Ausztráliába költözik a világhírű dán étterem

Ausztráliába költözik a télen tíz hétre a világ egyik legjobb éttermeként számon tartott koppenhágai Noma - írja a The Australian internetes kiadása.

Az étterem ideiglenesen be fog zárni Dániában azért, hogy januárban, az ausztrál nyár főszezonjában a Sydney kikötője mellett fekvő Barangaroo negyedben nyisson ki, ahol heti öt napon fogadja ebédre és vacsorára a gasztronómia szerelmeseit.

René Redzepi, az étterem főséfje elmondta, hogy a kontinens legjobb alapanyagaira épülő eredeti menüvel készül. Mint fogalmazott, mindig is elkápráztatta Ausztrália "hihetetlen sokszínűsége".

"Ausztrália az őslakosoktól származó erős hatásokat a világ minden tájáról érkező újabb közösségekével vegyíti. Amikor mindezt összekevered, az eredmény igazán inspiráló lesz" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a kontinens remek hely a tanuláshoz.

Noma eddig négyszer nyerte el a világ legjobb éttermének járó címet, 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben is a mérvadó Restaurant Magazine ötvenes listájának élén végzett. Jelenlegi étlapján olyan fogások találhatóak, mint az akvavit skandináv szeszesitalban pácolt éretlen eper és fehérrépa vagy az ördöghalmáj.

Népszerűsége miatt a dán étterembe három hónapra előre kell asztalt foglalni, és a 18 tételt felsorakoztató étlap fogásai a választható borpárosítással együtt akár több mint 200 ezer forintba is kerülhetnek két személy részére.

René Redzepi eddig két alkalommal költöztette az éttermét a dán fővároson kívülre, 2012-ben Londonban, 2014-ben pedig Tokióban nyitott ki a Noma ideiglenes jelleggel. Mindkét helyszínen élő hangyákat is felszolgáltak a fogások részeként.

A Noma internetes oldala szerint az ausztráliai jelenlétük alatt ételeikben megtalálható lesz minden egzotikus alapanyag "az észak trópusi gyümölcseitől a Tasmaniában őshonos paprika levelén át a legtávolabbi dél érintetlen halaiig".

A Noma ausztráliai vállalkozása része egy együttműködésnek, amelyben az étterem mellett az ausztrál kormányzat turizmusfejlesztő ügynöksége, valamint az ingatlanbefektetéssel foglalkozó Lendlease csoport vesz részt.

(via MTI)

Címlapról ajánljuk

További cikkek