Liptai Claudia és férje babból készített kreatív sütit a Hüvelyesek Világnapja alkalmából

Nem szokványos alapanyagokból is készülhetnek finom és egészséges sütemények. Lássuk, Liptai Claudia és Pataki Ádám milyen kreatív sütit készít a Hüvelyesek Világnapja alkalmából!

A Hüvelyesek Világnapja 2019 óta hívja fel a figyelmet a növényi fehérjeforrások fogyasztásának előnyeire és jótékony tulajdonságaira. A magyar háztartások sajnos még mindig elmaradnak az európai átlagos zöldségfogyasztástól, ezért a Bonduelle évek óta igyekszik felhívni a figyelmet a hüvelyesek fontosságára. A hüvelyesek különböző fajtái nem csupán az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részei, de finoman és változatosan elkészíthető, sokszínű alapanyagok is.

Liptai Claudia és férje, Pataki Ádám

A Bonduelle idén a Hüvelyesek Világnapja alkalmából kreatív receptekkel és látványsütéssel igyekszik népszerűsíteni a zöldségek fogyasztását, amelyben Liptai Claudiával és férjével, Pataki Ádám cukrászmesterrel működik együtt. A házaspár egy látványsütés keretében többek között édes muffinokat és brownie-t készítettek vörösbab és csicseriborsó felhasználásával, megmutatva, hogy egy kis kreativitással az egészséges alapanyagok a desszertek fontos alapanyagai is lehetnek.

Liptai Claudia pörgős mindennapjai során is igyekszik odafigyelni a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Pataki Ádám cukrász

Figyelünk arra, hogy a hétköznapok során be tudjuk illeszteni a családunk életébe az egészséges ételeket. Ádám nálunk a legnyitottabb, szeret kísérletezni az ételekkel a konyhában, és szerencsére a gyerekek is szívesen kipróbálják az új ízeket. A Pataki Cukrászdában is feltűnnek a finom újdonságok

– mondta el Claudia a látványsütés során.

„Egészségünk érdekében törekednünk kell a növények változatos felhasználására, így a gabonák, diófélék, magvak, hidegen sajtolt növényi olajok és persze a hüvelyesek változatos felhasználására” – mondta a téma kapcsán Varga Dóra dietetikus, táplálkozástudományi szakember. „A hüvelyeseket minél gyakrabban érdemes beilleszteni az étkezésünkbe, az idénynek megfelelően fogyaszthatjuk a hüvelyeseket frissen, zöld állapotban, és teljesen megérve, száraz formájában, de hónapokig tárolva sem romlanak meg vagy veszítik el tápértéküket. A hüvelyesek felhasználását a legtöbben Magyarországon főzelék vagy leves formájában tudják elképzelni az étkezésükben, pedig remek zöldségkrémeket, kenyereket vagy éppen desszerteket lehet készíteni a segítségükkel” – hangsúlyozta a szakember.

Caludia és Ádám Varga Dóra dietetikussal és Szirbek Andrással, a Bonduelle Central Europe Kft. kereskedelmi- és marketing igazgatójával

Több hüvelyes kell a tányérunkra

A hüvelyes zöldségeket nem véletlenül nevezik szuper alapanyagnak, hiszen rendkívül magas a tápértékük, kiemelkedő a rost- és fehérjetartalmuk, valamint vasban gazdagok. Emellett hatékonyan támogatják az egészséges emésztőrendszert és a bélflórát, ennek ellenére a magyarok napi fehérjebevitelének nagyobb része állati, nem pedig növényi alternatíva. Az utóbbi időben a hústermékek árnövekedése, és a környezetvédelem miatt kezdtek előtérbe kerülni a növényi fehérjeforrások: nőtt az úgynevezett flexitariánus fogyasztók aránya, akik tudatosan kevesebb húst esznek. Azonban hazánkban és a régióban fele annyian követik ezt a változást, mint a nyugat-európai országokban.

Lisztmentes csokitorta vörösbabbal

Mivel Magyarország sajnos sereghajtó Európában zöldségfogyasztásban, fontos feladata a Bonduelle-nek az edukáció. A Hüvelyesek világnapjának fő témái az egészséges táplálkozás, a fenntarthatóság és a testi-lelki egészség.

„Érezhető már a kezdeményezésünk eredménye, kezd egyre nagyobb igény lenni az olyan termékekre, amelyekkel gyorsan és egyszerűen egészséges, vitaminokban és tápanyagban gazdag ételt készíthetnek a vásárlók. Így változatos zöldségkeverékeket és készételeket, kész köreteket is kínálunk nemcsak konzerv, hanem fagyasztott formában is” – mondta el a világnap alkalmából Szirbek András, a Bonduelle Central Europe Kft. kereskedelmi- és marketing igazgatója.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...