A kalkulátor, amivel kiszámíthatod, mennyire károsítod a Földet az étkezéseddel

Bizony az elfogyasztott ételeink jelentős részét teszik ki az egyéni szénlábnyomunknak.

Ameddig az étkezés maga az üvegházgáz-kibocsátásának 10-30%-áért felelős – többek között olyan tényezők befolyásolják a pontos százalék meghatározását, mint az étel minősége és a lakhely – , addig a teljes élelmiszer-rendszer, amelybe beletartozik a csomagolás, a szállítás, a hulladékgazdálkodás és az előállítás is, 21-37%-át teszik ki az egyéni szénlábnyomunknak. Ez a szám 2050-re pedig akár az 50%-ot is elérheti, ami a mostaninak csaknem a duplája.

Persze a legtöbben ezt nem tudják, és éppenséggel nem is hibáztathatóak ezért, mivel a címkékről nem lehet leolvasni a fenntarthatósággal kapcsolatos információkat. Erre a problémára azonban most van megoldás, ugyanis a Foodprint elnevezésű kalkulátor, amit a BBC Future, a VerveSearchcsel és az Oxfordi Egyetem kutatói közösen fejlesztettek, segít kiszámolni az élelmiszerek karbonlábnyomát.

Bár ez sem tud pontos adatokat meghatározni, ugyanis a kalkulátor nem veszi figyelembe azt, hol gyártották az adott terméket. Pedig ez egy igazán fontos tényező, hiszen a világ különböző részei teljesen más mennyiségű vizet és műtrágyát használnak az egyes termékek előállításánál, tehát lényegében csak átlagot tud vonni az alkalmazás. Mégis hasznos lehet ez a kalkulátor azok számára, akik szeretnék tudni, mennyi a saját szénlábnyomuk, és esetleg csökkenteni szeretnék.


Még több cikkünk a környezetvédelemmel kapcsolatban:

Címlapról ajánljuk

8 szemkápráztató szobanövény, ami hipp-hopp hatalmasra nő

Nem kell profinak lenned a kertészkedésben, és nem kell díjnyertes szobanövény-kollekcióval rendelkezned ahhoz, hogy életben tudd tartani a növényeidet. Szerencsére számos olyan fajta létezik, amely nem igényel szigorú gondozási tervet. Sőt, egy kis odafigyelés is elegendő nekik, hogy hipp-hopp megnőjenek!

Nosalty

Süss dilis külsejű spárgatortát, ha nem szereted a megszokottat

Egészen meghökkentő kinézetű spárgatorta készült a Nosalty, ezen belül is Flóra konyhájában, megkoronázva ezzel tavaszi zöldséghercegnőnk szezonját. Gyorsított, leveles tésztás quiche-szerű tojásos-sajtos alapból meredeznek a blansírozott-sült spárgák, ráadásul viszonylag gyorsan el is készülhetünk a recepttel!

Nosalty

További cikkek