8 étel, amit betiltottak a nagyvilágban

Számos étel létezik, amit a világ egyik pontján vígan fogyaszthatunk, míg máshol betiltották. Ebből hoztunk nektek 8-at!

Tavaly mutattunk nektek kilenc ételt, amit az Egyesült Államokban betiltottak. Most hoztunk másik nyolcat, amit a világ különböző országaiban hiába keresnénk.

Rágógumi, Szingapúr

A rágót eredetileg 1992-ben tiltották be Szingapúrban, de 2004 óta a fogászok és a gyógyszertárak árulhatnak rágót - terápiás céllal. Mindazonáltal, ha egy rágót az utcán köpünk ki Szingapúrban, óriási büntetésre számíthatunk azóta is.

Haggies, Egyesült Államok

A tradicionális skót élet hasonlít a hurkához: darált birkabelsőség jól megfűszerezve és birkagyomorba töltve. Ez verte ki a biztosítékot Amerikában. A skót kormány ugyanakkor szeretné visszaszerezni az tengeren túli piacot, és amerikai delegációt hívott Skóciába, hogy jobban meggyőzzék őket a termék importálásának szükségességéről.

Marhahús, Maharashatra, India

India második legnagyobb államában tilos a tehenek leölése - akárcsak a bikáké és az ökröké. Sőt, az állatok birtoklása is tilos - csempészésnek minősül. Az állam marhatenyésztői próbálnak dűlőre jutni a kormánnyal, hiszen a vallási alapú tiltás miatt többezren veszíthetik el a kenyérkeresetüket.

Ketchup, Franciaország

A gurmé franciák 2011 októberében tiltották meg, hogy az iskolai menzán ketchupot adjanak az ételhez kísérőnek. A döntést azzal indokolták, hogy a ketchup kulturális fenyegetést jelent - a gyereket kevésbé fogják értékelni a francia konyhát, ha mindenhez ketchupot használnak.

Samosa, Szomália

2011-ben az afrikai országban vallási okokból tiltották be az indiai csemegét - attól tartottak, hogy formája esetleg a katolikus szentháromságra emlékeztet.

Tenyésztett lazac, Ausztrália és Új-Zéland

Ausztráliában és Új-Zélandon tilos tavakban tenyésztett lazacot árulni, a bennül lévő magas antibiotikum-tartalom miatt.

Abszint, USA, Ausztrália és Új-Zéland

Az Abszint nagyon sokáig tiltott volt Európában és az Államokban. Az italban található fehér üröm ugyanis hallucinációt okozhat, emellett káros lehet a mentális egészségre. 1990-ben Európában felfüggesztették a tilalmat, de az USA-ban, Ausztráliában és Új-Zélandon továbbra is tiltólistán van.

Bacon, Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábiában az iszlám törvények érvényesek, e szerint pedig az ételeknek halal-nak kell lenniük. Az ország az összlakosságot muszlimnak tekinti, a külföldieknek pedig igazodniuk kell a helyi szabályokhoz. Mivel két szent mecset is van az országban, úgy gondolták, a bacon még import formájában is megszentségtelenítené az országot.

(Via: Finedininglovers.com)

Hozzászólások (3)

torpi

En itt elek Australiaban, de nincs rairva sehol az uzletekben a lazacra, hogy honnan szarmazik, de mi van valyon a valoban egeszsegtelen etelekkel, amik tobbnyire izfokozokat es egyebet tartalmaznak?

Marti48

A franciak tilalma nagyon szimpatikus - igazuk van! :)

Törölt felhasználó

Hát' igen: "A hozzászólás túl hosszú." gondoltam hogy valami nem fog stimmelni.. sebaj az USA-ban még vagy 5-6 dolgot betiltottak pl.: a mák, egyes ételszínezékek, hízott máj, beguakaviár, nyers tej, etc. Viszont a Haggies nem tiltott hanem csak a tüd? része.. ;) Azért egy f?z? oldalon ezt tudni kéne f?leg ha USA-ban is lakik a cikk írója(másolása) Gondolom kitiltanak mivel kormány oldal ez is.. de azért leírtam a véleményem a cikkr?l... A szaud-arábiában nem csak a bacon tiltó listás hanem az egész sertés, és az alkoholos italok!

witch

A mak nincs betiltva, en kiloszamra veszem egy un. "bulk food store"-ban. Mostanaban keszitettem maktejet belole, innen a NS-rol van a recept es fantasztikus, hogy mennyire finom! Az etelszinezok sincsenek betiltva, azert narancssarga szinu a bolti hamburger zsemle meg a hotdog kifli. :o) A nyers tej viszont igaz, az FBI razziazza es lecsukja azokat aki probal arusitani olyat. Nem is hinnem el, ha nem itt elnek es tapasztalnam.

Címlapról ajánljuk

További cikkek