6 banán már halálos lehet?

Ti hallottatok már arról, hogy ha 6 banánt esztek meg egy ültő helyetekben, az akár halálos is lehet?

Hozzám ma ért el az a hír, hogy egyeses szerint, annak ellenére, hogy a banán az egyik legkedveltebb gyümölcs a világon, ha túl sokat (szám szerint 6 db-t) fogyasztunk el egy ültő helyünkben, az akár halálos is lehet.

Nyilván.

Mármint nyilvánvalóan ez nem igaz. Bár az is igaz, hogy még sosem próbáltam megenni 6 banánt egy ültő helyemben, de biztos vagyok benne, hogy ha erre sort kerítenék, akkor sem halnék meg.

Mi áll mögötte?

A rémhír alapja a banán magas káliumszintje, azaz, a 6 db banán összes káliumtartalma hivatott a halált okozni.

Egy db közepes banán ~120 g (héj nélkül), ennek káliumtartalma ~420 mg, ami a napi ajánlott mennyiség 12-21%-a (annak függvényében, hogy az amerikai (3500 mg/nap) vagy a hazai (2000 mg/nap) ajánlást tekintjük alapnak). Tehát ahhoz, hogy a napi káliumszükségletünket biztosítsuk 5-8 db közepes banánt fogyaszthatunk el. De ez az ajánlott, nem a veszélyes mennyiség!

Persze az is igaz, hogy a banán mellett más ételeinkből, különösen a gyümölcsökből, zöldségekből is jutunk káliumhoz étkezéseink során. Ettől azonban még nem kell túladagolástól tartanunk. A kálium nélkülözhetetlen szerepet tölt be a sejtek, az idegrendszer működésében, szerepet játszik többek között a vércukorszint, a vérnyomás szabályozásában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában. A felesleg a vizelettel, széklettel távozik szervezetünkből. A túlzott káliumbevitel egyes krónikus betegségeknél (pl. vesebetegségek) okozhat súlyos tüneteket.

Száz szónak is egy a vége - ha valami miatt olyan helyzetbe kerültök, hogy 6 db banánt kell elfogyasztanotok egy ültő helyetekben, ne aggódjatok, nem lesz belőle baj.

via BBC.com

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek