450 forintba kerül az év legjobb menzaétele - a versenyt a budapestiek nyerték

6. alkalommal zajlott le hétvégén a Közétkeztetési Szakácsverseny, amelyet a budapesti csapat nyert. Az alapanyagok beszerzési ára nem lehetett több 450 forintnál/fő.

Sikeresen zajlott 2018. február 9-én a szakma legnívósabb versenyének számító „Közétkeztetési Szakácsverseny 2017-2018” országos döntője dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fővédnöksége mellett, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) közös szervezésében, a Sirha Budapest kiállítás keretein belül.

A közétkeztetési gasztro kupa irányadó témája idén a „Tavaszváró ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” volt. A háromfordulós versenyben összesen 52 csapat indult, közülük a régiós elődöntőkön a legjobbnak bizonyult 12 páros mérhette össze tudását a február 9-i döntőben, a budapesti Sirha kiállításon.

Az ételsor elkészítéséhez az összes felhasznált alapanyag beszerzési értéke nem haladhatta meg az egy étkezőre jutó nettó 450 Ft-ot.

1. heyezett:

Az Eurest Budapest csapata

előétel: selymes csicsókaleves zöldségtatárralfőétel: spenótos harcsa savanyított zöldségekkeldesszert: eperkrémes spárgával

2. helyezett:

Az Eurest Győr párosa

előétel: melegen pácolt harcsa zöldborsómajonézzelfőétel: tanyasi csirkecomb répákkaldesszert: karalábékrémes tésztasípok eperrel

3. helyezett:

A Hungast Pécs csapata

előétel: harcsatatár salátával, marinált eperrel, zabropogóssalfőétel: gyömbéres sült csirkeszárny töltött burgonyatallérokkal, pirított mediterrán zöldségekkeldesszert: ropogós habtölcsér, zelleres fehércsokoládémousse-szal

A döntősök ételsorait neves szakértőkből álló zsűri – például Szatmári János, Gulyás Károly, Wolf András, Vomberg Frigyes és Ambrus György - értékelte. A bírálók a kötelezően előírt kritériumok mellett azt is figyelembe vették, hogy a versenyproduktumok hozzájárulnak-e a hagyományos ízek illetve ételek modernizálásához.

Ezeket olvastad már?

nébih

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ne olajon süsd a tükörtojást, ha jót akarsz magadnak

A megszokott és jól bevált tojássütési módszerrel ugyan semmi baj nincsen, de természetesen mindig van hová fokozni a dolgokat. Ezt a célt szolgálja az olaj lecserélése is: egy másik alapanyaggal ugyanis fenséges, karamellizált aljú, tökéletes állagú tükürtojást kaphatunk.