Antibiotikumot náthára?

Fáj a fejem, a torkom, lázas vagyok. Kérem doktornő, írjon fel nekem antibiotikumot! Gyakran gondolják a páciensek, hogy így megy ez. Pedig nem.

Nem ritka, hogy megfázott páciensek finoman vagy rámenősebben, de antibiotikumot szeretnének, hogy hamarabb meggyógyuljanak. „Meccsem lesz", „unokázni megyek" „holnap elutazunk" – hangzik az indoklás. Az is gyakran előfordul, hogy a rendes havi gyógyszerlista végén ott van egy kis Maripen vagy társai - csak úgy, hogy legyen otthon. Azonban érdemes tisztában lenni azzal, hogy az indokolatlan antibiotikum-használatnak jelentős hátulütői is vannak.

A bajkeverők

Többféle mikroorganizmus betegítheti meg az emberi szervezetet: baktérium, vírus (oké, ez nem organizmus), gomba és féreg. Az antibiotikum szót mind a szakmai, mind a köznyelv csak szűkebb értelmében használja, vagyis olyan anyag, mely a baktériumoknak valamilyen sejtalkotójára hatva elpusztítja azokat, vagy legalábbis megakadályozza a szaporodásukat.

Okos bajkeverők

A baktériumok azonban tanulékony lények, és bizonyos kis módosulásokkal egy-egy szerrel vagy szercsoporttal szemben ellenállást fejlesztenek ki. Természetesen az ellenállóbb egyedek szaporodnak tovább. Ekkor mondjuk, hogy rezisztens a baktériumtörzs. Az ellenálló baktériumok terjedését pedig elsősorban az indokolatlan antibiotikumhasználat segíti elő.

Sajnos a kórokozók egyre több szerrel szemben ellenállóak, miközben az antibiotikum-kutatás stagnál. Szakértők többször, több helyen hangsúlyozták már, hogy egy olyan posztantibiotikum-korszaknak küszöbén állunk, amelyben ugyanott fogunk tartani, mint az antibiotikumok megjelenése előtt: olyan fertőzésekben fognak meghalni a betegek, amelyek ellen nincs gyógyszerünk.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni tehát, hogy a vírusbetegség lefolyását nem gyorsítja és nem is enyhíti a baktériumellenes szerek használata, márpedig a közönséges megfázást az esetek több mint 90 százalékában vírus okozza.

Nem hogy nem használ, de még árt is

Ugyanakkor az antibiotikumok kiirthatják a „jó baktériumokat”, amelyek a szervezet normális működésében részt vesznek. A bélflóra egyensúlyának felborításakor hasmenésünk lesz, de nők esetében a hüvelyben található hasznos baktériumok elpusztítása is kellemetlenségekhez vezethet.

Természetesen az antibiotikumoknak megvan a maguk helye a terápiában. Szükség esetén mindenképpen fel kell írni őket, és nem szabad a másik szélsőségbe sem beleesni, hogy az őrült tiltakozás miatt súlyos szövődmények alakuljanak ki. A terápia megítélése azonban mindig az orvos feladata.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!