Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét, az adventi kalácsot

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Judit kiérdemelten került a dobogó tetejére, hiszen egy hagyományos receptet hozott, ami tele van frappáns megoldásokkal. Az élesztőt például tej helyett tejfölben futtatja fel, a tésztát pedig feltekerve, középen kettévágva, a babka mintájára csavarja egymásba. Az olyan hétköznapi hozzávalók, mint a túró, a mazsola és a baracklekvár minden háztartásban megtalálhatók, és jellemző kiegészítői az ünnepnek, így nincs szükség felesleges beszerző-körutakra. A magyar ízlésre alakított alapanyagaival ráadásul fillérekből elkészíthető.

Íme a videó:

Mutatjuk a receptet:

A recepthez a szokásostól eltérő módon elsőként tűzhelyen felmelegítjük a tejfölt, hozzáadunk egy kis kanál cukrot, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt. Pár perc alatt felfuttatjuk. A robotgép beépített mérlegével kimérjük a lisztet, majd hozzáadjuk a túrót, és a gép segítségével összemorzsoljuk a két hozzávalót. Ezután mehet bele a porcukor, egy csipet só, vaníliás cukor és egy tojás.

Ezután hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, végül pedig az olajat, amitől igazán szaftos lesz a végeredmény.

Pihentessük a tésztát!

Az alaposan összekevert tésztát ruhával lefedve hagyjuk kelni meleg helyen egy órát, vagy tegyük be a kelesztőprogramos sütőbe 40°C fokon 20 percre. A mazsolánkat ezután áztassuk be a rumba, és hagyjuk, hogy a kelesztési idő alatt alaposan megszívják magukat.

Bosch adventi kalács
Adventi kalács - teljes receptért katt a képre!

Miután megkelt a tészta, lisztezett felületen nyújtsuk téglalapalakúra, majd kenjük meg baracklekvárral, és szórjuk meg a lecsepegtetett mazsolával. A tésztát a hosszanti oldalánál fogva tekerjük fel, majd középen vágjuk ketté, és fonjuk egymásba, mint egy babkát.

Figyeljünk arra, hogy a tészta szétvágott, töltelékes része legyen mindig felül.

Tegyük ezután sütőpapírral kibélelt kenyérformába, majd pihentessük tovább pár percet. A sütőt melegítsük elő 180°C fokra, és 30-40 perc alatt süssük készre a tésztát. Ha nem szeretnénk, hogy túlságosan megpiruljanak a fonatok tetején lévő mazsolák, akkor 30 percet süssük lefedve a kalácsot, majd az utolsó 5-10 percre vegyük le a fóliát, és pirítsuk szép barnára.

Bosch adventi kalács
"Fűszeres" Bodrogi Eszter adventi kaláccsal - teljes receptért katt a képre!

Indulhat a kóstolás!

Az elkészült kalácsot fordítsuk ki a sütőformából, és hagyjuk hűlni egy rácson. Távolítsuk el róla a sütőpapírt, majd szórjuk meg a tetejét porcukorral, és egy kenyérvágó kés segítségével szeleteljük fel. 

A végeredmény egy szaftos, puha kalács, ami tökéletes díszítőeleme az ünnepi asztalnak. Próbáljátok ki Ti is, és készítsétek el otthon!

Kellemes karácsonyt, vidám sütés-főzést és nyugalmas készülődést kívánunk!

A Bosch legújabb kezdeményezése az otthoni gasztronómia népszerűsítése. IDE kattintva további MUM recepteket és kedvezményeket találtok!

Fotók: Simon Gábor

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos karácsonyi tippekért kattints ide:

Legújabb receptek

Sajtkrémes fánk

Itt van a farsangi szezon, de ki mondta, hogy csak az édes a nyerő? :) Minden sós után kell valami édes, de minden édes után mindenképp kell valami sós is :D. Próbáljuk ki ezeket az isteni ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...