Bajor sör, magyar bor és francia vacsora

A hazai és külföldi étel- és italkultúrába is betekintést nyerhetünk a hét második felében: a francia konyha, a bajor sör és a kadarka rejtelmei is feltárulnak előttünk.

XIX. Kadarka Borverseny, Kiskőrös, március 14.

Szőlészeti és borászati kiállítás, borok megmérkőzése, illetve ingyenes borkóstolás szerepel a kiskőrösi István Borházban megszervezett verseny programjában. A délalföldi borászok által életre hívott rendezvény célja, hogy egyre több emberrel ismertesse meg a kadarkát, nemcsak belföldön, de az ország határain túl is. Ezen túlmenően az egész térség gasztronómiájának és borkultúrájának a hírnevét is öregbíteni próbálják a rendezők. Az évről évre bővülő versenyre tavaly több mint hatvan bortermelő nevezett be, a látogatók így gyakorlatilag rápillantást nyertek a hazai kadarkatermelés hű keresztmetszetére.

Kattints a részletekért!


Konyhatündérképző a Prímás Pincében, Esztergom, március 14.

A havonta frissülő témákkal előrukkoló tanfolyam ebben a hónapban a francia gasztronómiából kínál gyorstalpalót az érdeklődők számára. Az esztergomi étterem ez alkalommal azokat szólítja meg, akik meg szeretnének ismerkedni a főzés alapjaival, illetve a francia konyhával, és mindezt profi séfek útmutatása mellett. A gall vacsora első fogásaként a résztvevők brokkoli cappuccinót készítenek burgonyagombócokkal, a főétel lepényhal lesz zelleres morzsa alatt sütve, hollandi mártással és vajon párolt zöldségekkel, a desszert pedig leveles tészta karamell parféval lesz. A konyhatündérképzőn való részvétel egy alkalommal 8900 forintba kerül, az ott tanult praktikák azonban egy életre elkísérhetik az embert.

Kattints a részletekért!


Bajor Gasztronómiai Hét, Pécsely, március 15–23.

A nemzeti ünnepen rajtoló bajor gasztronómiai hét a söreiről és az Oktoberfestről elhíresült Bajorország ízeit hozza el a Balaton mellé. A szombaton délben hordócsapolással kezdődő eseményen, nemcsak a karakteres, karamelles bukéjú sör, Paulaner Salvator kóstolható meg, de a bajor konyha néhány jellegzetessége is kipróbálható. A böjti idő ellenére a fesztivál nem fukarkodik csülkök és kolbászok felvonultatásával, ám kompenzálja mindezt a Paulaner Salvatorral, amelyet a szerzetesek kifejezetten erre a koplalós időszakra fejlesztettek ki. A hét folyamán esténként élőzene és néptáncbemutatók tartják fenn a sörmámoros hangulatot.

Kattints a részletekért!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek