7 tipp, melyik joghurtot válaszd

Tökéletes joghurt? Miért, nem mindegyik egészséges? - teheted fel magadnak ezeket a kérdéseket, és joggal. A válasz pedig sajnos nem feltétlenül megnyugtató.

Nemcsak hogy nem válik egészségünkre a legtöbb joghurt- és tejes desszertféle, de a rengeteg hozzáadott cukortól, drazsétól, édességtől, mesterséges adalékanyagtól kifejezetten óvatosan bánnék a fogyasztásukkal. Kivételek persze akadnak, a tuti választáshoz most megosztjuk veletek a HuffingtonPost tanácsait.

Keresd az egyszerűt! A joghurthoz nem kell sok minden: tej és joghurtkultúra (azaz bizonyos baktériumok, Lactobacillus bulgaricus és Streptococcus thermophilus), semmi más. Persze ehhez jöhetnek még az ízesítőnek szánt hozzávalók, mint gyümölcsök, kevés cukor, netán méz. Olvasd a címkéket, mert csomó olyan furcsaságot találhatsz rajtuk, melyeket egyébként egyáltalán nem szeretnél elfogyasztani.

Keresd a baktériumkultúrás joghurtokat! Egyes gyártók hőkezeléssel tartósítják a termékeiket, így viszont pont a joghurt leghasznosabb tulajdonságait likvidálják, melyek nagyon jó hatással lehetnek a szervezetünkre. Figyeld az élőflórás kifejezést, bár attól még, hogy telenyomták baktériumkultúrákkal a joghurtot, közel sem biztos, hogy minőségi végeredmény lett belőle. Sasold a többi összetevőt is!Kalciumbevitel szempontjából sem elhanyagolandó a joghurt, sőt: válogasd azokat a termékeket, melyek fedezik a napi ajánlott bevitel 15 százalékát, vagy ha lehet, még többet. Kerüld el a fölös kalóriákat és az agyoncukrozott termékeket!

Ne csak azt nézd, hogy hány gramm hozzáadott cukor található a joghurtban, számolnod kell a természetesen jelen lévő tejcukor mennyiségével is: körülbelül 6 gramm található egy átlagos, másfél decis kiszerelésű joghurtban. A javaslat úgy szól, hogy ne vegyünk meg semmi olyat, aminek összetevői között az első vagy második helyen szerepel a cukor.

Még több házi joghurt receptje

Az a legjobb, ha a sima natúr joghurthoz te adod hozzá kedvenc gyümölcseidet, ha azonban mégsem így alakul, az összetevők között csekkold a gyümölcstartalmat: lehet, hogy csak sűrítménnyel vagy mesterséges aromákkal akarják megteremteni a gyümölcsös íz illúzióját. A zsírtartalomtól nem kell félni, nyugodtan válaszd az 1-2 százalékos vagy annál magasabb zsírtartalmúakat. A lényeg, hogy légy résen a "0 százalék zsír" illetve "light" feliratokkal, mert ezt gyakran hozzáadott cukorral kompenzálják!

Címlapról ajánljuk

További cikkek