7 tipp, melyik joghurtot válaszd

Tökéletes joghurt? Miért, nem mindegyik egészséges? - teheted fel magadnak ezeket a kérdéseket, és joggal. A válasz pedig sajnos nem feltétlenül megnyugtató.

Nemcsak hogy nem válik egészségünkre a legtöbb joghurt- és tejes desszertféle, de a rengeteg hozzáadott cukortól, drazsétól, édességtől, mesterséges adalékanyagtól kifejezetten óvatosan bánnék a fogyasztásukkal. Kivételek persze akadnak, a tuti választáshoz most megosztjuk veletek a HuffingtonPost tanácsait.

Keresd az egyszerűt! A joghurthoz nem kell sok minden: tej és joghurtkultúra (azaz bizonyos baktériumok, Lactobacillus bulgaricus és Streptococcus thermophilus), semmi más. Persze ehhez jöhetnek még az ízesítőnek szánt hozzávalók, mint gyümölcsök, kevés cukor, netán méz. Olvasd a címkéket, mert csomó olyan furcsaságot találhatsz rajtuk, melyeket egyébként egyáltalán nem szeretnél elfogyasztani.

Fűszeres sült joghurt

Nálunk régi recept, de azóta már láttam egy vegetáriánus könyvben is. Gyors, de nem feltétlenül egyszerű. A sütésnél ügyeljünk, hogy a víz valóban forrjon, amikor a tepsibe ...

Almás-fahéjas joghurt

Kiváló reggeli, hogy jól induljon a nap. Még akkor is, ha diétázol. A gyorsan felszívódó szénhidrát segít beindulni reggel, ugyanakkor nem valami tömény, cukros dologból származik, ...

Keresd a baktériumkultúrás joghurtokat! Egyes gyártók hőkezeléssel tartósítják a termékeiket, így viszont pont a joghurt leghasznosabb tulajdonságait likvidálják, melyek nagyon jó hatással lehetnek a szervezetünkre. Figyeld az élőflórás kifejezést, bár attól még, hogy telenyomták baktériumkultúrákkal a joghurtot, közel sem biztos, hogy minőségi végeredmény lett belőle. Sasold a többi összetevőt is!Kalciumbevitel szempontjából sem elhanyagolandó a joghurt, sőt: válogasd azokat a termékeket, melyek fedezik a napi ajánlott bevitel 15 százalékát, vagy ha lehet, még többet. Kerüld el a fölös kalóriákat és az agyoncukrozott termékeket!

Ne csak azt nézd, hogy hány gramm hozzáadott cukor található a joghurtban, számolnod kell a természetesen jelen lévő tejcukor mennyiségével is: körülbelül 6 gramm található egy átlagos, másfél decis kiszerelésű joghurtban. A javaslat úgy szól, hogy ne vegyünk meg semmi olyat, aminek összetevői között az első vagy második helyen szerepel a cukor.

Még több házi joghurt receptje

Az a legjobb, ha a sima natúr joghurthoz te adod hozzá kedvenc gyümölcseidet, ha azonban mégsem így alakul, az összetevők között csekkold a gyümölcstartalmat: lehet, hogy csak sűrítménnyel vagy mesterséges aromákkal akarják megteremteni a gyümölcsös íz illúzióját. A zsírtartalomtól nem kell félni, nyugodtan válaszd az 1-2 százalékos vagy annál magasabb zsírtartalmúakat. A lényeg, hogy légy résen a "0 százalék zsír" illetve "light" feliratokkal, mert ezt gyakran hozzáadott cukorral kompenzálják!

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...