Horror áremelkedés – drágábban vehetünk virslit és kolbászt

Az áremelkedésből úgy tűnik, nem maradhatnak ki a magyarok kedvenc húsféléi sem. Alaposan a zsebünkbe kell nyúlnunk a henteseknél és a boltokban, ha kolbászt, szalámit vásárolnánk.

Az idei karácsony a szeretetteljes készülődés mellett sajnos a drága alapanyagokról, és az áremelkedésekről felröppenő hírekről is szól. Nemrég arról számoltunk be, hogy a tavalyi évhez képest mennyire kell a zsebünkbe nyúlnunk, ha élelmiszerárakról van szó, most pedig a Helló Vidék kérdezett meg őstermelőket, családi vállalkozásokat, hogy alakul a jövőben a kolbász, a szalámi vagy éppen a virsli ára.

Horror áramelkedés: ennyiért vehetünk szalámit és kolbászt

Idén a kistermelők nem emelték áraikat olyan mértékben, ahogy a piaci drágulás megkövetelte volna, ám a jövőben ebben gyökeres változások jöhetnek. Az áremelkedéshez természetesen hozzájárulhat a nehéz év, amelyet a koronavírus-járvány is alakított, valamint a takarmányok ára is jelentősen növekedett. Míg tavaly 4500 Ft volt egy mázsa, addig ez idén januárra már 8000 forintra rúgott, mesélte a Helló Vidéknek Kövér László termelő.

A másik nehézséget a bél árának emelkedése jelenti. Példaként Kövér Zoltán családi vállalkozó elmondta:

egy kiló szaláminál, disznóbél esetén 400-500 forintba csak maga a bél kerül, juhbél esetén egy kiló virslinél 500-600 forintos többlettel kell számoljunk.

Ezek tükrében mind a szalámi, mint a virsli bolti ára jelentősen emelkedik majd. A mangalica virsli jelenleg náluk 2750 forint, a debreceni páros kilója 2500 forint, míg a szárazkolbászé 4200 forint.

Murányi József kistermelő pedig a takarmányok árának növekedésére hívta fel a figyelmet. „A takarmányok ára nagyon felment, mi szerencsére saját magunknak termeljük a takarmányt, mindent magunknak állítunk elő, de már rég árat kellett volna emelnünk, ha nyereséget akarunk." Náluk a szárazkolbász kilója 2850 forintba kerül, de szerencsére visszajárnak hozzájuk a vásárlók.

Forrásunk volt.


Még több vásárlással kapcsolatos cikk itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...