Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lúdláb

Lúdláb
Lúdláb
68 perc / előkészület: 45 perc főzés: 10 perc sütés: 13 perc
receptkönyvben hozzászólások (81)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden évben barátainkkal összegyűlünk az újbor ünnepén, Márton-napkor. Idén, rendhagyó módon, nem Villányban mulattunk, hanem két kedves barátunk otthonában ünnepeltük a hegy levét.
A házigazdák helyzetét megkönnyítendő, mindenki készült valami hagymományos, Márton-napi finomsággal.
Részemről a párolt káposzta mellett desszertet vittem, stílszerűen lúdlábat :-).

hozzávalók / 8 adag

A kakaós piskótához

A krémhez

A csokimázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótához a tojások sárgáját a porcukorral gépi habverővel 20 percig keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet.
  2. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a kakaós masszához. A tésztát sütőpapírral bélelt (fél gáztepsinyi méretű) tepsibe simítjuk és 175 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) 10-15 perc alatt megsütjük (tűpróba!). Hűlni hagyjuk a piskótát.
  3. Közben elkészítjük a krémet: a lisztet simára keverjük a tejjel, felforraljuk és sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni.
  4. A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral és kakaóporral robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a kihűlt tejes krémet.
  5. Az előzetesen rumba áztatott meggyet lecsöpögtetjük, ezt is a masszához keverjük, fél deci meggylével és a vaníliás cukorral együtt.
  6. A krémet rásimítjuk a kihűlt piskótalapra és hűtőbe tesszük néhány órára, míg a krém teljesen megdermed.
  7. A csokimázhoz a darabokra tört étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk. Hozzákeverjük a vajat, kicsit várunk, míg hűl és a langyos csokival bevonjuk a süti tetejét.
  8. Megint hűtőbe tesszük. Jó, ha egy éjszakát áll.
  9. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük: egyenlő méretű téglalapokat vágunk, a téglalapokat keresztben megfelezzük.

  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 98
össznézettség: 294 327
elküldve: 198
receptkönyvben: 3 134
elkészítve: 138/193
Facebookon megjelent: 2

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek, Márton-nap
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

Hozzászólások (81)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

flava
flava Mon, 2016-08-29 04:17

Hello
Mekkor kb egy fel gaztepsi merete? Nallunk ilyen tepsi nincs igy fogalmam sincs rolla.
Valaki irja meg kb hany cm vagy inch .
koszi

kOho
kOho Mon, 2016-06-27 11:54

még nincs teljesen kész, most dermed, de ilyen jó krémet még életemben nem csináltam.

vivien valeria
Vivien Valéria / vivien valeria Mon, 2016-04-18 10:46

A hétvégén készítettem el, isteni finom lett! Köszönöm a receptet :) Mivel nem volt itthon meggybefőtt, ezért meggylekvárral készítettem. A piskótát két evőkanál lekvárral vékonyan megkentem, a krémbe pedig 3 nagy kanállal tettem a lekvárból.

judit23
judit23 Fri, 2015-09-11 16:05

Sziasztok!
Ma készítettem el és nagyon elégedett vagyok!! a tészta finom, nem száraz :) a krém fenséges! köszönöm a receptet. Bátran próbálja ki, aki effajta finomságra vágyik! nem fogja megbánni :)

zetevar
zetevar Sat, 2015-03-14 10:38

Én már megsütöttem és még a férjem is oda volt tőle, pedig ő nem édesszájú. Most készítem másodjára, nade megint megakadt szemem az 1. ponton, hogy a tojást a cukorral 20(!!) percig kell verni.... Nade... - kérdem én - miért??? Nekem pár perc is totál elégnek bizonyult.

flava
flava Mon, 2016-08-29 04:02

20 per az nagyon hosszu ido egy tojassara keveresre :) valoszinu el lett irva mert ha nem akkor nagyon furcsa modszer , folosleges munka ...nem kell 20 perc az tuti

Zita-Zita
Zita-Zita Wed, 2015-03-04 12:04

Tegnap elkeszitettem.Igaz egy picit maskepp,szuletesnapi tortat kellett sutnom,Igy dupla lapot es dupla kremet csinaltam.Hat isteni finom lett!!!Igaz a krembol maradt meg egy pici,de az sem megy karba annyira finom :)
Koszi a receptet :)

brigcike
brigcike Sun, 2014-05-18 11:58

Elkészítettem, isteni lett! Nekem nem kellett a krémbe annyi kakaópor, 3 lapos evőkanál holland kakaópor bőven elég volt.

Sophyeka
Almási Zsófia / Sophyeka Mon, 2013-12-30 18:00

Kedves Petra !
Ez a recept valami Isteni ! Apukámnak sütöttem meg szülinapjára,és hát,nagy sikert arattam vele !! A krémet dícsérték nagyon,meg a piskótát is ! :)
Nagyon szépen köszönöm a receptet,biztos máskor is meg fogom csinálni ! Sőt ! Kell is ! :D

kmary2
kmary2 Fri, 2013-02-15 20:31

Kedves Petra!
Ma én is megcsináltam a receptedet, igaz torta formába, és nem olyan világos a közepe mint a tiéd (valószínűleg nálam ek kicsit nagyobb. Még épp a krémmel dermed a hűtőben, csak kicsit lassan... De belenyaltam a krémbe, háááát valami isteni finom! De lehethogy már csak holnap fogom rátenni a mázat. Mennyire keményre kell dermednie a krémnek?
Üdv:M.

petra
Petra / petra Mon, 2013-02-18 12:26

Kedves M,
Azt hiszem elkéstem a válasszal, elnézést. Ahogy az elkészítés részben írom, néhány óra alatt kellőképpen megdermed a krém a hűtőben, és utána már mehet is rá a csokimáz.
Remélem, jól sikerült:-).
Üdv,
Petra

nyuszuli
nyuszuli Sat, 2013-01-05 02:11

Szerintem nagyon jó lett, szuper a recept :) Anyukámnak sütöttem szülinapjára, Ő a mérvadó bíra :) köszi :)

POPY
POPY Mon, 2012-12-03 10:47

Nagyon fincsi lett! Én a krémbe tettem maradék zselatinfix por a biztonság kedvéért,de legközelebb nem fogok mert nincs rá szükség.Pluszba raktam bele kingston rumaromát,nagyon feldobta az izét! A tésztája is tökéletes! Sokszor meg fogom csinálni azt hiszem!))

balintmonika
balintmonika Sun, 2012-11-18 16:52

Bocs,hogy ellenkezek,de ez semmiesetre sem mondható 8 főre szóló receptnek.Olyan finom,hogy muszáj enni,enni...Felénk Berzengóciában több méretű befőttesüveg van.Kicsit gondban is voltam emiatt.Végül is 45 deka meggyet kevertem a krémhez.Tökéletes lett...

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2012-11-09 12:19

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.11.08. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

andilawyer
andilawyer Sat, 2012-09-08 22:52

Kedves Petra!

Nagyon köszönöm a receptet! Én ugyanezt a mennyiséget egy 26 cm-es kapcsos tortaformában készítettem el! Tökéletesek az arányok, nagyon finomra sikerült!

Andi

krisztinaa91
krisztinaa91 Fri, 2012-07-20 17:13

szamomra kisse maceras volt, viszonyt a vegeredmeny nagyon finom lett :) bar egy szeletnel tobbet nem birtam megenni, annyira csokibomba lett. koszonom! :)

csinzso
csinzso Mon, 2012-04-23 10:34

Köszönöm a receptet tegnap meg is csináltam a kisfiamnak és nagyon ízlett neki.

agnes6
agnes6 Sat, 2012-03-31 18:55

Én épp most csinálom. A lisztes-tejes krém nekem kicsit tejbegrízszerű lett. Ez baj?

Alkonyat
Alkonyat / Alkonyat Thu, 2012-03-29 08:47

Szia Petra!
Istenien néz ki ez a lúdláb, meg is sütöm én is.
Annyi lenne a kérdésem, hogy mekkora nagyságú tepsibe kell sütni????
Válaszod előre is köszönöm és a receptet is!

petra
Petra / petra Thu, 2012-03-29 14:46

Szia,
Fél gáztepsinyi méretű tepsiben készül, ahogy a 2. pontban is áll:-).
Jó sütést!
Petra

Dotti
Dotti Fri, 2012-03-09 19:10

Igen ismerem a kategóriákat...stb.Csak ez lett volna a legszimpatikusabb mind külsőre mint pedig elkészítésben...de azért köszi..:) Üdv

petra
Petra / petra Mon, 2012-03-12 14:02

Hát akkor próbálkozz meg a fenti recepttel tortaformában:-). Max., ha marad egy kis krém, piskóta, készítesz belőle pluszban poharas lúdlábat.
Remélem sikerrel jársz!

Dotti
Dotti Wed, 2012-03-07 13:55

Szia Petra! Gratulálok nagyon jók a recptjeid. Csak annyit szeretnék kérdezni,hogy ezt a lúdláb "sütit" megcsinálhatom kerek tortaformában is vagy ajánlatos inkánbb a tepsi?

iza37
iza37 / iza37 Wed, 2011-11-23 17:43

Kedves Petra

megsütöttem a házassági évfordulónkra, és mondhatom nagy sikert arattam vele,annyit változtattam,hogy tortaformában csináltam.
köszönöm a receptet:)

üdw

comite
comite / comite Sat, 2011-11-19 16:14

Kedves Petra!
Ezzel a tortával lepem meg magam a születésnapomra. Most hűl a hűtőben, de nem fog egy éjszakát ott pihenni. Bár elárulom a piskóta helyett egy bögrés receptet turbóztam fel kakaóval (azért,mert nem igazán szoktak sikerülni a piskótáim), de a krém és csokimáz innen van. Már bele-bele kóstoltam a krémbe és finom. Már csak abban bízom, hogy meg is dermed. (ha nem rontottam el valamit). Köszönöm a receptet.

petra
Petra / petra Sun, 2011-11-20 22:02

Kedves Comite,
Remélem sikerült és meg is dermedt! Boldog születésnapot!
Petra

comite
comite / comite Mon, 2011-11-21 14:15

Igen, sikerült! Nagyon tuti lett. Férjemnek is és a kislányomnak is nagyon ízlett, pedig uracskám nem igazán szívleli a csokis-kakaós sütiket. Köszönet még egyszer.
Szép napot!

filou
filou Sat, 2011-11-12 11:15

el szeretnem kesziteni,de erdekelne mennyi liszt kell a kremhez.Nem akarok kiserletezni,nem tenne jot a krem allaganak :)

petra
Petra / petra Sat, 2011-11-12 16:56

kedves Filou,
Ahogy a hozzávalók közt is szerepel: 3 ek rétesliszt kell bele.
Jó sütögetést!
Petra

filou
filou Sat, 2011-11-12 17:54

jujj, csak lejjebb kellett volna görgetnem...ma este meg elkezdem,jelentkezem hogy sikerült,köszi :)

cafika
Cafika / cafika Fri, 2011-11-11 17:13

szia Petra,
elkészitettem gluténmentes vàltozatba, hàt valami csodafinom lett!!!!
a piskota tésztàn picit vàltoztattam, 4 evòkanàl kristàlycukrot és 3 és fél (pupozott) EK dr. Schar mix C lisztet hasznàltam, és egy csipet sòt is tettem bele :-)
aki el szeretné késziteni GLUTéNMENTESen, bàtran ajànlom !!!
kòszi ezt a nagyon finom receptet,
kellemes hétvégét,
ùdv. évi

nyihaj
nyihaj / nyihaj Thu, 2012-02-09 15:48

Szia Évi!
Tanácsodat kérném a gm változattal kapcsolatban! Ma Anyum régi receptje alapján elkezdtem kísérletezgetni: 4 evk. coelipan lisztet főztem meg 5 dl tejben, de nagyon sűrű lett :( A krémet te hogyan készítetted? Petra receptjét követted csak gm liszttel? Milyet használtál? A piskótával nincs gondom, sima vizes piskótát sütöttem kakaósan rizsliszttel. Szinte pont olyan, mint a hagyományos búzalisztes. Avatatlanok nem is szokták észrevenni, hogy nem búzaliszttel készült :) Előre is köszönöm a választ! Hajni

542
tojás 5 db
porcukor 5 ek
rétesliszt 4 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 2 ek
sütőpor 1 kk
vaj 15 dkg
porcukor 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 3 dkg
tej 2.5 dl
rétesliszt 3 evőkanál
meggybefőtt 15 dkg
meggylé 0.5 dl
rum 1.5 dl
vaníliás cukor 1 csomag
étcsokoládé 10 dkg
vaj 10 dkg