6 banán már halálos lehet?

Ti hallottatok már arról, hogy ha 6 banánt esztek meg egy ültő helyetekben, az akár halálos is lehet?

Hozzám ma ért el az a hír, hogy egyeses szerint, annak ellenére, hogy a banán az egyik legkedveltebb gyümölcs a világon, ha túl sokat (szám szerint 6 db-t) fogyasztunk el egy ültő helyünkben, az akár halálos is lehet.

Nyilván.

Mármint nyilvánvalóan ez nem igaz. Bár az is igaz, hogy még sosem próbáltam megenni 6 banánt egy ültő helyemben, de biztos vagyok benne, hogy ha erre sort kerítenék, akkor sem halnék meg.

Mi áll mögötte?

A rémhír alapja a banán magas káliumszintje, azaz, a 6 db banán összes káliumtartalma hivatott a halált okozni.

Egy db közepes banán ~120 g (héj nélkül), ennek káliumtartalma ~420 mg, ami a napi ajánlott mennyiség 12-21%-a (annak függvényében, hogy az amerikai (3500 mg/nap) vagy a hazai (2000 mg/nap) ajánlást tekintjük alapnak). Tehát ahhoz, hogy a napi káliumszükségletünket biztosítsuk 5-8 db közepes banánt fogyaszthatunk el. De ez az ajánlott, nem a veszélyes mennyiség!

Persze az is igaz, hogy a banán mellett más ételeinkből, különösen a gyümölcsökből, zöldségekből is jutunk káliumhoz étkezéseink során. Ettől azonban még nem kell túladagolástól tartanunk. A kálium nélkülözhetetlen szerepet tölt be a sejtek, az idegrendszer működésében, szerepet játszik többek között a vércukorszint, a vérnyomás szabályozásában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában. A felesleg a vizelettel, széklettel távozik szervezetünkből. A túlzott káliumbevitel egyes krónikus betegségeknél (pl. vesebetegségek) okozhat súlyos tüneteket.

Száz szónak is egy a vége - ha valami miatt olyan helyzetbe kerültök, hogy 6 db banánt kell elfogyasztanotok egy ültő helyetekben, ne aggódjatok, nem lesz belőle baj.

via BBC.com

Hozzászólások (4)

szekereserzsi

Én már ettem egyszerre hat banánt és itt vagyok. Már megint hülyeségeket írnak.....

Törölt felhasználó

Én is ettem, szerintem a "banán-fanok" között ez alap :D Ellen?riztem: élek! :D Igaz, tele voltam vele, de más bajom nem esett :)

mari21

Engem nem fenyeget ez a veszély. Egyet sem tudok megenni:)

Körtevirág

Afrikában él egy törzs, akik (legalábbis régebben) nem ismerték sem a kenyeret, sem a rizst. Alap élelmiszerük a banán volt. Ez a törzs már rég nem élne, ha a cikk címe igaz lenne...

Címlapról ajánljuk

Hogyan tovább, Balaton? – Ez lehet az éttermek sorsa a...

Hiába volt két nagyon jó éve a Balatonnak, az idei nagy nyitás miatt a turisták ismét külföldön nyaralnak, a magyar éttermeket mindeközben a munkaerőhiány, az infláció és az energiaválság is fenyegeti. Mi lesz az éttermekkel a balatoni vendéglátósok szerint? A Nosalty Hogyan tovább? - című sorozatának új részében erről kérdeztük a szakmabelieket.

Nosalty

További cikkek