Medvehagymás pogácsa recept

Medvehagymás pogácsa
Medvehagymás pogácsa
receptkönyvben hozzászólások (77)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A medvehagymáról egy bakonyi származású barátunktól hallottam először. Mesélte, hogy a szülei sűrűn járnak a Bakonyba túrázni, és ilyenkor az édesanyja medvehagymát gyűjt, amiből isteni pogácsát készít.
Egy házibuli alkalmával, a barátunk mamája küldött egy nagy doboz medvehagymás pogácsát, amit egy szempillantás alatt elfogyasztott a társaság. Mivel mi is félig bakonyiak lettünk, így a tavasszal induló túraszezonnal én is elkezdtem medvehagymát gyűjteni az erdőben. A receptet beszereztem, és azóta többször is elkészítettem a pogácsát.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat


receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, buli receptek
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
mikor: uzsonna
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

pogácsa medvehagymából
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadunk 1 tojást, és a tejfölt, amit szintén belekeverünk. Beletesszük a sót, a sózással figyelnünk kell, mert nem ízletes a sótlan pogácsa.
  2. Langyos tejbe tesszük a cukrot, és az élesztőt megfuttatjuk benne.
  3. A megfuttatott élesztőt beleöntjük a masszába és az egészet összegyúrjuk.
  4. Az apróra vágott medvehagymát szintén belegyúrjuk. A tészta állaga elég laza lesz.
  5. A tésztát tálba tesszük és 2 órán át pihentetjük a hűtőben.
  6. Majd kivesszük és lisztezett deszkán kinyújtjuk és hajtogatjuk, majd fél órára ismét a hűtőbe tesszük. A hajtogatást még kétszer/háromszor megismételjük.
  7. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, késsel formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ne tegyük szorosan egymás mellé a pogácsákat, mert sütés közben még kelni fog.
  8. A tepsibe helyezett pogácsákat - egy ecset vagy toll segítségével - felvert tojással megkenjük, és sajttal meghintjük.
  9. 180 °C-os, előmelegített sütőben, légkeveréssel 25-30 percig sütjük, míg a pogácsák teteje szép aranyszínű nem lesz.

statisztika

beküldve:
nézettség: 193 506
elküldve: 89
receptkönyben: 2 038
elkészítve: 107/151
Facebookon megjelent: -

szakács

Beácska

Mióta szakács: 2008.04.25.
104 recept

Hozzászólások (77)

madri91
madri91v, 2014-04-20 12:31

nekem is nagyon jól sikerült, finom és könnyű!
nekem sokkal több-kb 70dkg liszt kellett ehhez a folyadékmennyiséghez...lehetetlen lett volna 50dkg-val összegyúrni. ezt leszámítva nagyon jó recept!

edike0314
edike0314h, 2014-03-17 16:51

Szia remek lett a pogácsa tegnap készítettem el kemencében. köszönöm a receptet.

Hoborc
Hoborcp, 2014-01-24 16:45

Nekem most pihen a hűtőben a tészta. Eszembe jutott, hogy fagyasztottam le medvehagymát, így kerestem hozzá receptet. Kicsit nekem is lágy a tészta, de hajtogatáskor lisztezem rendesen. A medvehagyma jól bírta a fagyasztást, de még egy kis füstölt sonkát is tettem hozzá a biztonság kedvéért. Így reményeim szerint egy jó kis tavaszi pogim lesz a tél első igazi napjára.

Szuette
Szuetteh, 2013-05-06 21:28

Sziasztok! Végigolastam a hozzászólásokat, mindenki a tejet érzi soknak, hogy híg lesz a tészta. Szerintem a tejfölre gondoltok. Az 1 dl tej nem olyan sok, az megfelelő mennyiség az élesztőhöz. Szerintem a tejfölt kell elhagyni vagy a tészta összegyúrása után már érezni, hogy kíván e még valamennyit a tejfölből, hogy jól nyújtható, rugalmas legyen. A hajtogatást 20 percenként ajánlott ismételni, addigra helyre áll a sikérszerkezet (ez a lisztből kialakuló hálós szerkezet, ami megtartja az élesztő tevékenysége következtében felszabaduló gázokat), szépen megkel majd a sütésnél a pogácsa. Az utolsó hajtogatás után már nem kell pihentetni, lehet feldolgozni. Üdv: Szuette

Mida8181
Mida8181k, 2013-04-30 11:43

Kedves Beácska
Hálás köszönet a receptért. Az egész család imádja ezt a pogit. Már nem először sütöttem. Az idén megpróbáltam lefagyasztani az elkészített tésztát, és működött a dolog. Sütés előtt 2-2,5 órával kivettem, kiolvadt, és már lehetett is szaggatni a pogikat. A leeső darabokat én össze szoktam gyúrni és vékony kört nyújtok belőle, amit cikkekre vágok és kis kifliknek feltekerem. Ja és a tésztájába én csak a tojás sárgáját teszem.
Üdv: MIda

Vegyészkedő Katica
Vegyészkedő Katicah, 2013-04-08 15:45

Kedves Beácska!
Nagyon köszönöm a receptet a magam és a medvehagymák nevében, ez a legjobb dolog ami történhet velük! :)
Katica

dhedy
dhedyv, 2013-03-03 21:02

Kedves Beácska,

szeretném a segítségedet kérni. Megsütöttem a pogit, kb. 20 percet sütöttem ,de nekem nagyon száraz lett. Mit ronthattam el? Milyen vastagra nyújtottad a tésztát és milyen nagyok voltak a pogik? Nagyon köszi!

kristanna
kristannacs, 2012-11-22 15:10

Nagyon fincsi pogi sült ki belőle!!! Már alig várom a tavaszt,hogy ismét megízleljem :)))

cscb
cscbcs, 2012-10-18 12:52

Ez a pogácsarecept valami isteni! Medvehagyma nélkül is! Elkészítettem és rettenetesen jól sikerült, finom ízű, nem kiszáradós pogi lett belőle!

nyariera
nyarierasze, 2012-08-15 15:27

Egyik barátnőm emlékezett a tavasz nagy slágerére, a Te recepted alapján sütött medvehagymás pogira. Kérdezte tőlem tegnap, hogy mikor sütök megint. Elkedvetlenítettem, mikor mondtam, hogy medvehagyma csak tavasszal van...

Aztán továbbgondoltam a dolgot, és elkészítettem neki fokhagymás-petrezselymes-snidlinges változatban. Most sült ki, át is vittem egy adagot! Újfent tarolt! Köszönöm a receptet, mindig frenetikus sikert arat, bárhova viszem! És ez az újragondolt verziót is ajánlom kipróbálásra mindenkinek!

ruzsi3
ruzsi3k, 2012-05-01 21:14

ez tényleg nagyon nagyon finom ha hozzájutok még medvehagymához mindenképpen megsütöm még egyszer :) nagyon szépen köszönöm a receptet :)

kati58
kati58p, 2012-04-27 21:14

Köszönöm a receptet. Nem volt időm hajtogatni, de egy éjszakát hűtőben volt és így is nagyon finom lett a pogácsa.

kohanbettina
kohanbettinap, 2012-04-20 18:55

Ma elkészítettem (habár margarin helyett zsírral) és nagyon finom lett! Azt hiszem, hogy kihagytam belőle a tojást, az nyilván még jobban fokozta volna az ízélményt, de így is isteni!:) Köszönöm a receptet!!!

ildi_neni
ildi_nenisze, 2012-04-18 22:29

Sziasztok! Kb. mennyi az 1 csokor medvehagyma? Azért kérdezem, mert ma vettem 1 csokorral a piacon, de azt olyan nagy adag, hogy a szár részen egy kézzel (mutatóujj-hüvelykujj) nem érem át. Ha azt mindet beletenném a pogácsába, attól tartok, túl intenzív lenne a medvehagyma íze.

lizzy73
lizzy73h, 2012-04-16 19:29

Kedves Beácska! :)

Ma sütöttem meg, nagyon finom! Rugalmas a tésztája, könnyű vele dolgozni.

Köszönöm!

beav
beavv, 2012-04-15 22:04

Nagyon finom lett, nekem is több lisztet vett fel a tészta.Biztosan el fogom még készíteni, ízlik az egész családnak!Köszi a receptet!

kedveske
kedveskev, 2012-04-15 14:26

Nagyon köszönöm a recit, ízlett mindenkinek a pogácsa!
Tényleg jó lágy a tésztája, nekem több lisztet is felvett , úgyhogy k.b. olyan 75 dkg-nyi lisztem van benne. Jó sok pogácsa lett.
Köszi!

neni
neniszo, 2012-04-14 09:02

Szia Beácska!
Le vagyok nyűgözve! Most sült ki a pogácsa. Hát ez valami csoda! Az este begyúrtam, hajtogattam és most reggel sütöttem ki, mivel ebédre vendégeim jönnek és foglalt lesz a sütőm. Köszönöm, hogy általad megsüthettem ezt a pogácsát!
Üdv. Éva

vereserka
vereserkak, 2012-04-10 12:46

Köszönöm a receptet, megsütöttem, én is kevesebb tejjel kb. bő 1 dl-vel, és tökéletes lett.A pogik pehelykönnyűek, másnapra úgy kellett megmenekítem, mert mindenkinek nagyon ízlett. másnap is puha marad.Ajánlom mindenkinek!

Ninalicius
Ninaliciusszo, 2012-04-07 23:11

Sziasztok!

Én gluténmetesen csináltam Schar Mix C-ből, tejföl helyett pedig joghurttal. Megszenvedtem vele, mondhatom:D A végeredmény viszont egész jó lett, kicsit ugyan fojtósabb a gm liszt miatt, de ízre fincsi.

Köszönöm a receptet!

Nina

Shephard
Shephardszo, 2012-04-07 23:06

Szia, ma készült el először, de nagyon finom, ezt kapják majd a locsolók hétfőn :) Könnyű tészta, kiadós, és nagyon mutatós is :)

Andibandi73
Andibandi73szo, 2012-04-07 15:27

Én negyedszerre csináltam meg ma. :) Eddig mindenkinek nagyon ízlett! Ha pontosan a recept szerint dolgozom, tényleg kicsit "híg", de én szoktam liszttel pótolni, ahogy felveszi.
Lehet 1 éjszakán keresztül is hűtőben pihentetni? Legközelebb kipróbálom. Köszi!

vyolet
vyoletszo, 2012-04-07 10:20

Most sütöttem meg harmadjára. Első két alkalommal tökéletes lett, most hogy vendégségbe szerettem volna vinni és másfél adagot készítettem, persze sótlanra sikeredett és a medvehagyma is kevésnek bizonyult hozzá! :( Általában így járok, ha vendégségbe kell vinni. :D
Én egy éjszakát szoktam pihentetni, aztán másnap délelőtt hajtogatom 3szor, így gyönyörű pogik lesznek.

Bambyka
Bambykap, 2012-04-06 07:24

Szia!
Tegnap gondoltam csinálok egy főpróbát,és ha jól sikerül,megcsinálom húsvétra. :)
Háááát nagyon fini lett,úgyhogy holnap újból....:D
Én is csak 1dl tejjel csináltam.
Köszi a receptet!
Bambyka

anett.d
anett.dsze, 2012-04-04 14:22

Szia! Tegnap szedtem én is medvehagymát és megsütöttem ezt a pogácsát! Nagyon nagyon finom lett, abbahagyhatatlan! Én is csak 1dl tejet használtam hozzá az is bőven elég volt. A pogácsa szépsége még, hogy nem volt időm tegnap az egész mennyiséget megsütni, így maradt reggelre is. Reggel is ugyan olyan jó és finom volt, mint előző nap. A hajtogatást én is kihagytam, ilyenre nincs időm:) Szóval az én tapasztalatom szerint még egy napig is előáll a hűtőben... Köszönöm!

Vandrea69
Vandrea69h, 2012-04-02 20:03

Isteni finom volt!!! Köszi a receptet! Most sütöttem meg először és máris a család kedvence lett!!!
Köszi Andrea

krivan
krivanv, 2012-04-01 16:19

Kedves Beácska és Hozzászólók!

Köszönet a receptért, nagyon finom lett a pogácsa!
Bár messze nem vagyok kezdő, minden új recept elkészítése előtt elolvasom a hozzászólásokat, mert sokat lehet tanulni belőlük. Épp az ellentmondásos vélemények miatt, ennél a receptnél is fél adaggal indultam neki, hogy lássam mi sül ki belőle... (Sajnos kevés pogi :-)))
Tehát FÉL adagnál az 1 dl tej tökéletesen pontos mennyiség volt. Szerintem sokszor befolyásol a hozzávalók minősége, emiatt nem reklámként elmondom, hogy RAMA-t, Nagyi-lisztet és a SPAR-ban kapható magyaros tejtermékcsaládot használtam. Mindent g-ra és ml-re pontosan kimérve. Még az 1 tojást is először felvertem, a felét félretettem a kenéshez, majd a maradékhoz elkavartam a tejfölt :-)))
Annyi igaz, hogy az 1 dkg élesztő felfuttatásához nem tettem oda az egész 1 dl tejet, hanem csak a felét, a többi tejet pedig hozzáöntögettem a gyúrás közben és mindet felvette a tészta.
Só másfél teáskanállal, medvehagyma pedig 5 dkg fogyott hozzá.
A pihentetést betartottam, viszont hajtogatni lusta voltam és nem bántam meg, hogy kihagytam. Így is szép, magas pogik lettek.
Szóval kedves Hozzászólók, ha nem sikerült elsőre, fogjatok neki újra, hiszen kár lenne kihagyni ezt az isteni receptet.

Beácska, még egyszer köszönjük!

Noémi

Katimama42
Katimama42v, 2012-04-01 13:53

Szia! Kisült, isteni! Kérdésem az lenne, a hajtogatás milyen időközönként történik, és meg kell kenni vajjal? Kati mama

Katimama42
Katimama42v, 2012-04-01 10:44

Sziasztok! Szerintem is sok a tej, csak az élesztőhöz teszek. Egyébként minden rendben, most sütöm, remélem, ahogy irtátok finom lesz! Majd megirom izlett-e a családnak. Kati mama.

szejfi
szejfik, 2012-03-27 07:56

Kedves Beácska !
Isteni finom lett a pogi !
köszi a receptet ... Tegnap készítettem és még ma is finom puha...

r.renata
r.renatav, 2012-03-18 18:00

Nagyon finom ez a pogi! A 2 dl tej tényleg nagyon sok, én nem is tettem bele annyit, kb csak 1 decit és így is kellett még bele egy kevés liszt. De így kikísérletezve szerintem életem legfinomabb pogiját kaptam! Másnap is finom, puha!

Hencsa
Hencsacs, 2012-03-15 23:22

Itt a medvehagyma szezon!!Ma szedtem a Mecseken, zsenge illatos....
A pogi lesz az első belőle, köszi a receptet! Akinek van lehetősége jöjjön Pécs környékére, mert itt annyi medvehagyma van, főleg az Orfű felé vezető úton, hogy ha valaki nem látja el sem hinné!Egy csoda!

kativan
kativank, 2011-05-10 11:33

 

Én a hétvégén sütöttem, vendégeket vártam, és szombat este megcsináltam a tésztát, vasárnap reggel sütöttem frissen, a délelőtt érkező vendégeknek. Ebédre elfogyott az összes, alig maradt étvágy az ebédhez, tényleg isteni finom. A tésztával viszont én is megjártam, mert olvasva a kommenteket nem tettem bele annyi tejet, de így is híg lett és további 20 dkg lisztet vett fel. De az eredmény a fontos, és az szuper lett. Bár ha először sütöttem volna pogit, (mert sokan csak most kezdik), most csalódott lennék a sikertelenség miatt. Kijavíthatnád a receptet, mert sokaknak sem sikerült ezekkel az arányokkal.

Emszike27
Emszike27sze, 2011-05-04 22:11

Én eddig 2x sütöttem meg a medvehagymás pogit....rendkívül finom lett!!! Nem is maradt másnapra...szinte melegen elkapkodták:D Nekem az a véleményem, hogy a Zott 20%-os tejföllel sokkal finomabb a pogácsa, és más ételek egyaránt. (maga a tejföl sokkal krémesebb)

Adite
Aditek, 2011-04-26 16:28

Szuper lett!!!!! :) Legközelebb feleennyi tejet használok, egyébként remek recept. köszi.

Adite
Aditek, 2011-04-26 14:45

Andica, igazad van. A visszajelzések segítettek másokat is. Jómagam is későn olvastam a jótanácsokat. A megadott mennyiséget használtam, folyt is a tészta rendesen, s rengeteg lisztet kellett hozzágyúrnom, hogy hajtható legyen. Még kelesztem hidegen (nekem ez is új, mondjuk...), de optimista vagyok. Ha kész és megkóstoltuk, megírom, milyen lett.

pamesz
pameszk, 2011-04-19 12:36

Tegnap megsütöttem.Májusban esküvőre már TRIPLA ADAGOT rendeltek belőle!!!!!Óriási siker volt, közi szépen a receptet :-)))))))!!!

vesper
vesperp, 2011-04-15 17:59

Köszi a receptet, megcsináltam, és nagy sikere volt. Eleinte nekem is elég ragacsos volt a tészta, de ahogy hajtogattam és tettem még hozzá lisztet, tökéletes lett. Már amikor sült is olyan illata volt!!!! :)

Márti1969
Márti1969p, 2011-04-15 10:57

Sziasztok!

Tegnap én is megsütöttem ezt a pogit. Csak annyi tejet adtam hozzá, amennyi az élesztőhöz kellett, így pont jó lett a tészta állaga. A két óra pihentetést betartottam, de nem hajtogattam egyszer sem, mert már nem volt rá idő. Viszont így is tökéletesek lettek a pogácsák, és tényleg isteni finomak!
Ha nem lesz már medvehagyma, én is kipróbálom újhagymával.

Márti

Legfrissebb cikkek

Tojásból habot - menj biztosra!
Tojásból habot - menj biztosra!
Habcsók, pavlova, szuflé vagy mousse: mind azon múlik, hogyan bánunk a tojásfehérjével. Miben, mivel és hogyan: tudj meg mindent a tojáshabról!
789