Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 vadonélő, vitaminban gazdag növény, amiből finom mártásokat, leveseket és salátákat készíthetsz

Lassan érkezik a tavasz. Sok olyan növény bújik meg a fűben, amelyeknek a tányérunkon is van helyük. Így készítsd el őket!

Kíváncsi vagy a zöldsalátán, a jégsalátán és a rukkolán túli világra is? Fedezd fel és kóstold meg azokat a növényeket, amiket szinte bármelyik kertben, vagy erdőben megtalálhatsz!

Zamatos turbolya

A francia konyha kedvelt fűszerét, a turbolyát már az ókori rómaiak is használták, ami gyógynövényként is megállja a helyét: teája jó hatással van a vese, a hólyag és az emésztőszervi megbetegedésekre. Az illata az ánizsra, a levele a petrezselyemhez hasonlít, az íze azonban sokkal édesebb, édes petrezselyemnek is nevezik. Jól illik a különböző húsételekhez, a baromfi -, és báránysültekhez, a gombákhoz, a levesekbe, a tojáshoz és finom mártásokat is készíthetünk belőle. Az íze harmonizál a pitypanggal és a sóskával is, így a vitaminban, vasban és magnéziumban bővelkedő, zsenge, kora tavaszi hajtásai tökéletes saláta alapanyagként szolgálnak, és mártást is készíthetünk belőle.

Nagy csalán

Akit egyszer csípett már meg csalán, biztos, hogy nem felejti az égető érzést, az íze azonban kifejezetten jó emlékeket hagy maga után. A régóta ismert gyógynövény remek vértisztító és vízhajtó, segíthet az ízületi bántalmakon, és a hajhullás ellen is bevethetjük. A belőle készült tea kiváló frissítő, immunerősítő, a leveleit pedig főzeléknek, levesnek elkészítve meg is ehetjük. Nem kell félni, leforrázva, megfőzve már nem csíp. Nagyapáinknak a háború idején a csalánleves (is) segített túlélni.

Tyúkhúr

A tyúkhúrt legtöbben egy rendkívül ellenálló, apró, de annál szaporább gyomnövényként ismerik. A vese-és májtisztító gyógynövényt  roboráló, erősítő hatása miatt sokszor gyengélkedőknek is ajánlják. Ha van papagájod, talán azt is tudod, hogy az apró madarak imádják a tyúkhúrt, de mi, emberek is a tányérunkra tehetjük. Az A- és C-vitaminban, valamint foszforban gazdag, édeskés ízű növényből készíthetsz könnyű almás-diós tyúkhúrsalátát feta sajttal, de omlettekbe sütve, főzelékekbe, valamint levesbe főzve is finom lehet.

Pitypang, gyermekláncfű

A pitypang vagy más néven a gyermekláncfű nemcsak a tavasz kedves hírnöke, és ásványi anyagban, A-, B-, C- és D-vitaminban gazdag, hanem a májra, valamint a bőr – és veseproblémákra jótékonyan ható gyógynövény is. A gyökerét kiszárítva, durvára őrölve régen kávépótlékként is használták. Emellett az íze is finom: a virágjából szörpöt, szirupot, úgynevezett pitypangmézet is készíthetünk, a virágzás előtti levelei pedig tökéletes saláta, valamint főzelék alapanyagként szolgálnak. Az íze hasonlít a rukkolához, így a pitypang remek kiegészítője lehet egy diós-sajtos rukkolasalátának. De nemcsak nyersen, hanem párolva is fogyaszthatjuk, jól illik hozzá a fokhagyma, továbbá finom pestot is készíthetünk belőle.

Medvehagyma

A medvehagyma az egyik legismertebb vadon termő és a kertekben is megbújó növény. Jó hatással van a gyomorra, enyhíti a fejfájást, csökkentheti a vérnyomást, és már egy egyszerű vajas kenyeret is képes feldobni. A medvehagyma íze -ahogy a neve is jelzi – a hagymára hasonlít, és rendkívül finom salátát készíthetünk belőle, de a felhasználási módja jóformán végtelen. Krumplihoz, rizshez, tésztához is kiváló, pestot is készíthetünk belőle, és pogácsát is ízesíthetünk vele. Karakteres ízét nem lehet összetéveszteni semmivel sem, azonban a levelének begyűjtésekor már annál inkább óvatosnak kell lenni: könnyű összetéveszteni a gyöngyvirág mérgező levelével, azonban erőteljes hagyma illata segíthet az azonosítás során.

Ezeket olvastad már?

via Maria Treben: Egészség Isten patikájából, Wikipedia

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!