Liptai Claudia és férje babból készített kreatív sütit a Hüvelyesek Világnapja alkalmából

Nem szokványos alapanyagokból is készülhetnek finom és egészséges sütemények. Lássuk, Liptai Claudia és Pataki Ádám milyen kreatív sütit készít a Hüvelyesek Világnapja alkalmából!

A Hüvelyesek Világnapja 2019 óta hívja fel a figyelmet a növényi fehérjeforrások fogyasztásának előnyeire és jótékony tulajdonságaira. A magyar háztartások sajnos még mindig elmaradnak az európai átlagos zöldségfogyasztástól, ezért a Bonduelle évek óta igyekszik felhívni a figyelmet a hüvelyesek fontosságára. A hüvelyesek különböző fajtái nem csupán az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részei, de finoman és változatosan elkészíthető, sokszínű alapanyagok is.

Liptai Claudia és férje, Pataki Ádám

A Bonduelle idén a Hüvelyesek Világnapja alkalmából kreatív receptekkel és látványsütéssel igyekszik népszerűsíteni a zöldségek fogyasztását, amelyben Liptai Claudiával és férjével, Pataki Ádám cukrászmesterrel működik együtt. A házaspár egy látványsütés keretében többek között édes muffinokat és brownie-t készítettek vörösbab és csicseriborsó felhasználásával, megmutatva, hogy egy kis kreativitással az egészséges alapanyagok a desszertek fontos alapanyagai is lehetnek.

Liptai Claudia pörgős mindennapjai során is igyekszik odafigyelni a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Pataki Ádám cukrász

Figyelünk arra, hogy a hétköznapok során be tudjuk illeszteni a családunk életébe az egészséges ételeket. Ádám nálunk a legnyitottabb, szeret kísérletezni az ételekkel a konyhában, és szerencsére a gyerekek is szívesen kipróbálják az új ízeket. A Pataki Cukrászdában is feltűnnek a finom újdonságok

– mondta el Claudia a látványsütés során.

„Egészségünk érdekében törekednünk kell a növények változatos felhasználására, így a gabonák, diófélék, magvak, hidegen sajtolt növényi olajok és persze a hüvelyesek változatos felhasználására” – mondta a téma kapcsán Varga Dóra dietetikus, táplálkozástudományi szakember. „A hüvelyeseket minél gyakrabban érdemes beilleszteni az étkezésünkbe, az idénynek megfelelően fogyaszthatjuk a hüvelyeseket frissen, zöld állapotban, és teljesen megérve, száraz formájában, de hónapokig tárolva sem romlanak meg vagy veszítik el tápértéküket. A hüvelyesek felhasználását a legtöbben Magyarországon főzelék vagy leves formájában tudják elképzelni az étkezésükben, pedig remek zöldségkrémeket, kenyereket vagy éppen desszerteket lehet készíteni a segítségükkel” – hangsúlyozta a szakember.

Caludia és Ádám Varga Dóra dietetikussal és Szirbek Andrással, a Bonduelle Central Europe Kft. kereskedelmi- és marketing igazgatójával

Több hüvelyes kell a tányérunkra

A hüvelyes zöldségeket nem véletlenül nevezik szuper alapanyagnak, hiszen rendkívül magas a tápértékük, kiemelkedő a rost- és fehérjetartalmuk, valamint vasban gazdagok. Emellett hatékonyan támogatják az egészséges emésztőrendszert és a bélflórát, ennek ellenére a magyarok napi fehérjebevitelének nagyobb része állati, nem pedig növényi alternatíva. Az utóbbi időben a hústermékek árnövekedése, és a környezetvédelem miatt kezdtek előtérbe kerülni a növényi fehérjeforrások: nőtt az úgynevezett flexitariánus fogyasztók aránya, akik tudatosan kevesebb húst esznek. Azonban hazánkban és a régióban fele annyian követik ezt a változást, mint a nyugat-európai országokban.

Lisztmentes csokitorta vörösbabbal

Mivel Magyarország sajnos sereghajtó Európában zöldségfogyasztásban, fontos feladata a Bonduelle-nek az edukáció. A Hüvelyesek világnapjának fő témái az egészséges táplálkozás, a fenntarthatóság és a testi-lelki egészség.

„Érezhető már a kezdeményezésünk eredménye, kezd egyre nagyobb igény lenni az olyan termékekre, amelyekkel gyorsan és egyszerűen egészséges, vitaminokban és tápanyagban gazdag ételt készíthetnek a vásárlók. Így változatos zöldségkeverékeket és készételeket, kész köreteket is kínálunk nemcsak konzerv, hanem fagyasztott formában is” – mondta el a világnap alkalmából Szirbek András, a Bonduelle Central Europe Kft. kereskedelmi- és marketing igazgatója.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.

7 húsvéti étel csirkemellből, ha uncsi a sonka

Nem akármivel támadunk, ha fogytán vagy ünnepi receptötletekből: húsvétra (is) való ételeket hoztunk csirkemellből, melyek jól jöhetnek, amennyiben nem vagy túl nagy sonkarajongó. Mutatjuk, mikben gondolkozhatsz a tavasz legszebb ünnepén!