Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7 tipp, hogy ne őrüljünk meg a bizonytalanságtól és a bezártságtól

Mindenki fél, az is, aki nem vallja be. Tippek a pszichiátertől, amik segíthetnek, hogy a bezártságot a körülményekhez képest jól viseljük.  

Tracey Marks, pszichiáter arról számolt be Youtube csatornáján, hogy a kliensei kétfajta félelemmel fordultak hozzá a világjárvány kezdete óta.

  1. Az egyik félelem magával a vírussal kapcsolatos: valamilyen mértékben mindenki fél attól, hogy elkapja.
  2. A másik félelem a járvány okozta anyagi veszteségekre vonatkozott, mely szintén szinte mindenkit érint, bár nyilván azokat sokkal jobban, akik nem azon rettegnek, hogy hány milliót fognak veszteni a milliárdos vagyonukból, hanem azon, hogy miből etetik a gyerekeiket, ha nem lesz munkájuk.

Mindenki fél

Marks arról is beszélt, hogy hiába pszichiáter, azaz végzett orvosi egyetemet, és tudja, hogy ha elkapja a vírust, az nem okoz másodperceken belül tüneteket, mégis úgy érezte infarktust fog kapni a boltban, ahol nem tudta tartani a kétméteres távolságot az emberektől.

A pszichiáternő ezeknek a jogos félelmeknek és a kevésbé jogos szorongásoknak a kezelésére olyan tippeket ad, melyeket mindannyian hasznosíthatunk, bármilyen helyzetben is legyünk:

1. Ésszerűen fogyasszuk a híreket

Azt már eddig is hallottuk, hogy nem tesz jót, ha egész nap a híreket bújjuk, hiszen az életünkre nincsen közvetlen hatással, hogy éppen hány ember betegedett meg. A hírek olvasásától egyfajta kontrollt szeretnénk érezni, hiszen a tudás hatalom, de ebben az esetben épp elegendő, ha naponta egyszer-kétszer ellenőrizzük a hírforrásainkat, nem tudunk nagyobb befolyást gyakorolni a dolgok menetére azáltal, hogy nézzük a számokat.

2. Tartsunk napirendet

Ez különösen azoknak az embereknek lehet fontos, akik eddig sok időt töltöttek házon kívül, és sosem dolgoztak még otthonról. Őket különösen megviseli, hogy hirtelen teljesen más életmódot folytatnak, és hirtelen úgy érezhetik, hogy folyamatosan dolgoznak. Erre a problémára azt javasolja Marks, hogy ne dolgozzunk munkaidőn kívül. Azokra is gondolt, akik elvesztették az állásukat. Nekik azt javasolja, hogy a munkakeresésre is tekintsenek munkaként, és munkaidőben végezzék, valamint gondolkodjanak el rajta, hogy milyen képességeik vannak, amelyek online is kamatoztathatóak.

3. Ne dolgozzunk az ágyból

Bár csábító lehet pizsamában lézengeni, és az ágyból intézni az online térre korlátozódott teendőinket, ne tegyük. Ha nem választjuk szét helyileg is a munkát a szabadidőtől, nem fogjuk érezni azt, hogy éppen a szabadidőnket töltjük, amikor arra kerül a sor.

4. Öltözzünk fel rendesen

Az emberi természethez tartozik, hogy másképpen viselkedünk, ha másképpen nézünk ki. Vannak például olyan nők, akik otthon és egyedül is sminkelnek, hogy valamiféle normalitást vigyenek a jelenleg nem normális életbe. Ez persze nem szükséges, de ne toljuk ki a reggeli zuhanyt délután kettőre, mert nem fog jót tenni a lelkiállapotunknak.

5. Tudjunk róla, hogy nem vagyunk egyedül

Bár most sokan nagyon magányosak, hiszen megszokott társas kapcsolataik kizárólag telefonon és online folytatódnak – és ez különösen igaz az idősebb generációra – , nem árt tudatosítani magunkban, hogy a többiek is így vannak ezzel. A járvány mindenkit érint, és mindenkinek beszűkíti az életterét.

6. Ne feledjük, hogy a vészhelyzetnek vége lesz

Alain de Botton svájci filozófus a minap azzal próbálta tartani a lelket az emberiség végét vizionáló olvasóiban, hogy a világtörténelem összes járványát és természeti katasztrófáját felsorolta, melyből, ahogyan azt abból észlelhetjük, hogy itt vagyunk, az emberiségnek eddig sikerült felállnia. A mostani járvány valójában a várható halálozásokat tekintve történelmi szempontból nem is olyan súlyos. De, hogy könnyebben megközelíthető legyen ez a látásmód, az is megfelelő stratégia lehet, ha elképzeljük, hogy a karácsonyt már visszarendeződött körülmények között fogjuk ünnepelni.

7. Szívjunk friss levegőt

Marks azt ajánlja, hogy akinek van kertje, terasza, verandája, tetőkertje, vagy bármilyen lehetősége a szabad levegőn lenni, az menjen ki. A vírus nem terjed olyan módon, hogy a szél odafújja a szomszéd kertből. Ha nincs más lehetőségünk, nyissunk ablakot, és lógjunk egy kicsit az ablakban, ez is hozzásegít a bezártság érzésének csökkentéséhez.

 

 

Ezeket láttad?


via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!