8 instant kakaóport teszteltünk, és egy kicsit meg is lepődtünk

Kicsik és nagyok egyaránt imádják az instant kakaóport, amelyből könnyen és gyorsan készíthető egy finom reggeli ital. De vajon tényleg a legismertebb a legfinomabb? 

Ezen a héten a legfinomabb kakaóporoknak eredtünk nyomába. Bár sokan azt tippeltük volna, hogy a legismertebb márka teljesít majd a legjobban, a kóstolás során mi magunk is meglepődtünk azon, milyen ízletes termékek lelhetőek fel a boltok polcain.

A főleg kisgyermekes családok konyhájában fellelhető instant kakaóporok már a csomagoláson is rengeteg információt hintenek el arról, milyen vitaminok és ásványi anyagok segítik a gyerekek növekedését. Vitaminok, kalcium, magnézium, pantoténsav, vagy például folsav is fellelhető egyes termékek csomagolásán, hogy ezek milyen minőségben járulnak hozzá valóban a gyerekek fejlődéséhez, arról dietetikusunkat, Bodon Juditot kérdeztük.

A dietetikus tippjei

Való igaz, hogy ma már a boltok polcain rengetek olyan terméket találunk, amelyeket különféle vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsítanak. Ugyanakkor egy élelmiszer értékelésénél nem csak ezeket kell figyelembe vennünk, hanem az alapvető tápanyagtartalmukat, ezek között is kiemelve a cukortartalmukat. Az instant kakaó fogyasztásának is lehet helye az étrendünkben, de semmiképpen ne essünk abba a hibába, hogy reggel/este ezzel kínáljuk a gyerekeinket, akár reggeli helyett ("mert ezt legalább megissza"), akár lefekvés előtt "nyugtató meleg italnak". Egy bögre magas szénhidráttartalmú kakaós ital nem helyettesíti a kiegyensúlyozott reggelit, és a vitaminokat, ásványi anyagokat is próbáljuk inkább természetes formájukban, zöldségekből, gyümölcsökből, teljes értékű gabonákból és értékes fehérjeforrásokból biztosítani.

A tesztelés során kíváncsiak voltunk arra is, melyik kakaó milyen mennyiségben tartalmaz valódi kakaóport, ezt minden termék mellett mi is feltüntettük. Tesztünk vezetője minden kakaót a csomagoláson írt ajánlás alapján készített el, a különböző kakaónál más és más mennyiséget ajánlottak elkeverni két deciliter tejjel.

A teszt során csak egy ember ismerte a márkák és fogyasztási arányok kilétét, most az öt vaktesztelő szubjektív véleményét osztjuk meg veletek.

ÍME A KIPRÓBÁLT TERMÉKEK A KÓSTOLÁS SORRENDJÉBEN!

Goody Cao - Lidl; kakaópor-tartalom: 20%

Ajánlott adagolási mennyiség: 3-4 kávéskanál/ 2 dl

Vélemény: A színre kicsit lilásbarna, krémes állagú és édes illatú ital sokakat az óvodai kakaóra emlékeztetett. A nyolc kakaópor közül ez a termék ajánlotta a legkevesebb fogyasztási mennyiséget, így az ital nem volt túl édes de egyben ízetlen sem, plusz egy-két kávéskanál még igazán mehetett volna az italba.

Tesco Value instant kakaó - Tesco; kakaópor-tartalom: 11%

Ajánlott adagolási mennyiség: 3-4 teáskanál/ 2 dl

Vélemény: Csokis illatú, kellően sötét színű kakaót kaptunk a Tescótól, amely a legtöbb ember szerint már túl édesre sikerült. Az áruház saját márkás terméke árban és minőségben is jó választás, legközelebb viszont kevesebb kakaóport tennénk a poharunkba.

Tesco Choco Drink - Tesco; kakaópor-tartalom: 17%

Ajánlott adagolási mennyiség: 5 teáskanál/ 2dl

Vélemény: A Tesco polcáról még egy saját márkás terméket hoztunk magunkkal, ennek a kakaónak sokkal sötétebb és csokisabb színe volt, ízre kellően édes és kakaós volt, valaki igazi retró kakaóként aposztrofálta a csokis italt.

Pepino instant kakaópor - Aldi; kakaópor-tartalom: 25%

Ajánlott adagolási mennyiség: 4-5 púpozott teáskanál/ 2 dl

Vélemény: Az Aldi kakaója tejben feloldva kicsit halvány színű, de nagyon kellemes illatú volt, íze kevésbé volt kakaós annak ellenére, hogy az ajánlott adagolási mennyiség ennél a terméknél is nagymértékű. A teszt után többen is megkóstolták a kakaóport, amely mindenki szerint nagyon jól passzol egy kakaós palacsintába vagy más süteménybe.

CHO-Quick instant kakaópor - Penny; kakaópor-tartalom:16,5%

Ajánlott adagolási mennyiség: 4 teáskanál/ 2 dl

Vélemény: A kipróbált kakaók közül ennek az italnak volt a legsötétebb színe nagyon erős, csokis illattal. A nagyon édesre sikerült ital sokakat meggyőzött, az egyik tesztelő szerint olyan íze volt, mint a régi automatákban kapható kakaóitaloknak.

Chocao instant kakaó - Penny; kakaópor-tartalom: 20%

Ajánlott adagolási mennyiség: 5 csapott teáskanál/ 2 dl

Vélemény: Habos, sötét és szép kakaót kaptunk a Pennytől, a Goody Cao után ez a doboz is visszarepített minket az időben. Ízre a Chocao kakaója mindenkit meggyőzött, a nagyon csokis illat ellenére nem volt zavaróan édes az ital.

Spar instant kakaópor - Spar; kakaópor-tartalom: 20%

Ajánlott adagolási mennyiség: 4-5 teáskanál/ 2 dl

Vélemény: Csokis, kellemes illat és sötét szín, legalábbis felül, az ital tetejére ugyanis kiült a kakaópor, ez pedig nem mindenkinek nyerte el a tetszését. A kakaót megkóstolva azonban eloszlottak a kételyeink, az ital finom volt és kellemesen édes, enyhén pudingos volt.

Nesquick instant kakaópor - Penny; kakaópor-tartalom: 21%

Ajánlott adagolási mennyiség: 2 teáskanál/ 2dl

Vélemény: A letesztelt kakaók közül a Nesquick ajánlott adagolási mennyisége a legalacsonyabb, így a termék külsőre egy kicsit halványabb, ízre viszont kellemes és könnyed volt.

LÁSSUK A VÉGEREDMÉNYT!

NÉVHONNAN?ÁRÁR/KILOGRAMM
1.ChocaoPenny999 Ft/800 g1248 Ft
2.CHO-QuickPenny499 Ft/500 g998 Ft
2.Spar Instant kakaóporSpar359 Ft/200 g1795 Ft
2.Tesco Choco DrinkTesco949 Ft/800 g1186 Ft
3.PepinoAldi999 Ft/800 g1248 Ft
3.NesquickPenny399 Ft/200 g1995 Ft
4.Goody CaoLidl749 Ft/800 g936 Ft
5.Tesco ValueTesco1059 Ft/1000 g1059 Ft

EZ IS ÉRDEKELHET:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

Az éhség lassíthatja az öregedést – állítja az új kutatás

Mindenki tudja, mennyire kellemetlen tud lenni, amikor annyira éhesek vagyunk, hogy gondolni sem bírunk másra. Üres hassal nem tudunk rendesen koncentrálni, nyűgösek vagyunk, sőt van, aki egyenesen irritált és ideges lesz az éhségtől. Egy legyeken végzett új kutatás szerint az éhség viszont nem is olyan rossz dolog, mivel lassíthatja az öregedést.

Kremmer Magdi