret kísérletezni az ételekkel a konyhában, és szerencsére a gyerekek is szívesen kipróbálják az új ízeket. A Pataki Cukrászdában is feltűnnek a finom újdonságok

– mondta el Claudia a látványsütés során.

„Egészségünk érdekében törekednünk kell a növények változatos felhasználására, így a gabonák, diófélék, magvak, hidegen sajtolt növényi olajok és persze a hüvelyesek változatos felhasználására” – mondta a téma kapcsán Varga Dóra dietetikus, táplálkozástudományi szakember. „A hüvelyeseket minél gyakrabban érdemes beilleszteni az étkezésünkbe, az idénynek megfelelően fogyaszthatjuk a hüvelyeseket frissen, zöld állapotban, és teljesen megérve, száraz formájában, de hónapokig tárolva sem romlanak meg vagy veszítik el tápértéküket. A hüvelyesek felhasználását a legtöbben Magyarországon főzelék vagy leves formájában tudják elképzelni az étkezésükben, pedig remek zöldségkrémeket, kenyereket vagy éppen desszerteket lehet készíteni a segítségükkel” – hangsúlyozta a szakember.

Caludia és Ádám Varga Dóra dietetikussal és Szirbek Andrással, a Bonduelle Central Europe Kft. kereskedelmi- és marketing igazgatójával

Több hüvelyes kell a tányérunkra

A hüvelyes zöldségeket nem véletlenül nevezik szuper alapanyagnak, hiszen rendkívül magas a tápértékük, kiemelkedő a rost- és fehérjetartalmuk, valamint vasban gazdagok. Emellett hatékonyan támogatják az egészséges emésztőrendszert és a bélflórát, ennek ellenére a magyarok napi fehérjebevitelének nagyobb része állati, nem pedig növényi alternatíva. Az utóbbi időben a hústermékek árnövekedése, és a környezetvédelem miatt kezdtek előtérbe kerülni a növényi fehérjeforrások: nőtt az úgynevezett flexitariánus fogyasztók aránya, akik tudatosan kevesebb húst esznek. Azonban hazánkban és a régióban fele annyian követik ezt a változást, mint a nyugat-európai országokban.

Lisztmentes csokitorta vörösbabbal

Mivel Magyarország sajnos sereghajtó Európában zöldségfogyasztásban, fontos feladata a Bonduelle-nek az edukáció. A Hüvelyesek világnapjának fő témái az egészséges táplálkozás, a fenntarthatóság és a testi-lelki egészség.

„Érezhető már a kezdeményezésünk eredménye, kezd egyre nagyobb igény lenni az olyan termékekre, amelyekkel gyorsan és egyszerűen egészséges, vitaminokban és tápanyagban gazdag ételt készíthetnek a vásárlók. Így változatos zöldségkeverékeket és készételeket, kész köreteket is kínálunk nemcsak konzerv, hanem fagyasztott formában is” – mondta el a világnap alkalmából Szirbek András, a Bonduelle Central Europe Kft. kereskedelmi- és marketing igazgatója.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Különleges pudingos édességek

Vegyük elő azt a kamrában ácsorgó pudingot és készítsünk belőle valami igazán különlegeset! Nem ám holmi kekszes desszertek, hanem tényleg egyedi és isteni finomságok következnek most.

Nosalty

További cikkek

10 csodás köret újkrumpliból

Végre fogyaszthatunk friss és zsenge újburgonyát, melyből rengeteg fantasztikus ételt készíthetünk. De először egy jó krumpliköretet varázsoljunk belőle!