5 furcsa gasztrotrend 2014-ben

A finedininglovers.com legnagyobb szerencsénkre összegyűjtötte a 2014-ben várható furcsa gasztrotrendeket.

Mi még mindig meg vagyunk lepve a listán, és összességében azt a konklúziót tudjuk levonni, hogy mindent párosítani, helyettesíteni kell valamilyen abszurd másikkal, illetve ajánlatos teljesen haszontalan konyhai műveleteket kitalálni és alkalmazni őket egyéb finom és bevált ételeinken - irónia nélkül nehéz lenne megírni ezt a cikket, de most megpróbáljuk tárgyilagosan közölni a legnagyobb furcsaságokat 2014-re nézve, már ami a gasztronómiát illeti.

1. Kézműves pirítós: két vékony szeletke kenyér a legújabb őrület szépen aranybarnára, ropogósra sütve, egymásra simulva. Négy dollárt simán elkérnek Amerikában ezért már így önmagában is, de ha még vajat vagy dzsemet is szeretnél hozzá/mellé, akár 12 dollárra is rúghat a végösszeg.

2. Hibridek: ezekről már mi is jó párszor cikkeztünk. Cronut, ramen burger, stb - úgy néz ki, ha két, önmagában teljesen jó étel nevét össze tudod kombinálni valamilyen harmadik, hangzatos szóvá, akkor nyert ügyed van. Már csak ki kell találnod, hogyan ötvözd őket, és kész is az új finomság. Megint csak a burkolt gúny szól belőlünk, de tény, hogy van abban valami vicces, hogy az emberek órákat állnak sorban cronutért Dominique Ansel pékségénél. A FineDiningLovers felveti, hogy esetleg az Ecklerből is lehetne egy hasonló mutánst készíteni mondjuk ízesített joghurttal töltve, és az lehetne az Eclagurt.

3. Ételrituálék: mára az étkezés nem csak egy egyszerű, önmagában értendő cselekvés. Londonban például titkos étteremmozi működik, de egyre több helyen értelmezik tágabban a vendéglátás kereteit: színházi performanszok, érintőképernyők az asztalokon, sok minden megtörténhet - az evés köré úgy tűnik, egész szórakoztatóipar fog épülni.

4. Ehető bevonat: az van, hogy megérkeztünk az ehető hamburgeres-papírok és a roppanós, rágható koktélpoharak világába. Persze nem arra gondolunk, hogy egyél üveget - a wikicell technológia lényege az, hogy a csomagolást, a külső burkolatot ehető anyagokból hozzák létre. Wikicell már nyílt Párizsban is, és várhatóan a világ több pontján szerveznek majd eseményeket az ehető csomagolások jegyében.

5. Húsmentes hétfő: a mozgalom terjedése annyit tesz, hogy rávegye a húsevőket is, hogy legalább egy húsmentes napot iktassanak be a hetükbe. A kezdeményezés a legmenőbb séfektől származik, és mára nemzetközi méretűvé nőtte ki magát - többek között itt, a NoSaltyn is ösztönzünk rá titeket Anna cikkeivel.

(via finedininglovers.com)

Címlapról ajánljuk

További cikkek