Német sertéssült párolt káposztával recept

Német sertéssült párolt káposztával
Német sertéssült párolt káposztával
115 perc / előkészület: 25 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a bizonyos: „Schweinsbraten mit Kartoffelknödel und Krautsalat”, melyet minden németországi utazásom alkalmával meg kell kóstoljak. Ausztriától kezdve, Svájcon, Észak-Francia és Olaszországon keresztül Csehországig sokan kedvelik, és készítik. Mindenki kicsit másképpen, más körettel vagy édes helyett savanyú káposztával tálalja. A barna szósz helyenként halványabb, és nem is olyan jelentős. Egy biztos, Németországban héjában főtt krumpliból készült gombócot, és köménnyel szórt, édes káposztát adnak a barna szósz alól kikandikáló, sült-főtt sertéskaraj mellé.

hozzávalók / 4 adag

  • 75 dkg sertéskaraj
  • 1 kisebb fej fehér káposzta
  • 2 ek liszt
  • 1+1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 ek ecet
  • 4 ek cukor
  • só, bors, kömény
  • 2+2 ek zsír vagy olaj

Burgonyagombóc

  • 1 kg burgonya
  • 15 dkg burgonyakeményítő v. liszt
  • 2 db tojás
  • kevés petrezselyemzöld
  • tej ha szükséges
  • vaj
  • só, bors, csipet szerecsendió

ajánlat

Ha nincs kedvünk gombócokat gyúrni, adhatunk mellé sima főtt krumplit, de pürével is nagyszerű. Gyerkőceink így kedvelik talán a legjobban. Egyes helyeken savanyított káposztát adnak mellé, így is jó, de a köményt ne hagyjuk ki belőle.

receptjellemzők

szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: német
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Sertéssült párolt káposztával és burgonyagombóccal, sertéssült burgonyagombóccal és párolt káposztával, sertéssült, Schweinsbraten mit Kartoffelknödel und Krautsalat
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sóval, borssal fűszerezett sertéskarajt egyben vagy szeletekben, serpenyőben, forró zsiradékon pár percig megpirítjuk, minden oldalán.
  2. Nagyobb darabokba vágott hagymát dobunk mellé, felöntjük vízzel, majd 30-40 perc, és fedő alatt puhára főzzük.
  3. Ekkor a húst, ill. szeleteket kiemeljük a serpenyőből. A szaftot két kanál liszttel, ha kedveljük, fokhagymás rántással besűrítjük. A husit ide helyezzük vissza, de ekkor már nem főzzük tovább.
  4. Közben a sóval, köménnyel megszórt, vékony csíkokra vágott káposztát egy másik, mélyebb edényben, forró zsiradékon pirított hagymába megforgatjuk, majd pici víz hozzáöntésével párolni kezdjük.
  5. Ha már kissé összeesett, és könnyebben tudjuk keverni, szórjuk meg cukorral, öntsük nyakon ecettel, így folytassuk a párolást.
  6. Közben folyamatosan ellenőrizzük, legyen folyadék alatta, ne égjen oda, ne száradjon ki.
  7. Burgonyagombóc: A burgonyát megfőzhetjük egy nappal korábban. Héjától fosszuk meg, reszeljük finomra. Só, bors, egy csipet szerecsendió, 2 tojás, és 15 dkg burgonyakeményítő vagy liszt hozzáadásával gyúrjunk belőle tésztát.
  8. Szaggassuk 12 adagra, készítsünk golyókat belőlük, és forrásban lévő vízben 10-12 perc alatt főzzük puhára őket.
  9. Tálalás: minden tányérra helyezzünk 2 szelet húst, egy halomba káposztát és három burgonyagombócot. Löttyintsük nyakon a hús mellé készített szósszal. Jó étvágyat hozzá!
  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 32 056
elküldve: 16
receptkönyvben: 519
elkészítve: 35/44
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
263 recept
hirdetés

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch h, 2017-07-24 14:41

A burgonyagombochoz vajon mennyi vaj kell? Valoszinu felolvasztva gyurjuk a tesztahoz, vagy nem jol gondolom?

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta sze, 2017-07-26 10:34

Szia Witch! Biztos finom, ha hozzágyúrsz egy kis olvasztott vajat, majd kipróbálom. Én a kész gombócokat forgattam egy kanálka olvasztott vajba. Üdv, Gréti

szmari
szmari cs, 2015-03-05 13:01

Egyszerű és nagyszerű recept így együtt. A párolt káposzta és a krumpligombóc felénk ( jászoknál:-) jól ismert ételek, igaz a krumpligombóc nem sűrűn szerepel köretként.

A családban én is csak vadashoz szoktam, de már a kistesóját, :-) a nudlit szinte csak köretként adom asztalra.

Viszont tapasztalt háziasszony létemre, ez a rántás kissé elbizonytalanított. Hogy tényleg rántás, vagy inkább csak habarás.... Valahogy szokatlan "berántani"számomra az ilyen jellegű, mártásos ételeket, de ízvilágban meg nem teljesen ugyanazt adja a kétféle módszer. Ennek ellenére természetesen nem lehetetlen, hogy rántás szükségeltetik . :-)
Nagyon köszönöm a receptet és előre is a választ a sűrítésre vonatkozóan..

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta cs, 2015-03-05 14:52

Szia Mari! "A szaftot két kanál liszttel, ha kedveljük, fokhagymás rántással besűrítjük." - így a recept. Tehát én csak két csapott evőkanál lisztet szórok a szaftba, ezzel sűrítem, habarom be. Remélem segítettem! Üdv, Gréti

szmari
szmari cs, 2015-03-05 20:56

Köszönöm! Így gondoltam én is, habarni :-)

Ezért kételkedtem a leírásban szereplő "rántással" való sűrítésben. Tudod biztos, hogy a kettő nem ugyanaz, még sok éves tapasztalattal is megzavart kicsit a leírás ezen része.

És igen, segítettél a recepttel is, mert ma ezt teszteltük. Nagyon finom, gyorsan készen van, nincs vele sok macera. Felkerül a családi étlapra:-) Köszönjük!

ziza83
ziza83 szo, 2014-05-10 13:39

Köszönöm a receptet, nagyon finom volt. Én még adtam egy kis őrölt köménymagot és egy kevés majorannát is a husihoz. Biztos, hogy többször fogom még készíteni :)

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta k, 2013-05-07 11:46

Cheriebabe, amint megjavul az internetem, javítom, elméletileg ott kéne lennie a hozzávalóknál. 1 kg burgonya, 15 dkg burgonyakeményítő vagy liszt, 2 db tojás, pici tej, ha túl lisztes a krumpli, só, bors, szerecsendió, vaj a végén és petrezselyemzöld. Üdv, Gréti

Cheriebabe
Cheriebabe h, 2013-05-06 22:46

Nagyon gusztán néz ki, szeretném elkészíteni. Mennyi burgonyából szükséges megfőzni a gombócokat? Ugyanis a hozzávalók nem tartalmazzák ezen információt. Előre is köszi a választ! :)

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta k, 2013-05-07 13:53

Szia Cheriebabe, be is illesztettem a burgonyagombóc hozzávalóit. Köszi a türelmet. Üdv, Gréti