Letti szelet recept

1 adag
1832
kcal
Letti szelet
Letti szelet
receptkönyvben hozzászólások (48)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept Bódi Margó: Az én ízvilágom című könyvéből származik. DE! Az a receptleírás egy tragikomédia, annál szörnyűbb és pontatlanabb leírást én még az életben nem láttam. Volt olyan hozzávaló, ami végül nem is derült ki, hová kell, hogy kerüljön, és ez csak egy volt a milliónyi gond közül. Mondanom sem kell -mivel még évekkel ezelőtt, tapasztalatlan és naiv fejjel vágtam neki a sütésnek- olyan hajtépős idegroham és agyvérzésveszély lett a délutánom (Anyuéval együtt, persze :D), hogy olyat még nem láttott a környék... Háromszor főztem újra a krémet, mert kevés lett, nem szilárdult meg, satöbbi. Aztán laza 8-10 órás melóval elkészült ez az istenverése, mivel a vendégeknek csak kellett valamit adni, és hát ha már ennyi alapanyagot rápazaroltunk, sikerülnie KELLETT. Az eredmény (bár köze nem volt végül az eredeti recepthez és a megadott fotóhoz) viszont olyan csodálatos és isteni lett, hogy majd' elbőgtem magam a megkönnyebbüléstől! Nem sokkal később nekiveselkedtem még egyszer, és tanulva a korábbi bakikból (értsd világkatasztrófákból), feljegyezve a pontos mennyiségeket és módszereket, szépen megsütöttem megint. Így már bekerülhetett a Bibliámba is, s azóta is karrierem egyik csúcsának tekintem a családdal együtt.:) Frenetikusan, csodálatosan finom sütemény, összhatásban kicsit emlékeztet a marlenkára!

Figyelem: a lapok eléggé törékenyek, de ha teljesen kihűtjük, és két tenyérrel nyúlunk alá vagy csak lecsúsztatjuk a sütőpapírról, tökéletesen kezelhetők.

hozzávalók / 6 adag

A krémhez

A tésztához

ajánlat

Nagyon kiadós, "nehézsúlyú" sütemény. Mégis eléggé eteti magát, mert nagyon finom. Ünnepi és szépséges, tipikusan nagyvendégségekre, lakodalmakba, ünnepi alkalmakra vagy zajos családi vasárnapokra illik.:)

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Bailey's-es vaníliás szelet, pudingos kocka, krémlikőrös sütemény
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krémhez a hideg tejben elkeverjük a 3 tojást és a 3 vaníliás cukrot, majd belekeverjük a pudingport és a 20 dkg cukrot is. Kézi habverővel, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, és félretesszük dermedni.
  2. Míg meleg a puding, 1 margarin/vaj kockát kis darabokra vágunk, és belekeverjük.
  3. A krémet akár hűtőbe is tehetjük egy órára dermedni, úgy jobban összeáll. Hűlés közben belekeverjük a Bailey's-t, és ha túl sűrűnek találjuk, öntögessünk és keverjünk bele egy kis tejszínt, amíg a kellő állagot el nem éri.
  4. A tésztához a másik kocka margarint/vajat beletesszük egy nagy tálba a 10 dkg porcukorral, a kakaóval, fahéjjal, 2 tojássárgájával, a sütőporral és 1/2 cs. vaníliás cukorral.
  5. Ehhez hozzáadjuk a diót, 3 cl Bailey's-t, a tejfölt és annyi lisztet, hogy gyúrható, omlós tésztabucit kapjunk.
  6. Sütőpapíron 4 egyforma méretűre (kb. 25x35 cm) nyújtott téglalapot nyújtunk a buciból, és kettesével megsütjük őket sütőlapon előmelegített sütőben. Nem szabad, hogy teljesen kiszáradjanak sülés közben, tehát figyeljük őket folyamatosan, és időben vegyük ki!
  7. Ha kihűlt a krém és a lapok is, egy nagyobb tálcán összeállítjuk a süteményt: a legalsó lapot megkenjük a krém negyedével, és megszórjuk egy kis csokival. Ezt ismételjük az alapanyagok elfogyásáig, végül a legfelső lapot a krémmel zárjuk, s reszelt csokival díszítjük.
  8. Tálalás előtt egy teljes napig, lefedve (de a fedél ne érjen a süti tetejéhez, mert ráragad!) pihentetjük, hogy megpuhuljon. Másnap szeleteljük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 95 938
elküldve: 125
receptkönyben: 2 225
elkészítve: 35/65
Facebookon megjelent: -

szakács

Sütőtök89

Mióta szakács: 2012.06.13.
66 recept

Hozzászólások (48)

j.mm
j.mmsze, 2014-09-24 08:27

Kedves Sütőtök89!

Nagyon tetszik a sütid és ha valóban hasonlít a marlenkához egészen biztosan nagy siker lesz nálunk. :) Azt szeretném kérdezni, hogy szerinted megoldható lenne-e, hogy a krémlikőrt kiváltsam valamivel? Megfordult a fejemben, hogy a receptben leírt mennyiségeket ugyanannyi tejszínnel illetve némi rumaromával pótolom. Szerinted mennyire állná meg ez a helyét a gyakorlatban?
Válaszodat előre is köszönöm! :)
Üdv: Judit

leander01
leander01cs, 2014-09-18 08:10

ÉN is kipróbáltam, a munkahelyemre hoztam be névnapomra, és mindenki nagyon dícsérte. Nekem nem tört szerencsére a lap, és a krém is isteni finom lett. A kisfiamnak is ez a kedvenc sütije a hétvégén sütött 6-féle közül :-) Biztosan el fogom még készíteni sokszor, pedig nem vagyok ügyes lapnyújtásban, de ezért érdemes gyakorolni! Köszönöm a receptet!!!!

cincogos
cincogosv, 2014-09-14 14:14

megcsináltam, de szerin tem a 70dkg liszt sok, még kellett hozzá tejfölt és tejet tennem, hogy összeálljon

Sütőtök89
Sütőtök89h, 2014-09-15 12:19

Sajnos a gyúrós tészták ilyenek, mindig másképp viselkedik, én is van, hogy teszek még hozzá folyadékot. Ez teljesen normális jelenség.

helena26
helena26sze, 2014-09-10 18:19

Ez a sütemény mennyeien néz ki, tervben van,elmentve! Köszönet érte!

Dikolau
Dikolausze, 2014-09-10 14:45

A hat adag mit jelent? Mennyi lesz ebből a mennyiségből? Nekem kb 14 emberre kellene sütnöm, mennyivel szorozzam meg a mennyiségeket? Köszi :-)

Sütőtök89
Sütőtök89sze, 2014-09-10 16:38

Ez a tésztalap körülbelül egy tepsi alapterülete, amekkorára ki kell nyújtani. Tehát lesz nagyjából egy nagy-közepes tepsi mennyiségű sütid, de mivel nagyon finom, és nálunk nem egy szeletet eszik meg egy ember, ezért én a biztonság kedvéért 6 főt írtam. :) A helyedben én emellé még sütnék egy tepsi másmilyen sütit is. :)

NoSalty.hu
NoSalty.huv, 2014-09-07 01:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.09.06. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

sz.wiolka
sz.wiolkap, 2013-12-27 08:21

Karácsonyra megsütöttem,és valami isteni finom,a krémbe teljesen beleszerelmesedtem :) Természetesen a tészta is finom,meg együtt is :) Sikerült a férjemtől nagyon finom krémlikőrt kapnom hozzá :)

Judit6
Judit6szo, 2013-12-21 08:03

Most nezem az irasomban a hibakat :-( bocsanat, mobilrol pötyöreszek :-)

Judit6
Judit6szo, 2013-12-21 08:01

Kedves Sütőtök,
Már biztos, hogy karàcsonyi sütik egyikeként az asztalon dìszeleg majd ez a gyyönyörűsèg. A tegnap kisült lapok befòliàzva vàrjàk, hogy holnap megkapjàk a megèrdemelt krèmet :-) Nagyon köszönöm a receptet, màr most isteni az illata. Mindent pontosan a megadotta szerint csinàltam. Szèpen nyùjthatò lett ès màr alig vârom a szeletelèst :-) Nagyon boldok karàcsonyt kìvànok neked ès àltalad tuti szerencsès csalàdodnak!
Judit

Sütőtök89
Sütőtök89v, 2013-12-22 19:59

Óóó, biztos isteni lesz, mi is imádjuk! :) Köszönöm a kedves szavakat! :) Neked is gyönyörű karácsonyt, rengeteg finom sütivel! :)

Judit6
Judit6v, 2013-12-22 20:43

Elmondanám, hogy készen van és ezúton mindenkit kérek, hogy ne készítse el, hacsak nem szeretné a zsírpárnáit azonnal egy egész tepsi kábé nemlehetabbahagyni sütivel boldogítani. Atyaég! :))

scarlett69
scarlett69szo, 2013-03-23 12:03

Ez is tetszik!!!!!!!!! mentve :)
Üdv: Scarlett
o ó, egy 23 éves lánytól tanulok új sütiket :D

Sütőtök89
Sütőtök89szo, 2013-03-23 12:38

:):):) Örülök, hajrá! Én meg jó koravén vagyok, azért termelek ennyi sütit. :D

Sütőtök89
Sütőtök89h, 2012-12-24 13:32

Kislányok! :) Tegnap újból elkészítettem a sütit, új (jobb) képet csináltam, és néhány apróságot változtattam rajta a leírásban (picit több és jobb krém, picit kevesebb cukor-ízében nem, csak a pénztárcán érződik). Szerintem így még biztosabb a siker. Boldog, sütimérgezésben gazdag karácsonyt mindenkinek!! :D

MuCoral
MuCoralk, 2012-11-20 08:32

Köszönöm a receptet, nagyon finom! (bár még csak fél napos állás után kóstoltuk a szélét)
Lenne gyakorlati kérdésem, mert karácsonyi süteménynek szeretném majd és egy picit küzdelmes volt: mondtátok, hogy törékeny...én is sütőpapíron nyújtottam, de még onnan is baromi nehéz levarázsolni. Ki hogy veszi le, hogy aránylag egyben maradjon, mi a technika? Ráborítás? Bár én ahogy a sütőpapírt felvettem a tésztával együtt már úgy is töredezett a legkisebb mozdulatra. A krém nekem tökéletes volt. Alkohol tartalom nem tudom totál kiment-e belőle? Mert még mikor főztem a pudingot akkor raktam bele a krémlikőrt. (elég erős és gyerkőcök is lehet esznek belőle)
Tészta lapokhoz visszatérve igen viccesen állt össze. 1 lap ripityára tört, félre raktam, majd össze puzzle-özöm. 2-3. lap jó, pihen. 4. picit sütőben felejtve, szélei égtek. Nem volt időm összeállítani így félreraktam egy időre őket.
A 2-3. lap került alulra, menet közben eltörtek, aránylag nagy darabokra, ez így ok. Jött volna a 1., hiányos. Mint kiderült tesóm a negyedét megette, mert hát el van törve, akkor tuti nem kell az egész nekem... 4. égett részek levágva, utolsó t.rétegként szétmorzsolva, óvatosan rá a krém.
Szóval ilyen tökéletlen az enyém, remélem majd a család többi részének is ízlik. :)
Üdv, Erika

Sütőtök89
Sütőtök89k, 2012-11-20 11:01

Nagyon szívesen, örülök, hogy méltónak találod karácsonyra is!:):) A lapok nekem sosem okoztak ilyen gondot, bár én mindig ahogy kiveszem a sütőből, még a sütőlapon/gáztepsin hagyom teljesen kihűlni, szépen lepakolom a földre. 10-15 perc alatt lehűl. Csak utána nyúlok hozzá, és akkor már szinte magától lecsúszik a sütőpapírról. :) Hátha így jobb lesz Nektek is!

witch
witchv, 2012-11-11 20:38

Kar, hogy nem csokis-meggyes, mert ezert a sok munkaert
megerdemelned a luxus hetveget a Hiltonban. :)

Sütőtök89
Sütőtök89v, 2012-11-11 20:41

De édes vagy! :D De biztos megérdemelt helyre kerül majd az a kis kényeztetés! :) Én meg addig is ügyködök itthon, és pakolászom fel a méltónak talált eredményeket. Meg hát böngészem a Ti munkáitokat ezerrel, ahogy eddig is. :):)

Szilviaa
Szilviaav, 2012-11-11 15:30

Én tegnap csináltam meg, ma vágtuk föl. Nagyon finom lett! A tésztalapokat már eleve a sütőpapíron nyújtottam, és hagytam rajtuk picikét hűlni is, így nem volt vele gondom.

Szóval nagyon nagyon finom..érdemes megcsinálni. Sztem karácsonyi sütik közé is fölkerül nálunk.:) Köszi!

Sütőtök89
Sütőtök89v, 2012-11-11 16:26

Jaj, de örülök! :) Én is sütőpapíron szoktam az ilyet, lényegesen leegyszerűsíti a munkát. :) És igen, mindig ki kell őket hűteni, az a biztos. Köszönöm, hogy írtál! :)

evoxandi
evoxandiv, 2012-11-11 13:58

Megcsináltam!Most ettem belőle 2 szeletet:)
Nagyon finom,csak az lett a baja,hogy a krém valami miatt egy kicsit folyik.Nem tudom miért van mert mindent úgy csináltam ahogy írtad.A másik a tészta nekem törékeny lett,ezt sem tudom miért volt,úgy foltoztam a lapokat össze.:(
De ez az ízén nem változtatott,tényleg érdemes megcsinálni,de én legközelebb kihagyom a fahéjat belőle...:):)
Köszönöm!

Sütőtök89
Sütőtök89v, 2012-11-11 16:25

Örülök, hogy ízlik, és hogy írtál! :) A krém nekem ezekkel az arányokkal nem folyt, de sajnos ahány tej meg pudingpor meg stb, annyiféle eredmény, ezt már párszor megjártam én is. Tudod korrigálni legközelebb (ha elkészíted még), hogy kevesebb tejjel főzöd, vagy még 1/2 csomag pudingport teszel hozzá a tejmennyiséghez. A lapokkal óvatosan kell bánni, de más sütinél nekem is tört már el, összeillesztgettem, aztán megkentem, és nem látszott. :):) Remélem, segíthettem!

NoSalty.hu
NoSalty.huszo, 2012-11-10 09:38

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.11.09. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

Tyras
Tyrasszo, 2012-11-10 07:20

Én ma lehet elkészíteni, csak annyi lenne a kérdésem, hogy tényleg csak kb 8 percig kell sütni egy lapot? Vagy ez már a két részletben sütés ideje és akkor egy lapnak még kevesebb (4 perc) is elég? Kevésnek tűnik, gondoltam inkább rákérdezek.

Sütőtök89
Sütőtök89szo, 2012-11-10 11:14

Egy lap sülési ideje kb 8 perc.:) Arra figyelj, hogy ha kettőt sütsz egyszerre, a felsőnek elég lehet 6 is. De nyilván ez sütőtől függ. A lényeg, hogy elég hamar megvannak, mert nagyon vékonyak (3-4 mm)

bejja
bejjap, 2012-11-09 21:40

Hűha, ez aztán gyors és szakszerű válasz !
Köszönöm :)

Sütőtök89
Sütőtök89p, 2012-11-09 21:46

:D Hát saját hülyeségemből adódóan iszonyat nagy problémamegoldó lettem a konyhában...

bejja
bejjap, 2012-11-09 21:30

Sziasztok !
Azt hogy oldjátok meg, hogy "lefedve, de a fedél ne érjen a sütihez, mert hozzáragad ?" ?????
Előre is köszi.

Sütőtök89
Sütőtök89p, 2012-11-09 21:35

Én ezt úgy szoktam, hogy van egy ultra hatalmas tepsim, és azt ráborítom, mert pont aláfér kényelmesen. Vagy a másik lehetőség, hogy fogpiszkálót szurkálsz a sütikbe, és úgy fóliázod le, azok megtartják a fóliát. :) C-terv: ha van otthon pár nagyobb keverőtálad, szétosztod a sütiket kisebb csoportokba, amennyi egy tál alá befér, és leborítod őket 2-3 részletben.

makutyi
makutyip, 2012-11-09 20:38

Engem kicsit a marlenka-receptekre is emlékeztet. Én egyszer azzal töltöttem el egy napot:-) Ez is tetszik, úgyhogy ki fogom próbálni. Köszi a kisérletinyúl szerepet:-)

Sütőtök89
Sütőtök89p, 2012-11-09 21:32

:D Szívesen, szerintem megérte! Egyébként most, hogy írod, tényleg hasonlít a marlenkára típusra. :)

evoxandi
evoxandics, 2012-11-08 13:34

Hogy érted azt,hogy kettesével megsütni?Egymás alatt,mármint két sütőlapon?
Lehet,hogy másnak teljesen világos nekem sajnos nem egészen!:(

Sütőtök89
Sütőtök89cs, 2012-11-08 13:43

Pontosan, jól értelmezted!:) Én praktikus okokból mindig egymás alatt sütöm őket kettesével, mert kevesebbet kell járatni a sütőt. Csak arra kell odafigyelni, hogy a felső lap kicsit hamarabb lehet kész. Nem jó, ha nagyon kiszárad szegény.

Szilviaa
Szilviaacs, 2012-11-08 11:54

Hűű...nagyon jól néz ki, hétvégén elkészítem és beszámolok a végeredményről.:))

Sütőtök89
Sütőtök89cs, 2012-11-08 22:45

Hajrá!! :) Örülnék, ha megírnád a helyzetjelentést a végén! :) Remélem, siker lesz Nálatok is!

Sütőtök89
Sütőtök89cs, 2012-11-08 11:53

Életünket és vérünket a sütiért! :D:D Így van, minden jó, ha jó a vége. Utólag nagyon örülök, hogy nem adtuk fel, mert tényleg kincs született belőle, úgy érzem. :) Egyébként maga a Bódi Margó-könyv valami gyönyörű: tele csodás képekkel, kedves sztorikkal. De miután átböngésztem tüzetesebben otthon a recepteket, nagy csalódás volt. Egy másik süteményt is megcsináltam, de azt egyenesen a kukába kellett dobni, köze nem volt a képhez, a szívem szakadt meg érte, pedig már nem mondhatom magam kezdő szakácsnak. :( No mindegy, ez a süti már a miénk és a NoSalty-társadalomé! :) Szép napot Neked is!

csato
csatocs, 2012-11-08 11:53

Na ez is készül majd nálam!Pedig nem is vagyok sütis.........Rohadt jól néz ki és jól hangzik az egész.Üdv Csató

Sütőtök89
Sütőtök89cs, 2012-11-08 11:55

:D Hajrá, ez már a megbízható verzió! Nálunk is biztos lesz karácsony körül, már alig várom! :)

gregoreva
gregorevacs, 2012-11-08 11:46

A végeredmény a józan ész (eszetek) eredménye, a story nem semmi, azért a süti nem érte volna meg, hogy valamelyikőtöknek baja legyen!!!!!!
Ezért nem szeretem sokszor, ha annyira ragaszkodnak a "szent" leírási mennyiséghez, holott, ki hinné, hogy ilyen alkotásban is lehet hiba, igaz ???? És mégis.:-o
Szerencsére jól vagytok, sikerült , és gondolom, hogy megéri elkészíteni, de már a Te (ti), általatok adott alapanyagok és mennyiségek alapján....:-D
Éva-A.

gregoreva
gregorevacs, 2012-11-08 11:42

Micsoda finomság, azt hiszem, valamelyik családi ünnepre el is fogom készíteni!! :-D
Nagyon köszönöm, szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

Legfrissebb cikkek

8 étel, amit eddig biztosan rosszul ettél
8 étel, amit eddig biztosan rosszul ettél
Mindannyian igyekszünk minél egészségesebb ételeket fogyasztani. Kérdés, hogy valóban egészségesen fogyasztjuk-e őket! Itt van pár meglepő tipp arra, hogy tényleg így van-e.
Ismerd meg a Halloween-cukorkát!
Ismerd meg a Halloween-cukorkát!
Ugyan Magyarországon még kevésbé ismert, de tőlünk nyugatabbra a Halloween elengedhetetlen nassolnivalója a Candy Corn.
Havas kalandok a Tchibo-val!
Havas kalandok a Tchibo-val!
Ugye senki sem szeret fázni? Csizma, dzseki és kabát. Íme három szívmelengető újdonság a Tchibo téli kollekciójából. (x)
1832