Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

6 fontos szabály, amit tarts be, ha tűzijátékot használsz szilveszterkor!

A tűzijátékok valódi élményt adhatnak, de komoly sérüléseket is okozhatnak. Így tárold és használd a pirotechnikai eszközöket, hogy mindenkinek jó emlék legyen a szilveszter.

Ma már szinte bárki rendezhet otthon is kisebb-nagyobb tűzijátékot, de ahhoz, hogy ez mindenkinek jó élmény maradjon, tarsd be a következő szabályokat.

Megbízható helyről vásárolj!

Csak december 28. és 31. között vásárolj tűzijátékot legális helyről, és még véletlen se csomagtartóból. Lehet, hogy olcsóbban hozzájuthatsz, de az a kár, amit okozhat, nem éri meg. A tűzijátékokat december 31. 18:00-tól január 1. 6:00-ig használhatod. Amit nem használtál fel, azt vidd vissza január 5-ig arra a helyre, ahol megvásároltad, és visszakapod a pénzed.

Tárold megfelelően!

Tetőtérben, alagsorban és pincében ne tárold a pirotechnikai eszközöket, és a tűzveszélyes anyagoktól is különítsd el. Óvd a napfénytől, hőtől és a csapadéktól, ha mégis átnedvesedett, vagy kiszáradt, semmiképp se használd! Ha melegedést észlelsz, vagy szaglik, különítsd el a többitől és ne használd fel!

Vigyázz mindenki testi épségére!

Úgy helyezd el a tűzijátékot, hogy még akkor se tehessenek kárt senkiben és semmiben, ha nem működnének megfelelően. Villanyvezetékek és közvetlenül ház mellől ne indítsd őket, és erős szélben se használd! Gyerekeket még véletlen se engedj a pirotechnikai eszközök közelébe!

Ne kísérletezz!

Még a legkisebb, legártalmatlanabb tűzijáték is veszélyes lehet, és égési sérülést okozhat. Ha meggyújtottad, de nem robbant fel a tűzijáték, ne akard újra meggyújtani, mert könnyen sérüléseket okozhat. Csak azért, mert nem világít, vagy nem adott ki hangot, az nem jelenti azt, hogy nem okozhat sérülést.

Viselj védőszemüveget!

Akár te indítod, akár csak a nézője vagy, de egy nagyobb volumenű házi tűzijáték közben viselj védőszemüveget. Ha a tűzijáték után szemkárosodást tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz! Ne dörzsöld a szemed, ne nyomkodd, ne kenj semmit sem a szemedre, mielőtt orvos nem látta a sérülést!

Ne feledkezz meg a házi kedvencekről sem!

A házi kedvenceket helyezzük biztonságos helyre, vigyük be őket már este a házba, és lehetőség szerint maradjanak velünk reggelig. Ha erre nincs mód, akkor olyan helyre zárd, ahol van mozgástere, de nem tud félelmében elmenekülni. Semmiképp se kösd meg, mert kárt tehet magában. Ne feledd: a kutyák 6-szor hangosabbnak hallanak mindent, vagyis számukra a tűzijáték hangja megegyezik egy ágyúdörgéssel.

Ezeket olvastad már?

via

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!