Halálraítélt bűnözők utolsó vacsorái

Európában szokás volt, hogy a halálra ítélt bűnözők kiválaszthatták utolsó vacsorájukat, szimbolikusan kegyelmet kérve kivégzőjüktől.

Függetlenül attól, hogy kinek-mi a véleménye a halálbüntetésről, most bemutatjuk néhány halálraítélt utolsó kívánságát Hargreaves képein keresztül. Ezek az ételek bármennyire étvágygerjesztőek, egyben gyomorfogatóak és morbidak is. Henry Hargreaves egy olyan fotósorozattal állt elő, amely az ételeken keresztül gondolkodtat el életről és halálról.

Az Indulgd.com-nak adott interjújában mesélt magáról, munkájáról, és arról, mégis mi inspirálta a sorozat elkészítésére.Henry autodidakta módon tanulta ki a szakmát. Jelenleg Brooklynban él, de eredetileg új-zélandi származású. Munkái során négy fő témát érint: ételek, színek, gyerekkori emlékek és mellek!

Az alapötletet az adta, amikor arról olvasott, hogy 2011-ben Texasban eltörölték az utolsó vacsora megválasztására való jogot. Az addigi vacsora-rendeléseket, utolsó kívánságokat látva egy-egy pillanatra mindegyik gonosztevő emberalakot öltött előtte, megkérdőjelezve az államilag támogatott kivégzések jogosságát.

Miután elkészítette fotósorozatát, sokan megdöbbentek vagy megbotránkoztak, de a legtöbben mégis inkább támogatásukat fejezték ki. A művész azonban tisztában van vele, hogy ez egy igen kényes téma.

Kedvenc képe Ricky Ray Rector rendeléséről készült: sült csirkét és steak-et kért. Rector értelmi fogyatékos volt, így valószínűleg azt sem tudta, mi fog történni vele. Kedvenc pekándiós pitéjét nem fogyasztotta el rögtön, az őr kérdésére pedig, hogy miért nem, ezt válaszolta: "későbbre tartogatom."

Véleményt nem alkotunk, nem is szeretnénk felháborodást kelteni ezzel a cikkel, csak picit elgondolkodtatni. További képeket az alábbi linkalatttaláltok!(via: Henry Hargreaves)

Hozzászólások (3)

zsütibá

Err?l most eszembe jutott a Tanú c. film, amiben az utolsó vacsora a vadas. Mindig megkívánom a vadast krumpli gombóccal ennél a jelenetnél...:)

libaláb

Gondolkodom én nagyon, de nem értem a mondanivalót. Most ha valaki szereti az almáspitét, meg a sültkrumlit, akkor az illet? mégis csak jó ember, annak ellenére, hogy 30 n?t er?szakolt meg és végzett ki?! Az ? áldozataik sírtak volna örömükben, ha csak egy gyors méreginjekciót kaphattak volna, a brutális kínzások és megalázás helyett!

O_Attila

Jól megfogalmaztad!

zorrobomber

Európában helyett legyen inkább Amerikában :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek