Horror áremelkedés – drágábban vehetünk virslit és kolbászt

Az áremelkedésből úgy tűnik, nem maradhatnak ki a magyarok kedvenc húsféléi sem. Alaposan a zsebünkbe kell nyúlnunk a henteseknél és a boltokban, ha kolbászt, szalámit vásárolnánk.

Az idei karácsony a szeretetteljes készülődés mellett sajnos a drága alapanyagokról, és az áremelkedésekről felröppenő hírekről is szól. Nemrég arról számoltunk be, hogy a tavalyi évhez képest mennyire kell a zsebünkbe nyúlnunk, ha élelmiszerárakról van szó, most pedig a Helló Vidék kérdezett meg őstermelőket, családi vállalkozásokat, hogy alakul a jövőben a kolbász, a szalámi vagy éppen a virsli ára.

Horror áramelkedés: ennyiért vehetünk szalámit és kolbászt

Idén a kistermelők nem emelték áraikat olyan mértékben, ahogy a piaci drágulás megkövetelte volna, ám a jövőben ebben gyökeres változások jöhetnek. Az áremelkedéshez természetesen hozzájárulhat a nehéz év, amelyet a koronavírus-járvány is alakított, valamint a takarmányok ára is jelentősen növekedett. Míg tavaly 4500 Ft volt egy mázsa, addig ez idén januárra már 8000 forintra rúgott, mesélte a Helló Vidéknek Kövér László termelő.

A másik nehézséget a bél árának emelkedése jelenti. Példaként Kövér Zoltán családi vállalkozó elmondta:

egy kiló szaláminál, disznóbél esetén 400-500 forintba csak maga a bél kerül, juhbél esetén egy kiló virslinél 500-600 forintos többlettel kell számoljunk.

Ezek tükrében mind a szalámi, mint a virsli bolti ára jelentősen emelkedik majd. A mangalica virsli jelenleg náluk 2750 forint, a debreceni páros kilója 2500 forint, míg a szárazkolbászé 4200 forint.

Murányi József kistermelő pedig a takarmányok árának növekedésére hívta fel a figyelmet. „A takarmányok ára nagyon felment, mi szerencsére saját magunknak termeljük a takarmányt, mindent magunknak állítunk elő, de már rég árat kellett volna emelnünk, ha nyereséget akarunk." Náluk a szárazkolbász kilója 2850 forintba kerül, de szerencsére visszajárnak hozzájuk a vásárlók.

Forrásunk volt.


Még több vásárlással kapcsolatos cikk itt:

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!