Palets bretons - breton vajas keksz recept

Palets bretons - breton vajas keksz
Palets bretons - breton vajas keksz
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden nemzetnek megvan a maga kedvenc keksze, a franciáknak (há' mivel ők a franciák) több is. Az mord északi bretonoknak például ez. Első olvasásra egy sima vajas keksznek tűnik, de még langyosan, langyos sós karamellába mártogatva, hű...hát hogy is mondjam...nem tudom, meg kell próbálni, na, mert az íze leírhatatlan. A titok nyilván a részletekben rejlik, eszembe nem jutna egy alapvetően édes kekszet sós vajjal készíteni, de mivel nem egy sima franciához, hanem egy bretonhoz mentem hozzá, hozzá kellett szokjak, hogy arrafelé a sózatlan vaj egy felhúzott szemöldököt eredményez, és a hűtőben mindig kell lenni legalább negyed kiló sózott vajnak. A keksz amúgy az ő kedvéért készült, Charlotte barátnőmmel koprodukcióban (mert olasz kaját olasztól, franciát pedig franciától tanuljunk) és bár nincs mindig a szekrényben egy adag, azért gyakran teszek a nasidobozba. :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A sós vajat kihagyatjuk, otthon általában csak a nagyobb külföldi márkák sózott vajai kaphatóak aranyáron. A sima házi vaj is megteszi, csak adjunk hozzá egy csipet sót a tésztához. Margarin tilos, akármennyire is sósabb, mint a sima vaj.

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: francia
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vajas keksz, sós vajas kekesz
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A puha vajat nem, nem margarint) habosra keverjük a cukorral.
  2. Apránként hozzászitáljuk a lisztet, jó eldolgozzuk vele.
  3. Lisztezett munkafelületre öntjük a tésztát (ami inkább massza) és óvatosan két darab, kb baguette vastagságú rudat formázunk belőlük. 
  4. Alufóliába csomagoljuk őket, és 30 percre a fagyasztóba tesszük. Ha csak később akarunk velül dolgozni, elég neki a hűtő is, lényeg, hogy jó kemények legyenek.
  5. Kivesszük a hűtőből/mélyhűtőből, és másfél ujjnyi szeleteket vágunk belőlük. Ha van sütigyűrünk, akkor sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, őket a sütigyűrűvel együtt, és 180 fokon kn 10-12 percig sütjük. ha nincs sütigyűrünk, akkor sincs semmi gond, fogunk egy muffintesit, és ebbe tesszük a sütiket. A maradék tésztát visszatesszük a hűtőbe felhasználásig, mert azonnal olvadni kezd.
  6. Akkor van kész, mikor még nyersnek tűnik - a hűlési idő alatt keményedig meg. 
  7. Ha jót akarunk magunknak, akkor a sütési idő alatt készítünk hozzá egy adag sós karamellát, és a még meleg sütiket abba mártogatjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 25
össznézettség: 15 980
elküldve: 12
receptkönyvben: 224
elkészítve: 15/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
486 recept

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

memilia
memilia v, 2014-11-23 20:28

Szia Nóra,
ma ez volt az uzsonnánk. Van egy kedvenc sütim, amit rendszeresen veszek, ha jó áron találok. Egy bajom van vele, hosszú sorokon keresztül sorolják, mennyi "finomság" kell ennek előállításához.
Következő célom, hogy ezen kész és félkész ételeket is kiiktassam az étkezésünkből. Ez a keksz legalább olyan finom, mint az általam említett, de nem mindegy, hogy mennyi "természetes" hozzávalóból, és milyen áron készül. Nálunk a jövőben rendszeresen készül majd ez a keksz. A siker amúgy elég zajos volt, mindenkinek nagyon ízlett. Nem raktam külön formába, de így is megtartotta a formáját.
Köszi a receptet! :)
Üdv
Emi

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok v, 2014-04-13 05:59

Bocs., a "nagyszemű" sóval ízesített breton vaj, nekünk, friss bagettel és a pici hosszúkás piros retekkel is nagyon ízlett...nyam (sajnos ez a fajta retek itthon már alig kapható)

A "bolti keksz" is finom volt, de okvetlenül kipróbálom a fenti receptedet.

Jut eszembe, "koign amman"-t sütöttél már? (remélem jól írtam)

-Kérlek, ne haragudj, hogy "letámadtalak" itt, össze-vissza.
Mentségemre, nagyon szeretjük Franciaországot, Bretagne meg külön kedvenc.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra v, 2014-04-13 06:04

Kedves Zsuzsa,

Nyugodtan. :)
Örülök, hogy tetszik a recept. :) Igen, a kouign amann is megvolt már, fel is töltöttem. :) Kicsit várni kell, de pár héten belül aktív lesz, majd szólok. :) Én is nagyon szeretem a francia konyhát, és igyekszem a breton speicalitásokat is kipróbálni, egyrészt, mert a férjem oda valósi, másrészt pedig, mert nálunk valamiért kevésbé ismerik a francia konyhának ezt a rusztikus, de döbbenetesen finom régióját. :)
Szép napot!
üdvözlettel,
Nóra

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok v, 2014-04-13 07:47

Kedves Nóra!
Képzeld, miközben a receptjeid között olvasgattam, "belémvillant", hogy mintha nem pontosan írtam volna a süti nevét (és tényleg, bocs.)
Nagyon kedves vagy, nagyon szépen köszönöm, hogy fel is töltötted!
(Egy kis "izé" Bretagne-ról: - "ezerféle", "ótentikus" cidre-t árulnak, de, mi sokat kuncogtunk azon, hogy a több mint egy hónapos Bretagne csavargás alatt, jó, ha 5 db almafát láttunk ...bocs.)
Én is nagyon szeretem az írásaidat és receptjeidet, -- (gratulálok, jó sokan vagyunk, úgy látom)
Még egyszer köszönöm: Zsuzsa, -(aki, szerencsére férjestől, "visszajáró" Franciaország "imádó") ...-aki, viszont, ott, folyton azon irigykedik, hogy, ---"hogy a francba' lehetnek ezek ennyire vékonyak, amikor imádnak enni, és igencsak szeretik, a "lájtos": kacsa-, libazsírt, -húst, a "rilette" féléket, a "rendes" vajat, stb.-t is

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra v, 2014-04-13 16:32

Köszönöm :)
Ami pedig a "hogy a fenébe nem híznak el-t" illeti, ajánlom elolvasásra :)
http://www.libri.hu/konyv/a-francia-nok-nem-hiznak.html (a módszer működik. 5 éve csinálom én is, nem a könyv miatt, magamtól, jó egy év alatt fejlesztettem ki a módszert, és mikor olvastam a könyvet, akkor láttam, hogy ezt valaki már megírta, és akkor ezek szerint ők így csinálják. :)
Szép napot!

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil p, 2013-10-18 17:19

Hu, volt szerencsem az mord eszaki bretonokhoz nekem is, es ezt a kekszet azota is kuldik nekem minden szulinapra extra buborekos foliaba csomagolva :) Mert igazi ilyet csak az ottani leirhatatlanul finom vajbol lehet kesziteni, azt hiszem. De azert szoktam probalkozni az itthoni vajakkal is, persze azokkal is nagyon finom! Udv, Zilka

823