Békebeli sós teasütemény recept

Békebeli sós teasütemény
Békebeli sós teasütemény
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (47)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mint gyerekkoromban... ízletes, puha, porhanyós és abbahagyhatatlan... :))) Ráadásul elkészíteni is elég könnyű. Ajánlom mindenkinek, aki szerette a békebeli ízeket. Aki nem ismeri, annak meg pont azért... :) Egyszóval mindenkinek, aki kedveli a sós finomságokat!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: meleg előétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sós teasütemény, mákos sós aprósütemény, tejszínes sós teasütemény, szezámmagos teasütemény, vajas-sós kocka, sajtos apró kocka
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat jól összedolgozzuk. Ne gyúrjuk túl sokáig, ha egynemű a tészta, akkor már jó!
  2. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra (én egy nagyobb vágódeszkát használtam).
  3. Majd egy fél órára tegyük a fagyasztóba.
  4. Ha letelt az idő kivesszük, és 1,5-2 cm nagyságú kockákra felvágjuk (semmiképp ne hagyjuk bent tovább, mert túlságosan megkeményedik, és nem lehet szépen vágni, akkor ismét várni kell, amíg kienged annyira, hogy szeletelhető legyen).
  5. A tetejét lekenjük 1 felvert tojással, majd ízlés szerint megszórjuk különböző magvakkal, és/vagy reszelt sajttal. Majd egy sütőpapíros tepsibe pakoljuk a kockákat.
  6. Így még jó hidegen betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük, majd a sütőlapon hagyjuk is kihűlni.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 46
össznézettség: 91 241
elküldve: 77
receptkönyvben: 952
elkészítve: 107/108
Facebookon megjelent: -

szakács

Bettymami

Mióta szakács: 2013.07.28.
24 recept
hirdetés

Hozzászólások (47)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cinnamonia
cinnamonia szo, 2017-03-04 00:10

Megcsinaltam en is, allagra isteni, viszont a so tenyleg nagyon sok! Lehet tenyleg sotol fugg. Mindenesetre elmentve, legkozelebb joval kevesebb soval ujra elkeszitem! Koszi a receptet!

Bettymami
Bettymami / Bettymami szo, 2017-03-04 09:03

Örülök, hogy kipróbáltad és bevált a recept. A só már többször volt téma, valószínűleg eltérő fajtát, minőséget használunk... De ha újra készítenéd, legalább most már tudod, hogy nektek kevesebb is elég :)
Tovabbi kellemes sütögetést!
Üdv. Betty

kisniky
kisniky k, 2016-12-20 14:53

Mikor először csináltam, és vittem a családnak, rögtön más is elkérte a receptet :) Az egyik kedvenc sós sütim!

huaniko
Huaniko / huaniko szo, 2016-12-03 22:52

Szia kedves Bettymami! Most bukkantam rá a receptedre. Nagyon finomnak ígérkezik, szeretném elkészíteni, de lenne egy kérdésem. Lehet bolti főzőtejszínnel helyettesíteni az állati eredetűt? Mert jelenleg azt nem tudok sehol sem beszerezni. (Egyébként te hol vetted?)
Köszönöm a válaszod előre is. Üdvözlettel: Anikó.

Herbie
Herbie szo, 2016-12-31 15:23

Ez a recept kicsit nagyobb arányokkal a Vendéglátó iskolák Cukrászati alapismeretek könyvében is bent van, mindig ezt készítettem.
Igen, lehet használni hozzá főzőtejszínt is.
Sós linzi tészta
Hozzávalók:
1 kg liszt
60 dkg vaj
30 dkg tejszín
8 db tojássárgája
3 púpozott teáskanál só
Elkészítés:
1. A tejszínben feloldjuk a sót, a liszttel szétmorzsoljuk a vajat. A tejszínt elkeverjük a tojássárgájával, majd a tésztához adjuk és összegyúrjuk.
2. A tésztát gömbölyítjük, majd kb. 2 cm vastagra nyújtjuk és kifagyasztjuk.
3. A kifagyasztott tésztából különféle alakítással, darabolással sós teasüteményt készítünk. (Vághatjuk kockára, rombusz alakra, derelyevágóval hosszúkás szálakra vagy apró pogácsaszaggatóval kiszaggathatjuk.) Tetejét megkenjük tojássárgájával, meghintjük reszelt sajttal vagy köménnyel (ízlés szerint) és előmelegített sütőben – a sütő középső részén - 180 fokon (gáz 3-as fokozaton) 30 percig sütjük.

coli72
coli72 szo, 2016-12-31 09:16

Hogy lehetne a hab tejszínt helyettesíteni fözőtejszinnel?! normális vagy te? :D ennyi erőből ha nincs habtejszined verjél fel helyette főző tejszínt,szerinted jó lesz?? Nem tudod hogy mi a különbség a két termék közt?nincs ezzel semmi baj! Googlézd be és olvassál utána.B.Ú.É.K.

Bettymami
Bettymami / Bettymami sze, 2016-12-07 22:33

Őszintén azzal még nem készítettem.... de sztem a porhanyósságát pont a zsírosabb vaj és tejszín adja. Ha gondolod, próbáld meg, és akkor örülnék, ha megírnád, milyen lett.
Üdv. Betty

the hermit
the hermit cs, 2016-10-13 12:21

Köszi a receptet, az igazsághoz tartozik, hogy ezt mi mindig venni szoktuk, de most kiderült, hogy magamfajta hobbiszakács is meg tudja csinálni. Többet nem veszek ilyet.
A megadott sómennyiséget én se mertem belerakni, csak csapott evőkanállal, de kiderült, hogy igenis kell bele annyi.

Bettymami
Bettymami / Bettymami cs, 2016-10-13 16:12

Szia!
Örülök, hogy Nálatok is bevált, egészségetekre! Ez a só, hát igen.... Így legközelebb tudod.... :)
További kellemes sütögetést!
Üdv. Betty

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil szo, 2016-07-16 15:55

Kedves Bettymami!

Örök hálám ezért a receptért! Gyerekkoromban egy barátom nagymamája sütött mindig ilyet, de akkor sajnos még túl kicsi voltam, hogy recepteket csereberéljek. Azóta is folyton kísérleteztem, hogy olyasmit tudjak sütni...most már látom, hogy a tejszín nagyon fontos benne (eddig azt sosem tettem bele). üdv, Zilka

Bettymami
Bettymami / Bettymami szo, 2016-08-06 20:56

Szia ZIIkaZII!
Örülök, hogy megtaláltad a keresett ízt és bevált a recept! Egyébként én is még a mai napig is olvadozok ezektől a kis kockáktól, mert ritkán készítem, de annyira finomak, és valóban olyan gyerekkort idézőek :)
További kellemes sütögetést!
Üdv. Betty

gourdobs
gourdobs h, 2016-01-18 01:06

Nagyon finom lett, de előre szólok mindenkinek, hogy egy adag ebből nem elég :D Megcsináltam teljes kiőrlésű lisztből is és margarinnal is. Így is nagyon finom lett, a vajat preferálom én is (csak a második adagnál elfogyott)!
Köszönöm a receptet!!!
Üdv:
Kriszti

Bettymami
Bettymami / Bettymami v, 2016-02-28 09:52

Nagyon szívesen. Örülök, hogy bevált a recept és annak is, hogy teljes kiörlésü lisztböl is kipróbáltad és sikerült úgy is. Köszönöm a visszajelzést. Mostanában én is inkább olyant használok, akkor kipróbálom majd ezt is vele... :)
Üdv. Betty

liana001
liana001 sze, 2015-12-30 18:38

Nemrég sült meg, isteni lett! Elkövettem egy nagy hibát: nem csináltam dupla adagot, reklamált is a férjem. :-) Sóból kevesebbet tettem, és egyből sütőpapíron nyújtottam, normál hűtőbe tettem 1 órára, utána ment a tepsibe és ott kentem, szórtam, vágtam, majd szétrakosgattam a kockákat. Sokféle finom sósat sütöttem már, de ez a nyerő! Kipróbálnám, hogy pár naposan is finom-e, de nem hiszem, hogy sikerül. :-) Köszi a receptet! BÚÉK!

Bettymami
Bettymami / Bettymami sze, 2015-12-30 22:27

Örülök, hogy bevált a recept. Igen, pár naposan is finom még, ezt is csak onnan tudom, hogy 1-szer sütés után 3-4 nappal vittem távolabbi rokonsághoz és teszteltem...

pulicka
pulicka sze, 2015-12-30 10:32

Muszaj hozza szoljak!!! A legfinomabb sos amit eddig keszitettem ajanlom mindenkinek mar sokfelet kiprobaltam de ez a recept mindent visz! Koszonom a receptet!

Bettymami
Bettymami / Bettymami sze, 2015-12-30 22:18

Örülök, hogy bevált a recept. Nálunk is nagy kedvenc, már majdnem el is fogyott amit szilveszterre sütöttem...

ildobildo
ildobildo v, 2015-01-18 23:29

Köszönöm a receptet! Nagyon gyors, egyszerű és finom. Két gyerek mellett áldás! :)

Mini53
Mini53 p, 2015-01-09 10:03

Köszi,nagyon finom lett,1 hete készítettem,50 dkg liszttel.Tegnap még volt pár szem,épp olyan volt még,mint frissen !!!! :) A kérdésem az lenne,hogy szerinted vaj helyett használható zsír is? Mert,hogy nem volt itthon,csak 20 dkg vajam és mivel emeltem a mennyiséget,kipótoltam zsírral. Ugyan nem éreztem különbséget,de kipróbálnám csak zsírral ( az mindig van,a vaj viszont néha drága nekem ) .

71SZILVI
71SZILVI k, 2014-12-30 19:05

Kedves Bettymami!
Nincs itthon vaj,a margarint miért nem javasolod? Puszi,Szilvi

NagyneBea
NagyneBea h, 2014-12-29 17:13

Nagyon jó recept, idén szilveszterre ezt készítettem. Remélem sikere lesz! Köszi.

ildaj
ildaj sze, 2014-12-17 11:01

Egyből dupla adagot készítettem, nagyon finom lett! Én fele annyi sót használtam, de ez már ízlés kérdése.
Nagyon jó recept, biztosan el fogom még készíteni! :)

Bettymami
Bettymami / Bettymami sze, 2014-12-17 18:54

Szia ildaj!
Köszönöm a visszajelzést, nagyon örülök, hogy bevált a recept.
További jó sütögetést!
Üdv. Betty

kiscukrasz
kiscukrasz / kiscukrasz szo, 2014-11-22 07:50

Nagyon jó recept, tényleg szépen szeletelhető. Nekem is kicsi a fagyasztóm és a hűtőbe tettem egy-másfél órára. Finom lett, és terv szerint ezt sütöm az esküvőmre. Remélem eláll két napot kartondobozban :)

Köszi: Betti

Bettymami
Bettymami / Bettymami szo, 2014-10-25 15:54

Az biztosan dobott még rajta! Örülök, hogy bevált a recept! További jó sütögetést!

Üdv. Betty

V-Zsóka
V.Zsóka / V-Zsóka h, 2014-05-26 19:24

Ez az a bizonyos cukrászdai omlós sós aprósütemény? Igy a zsiradék és a liszt arányát tekintve annak tűnik. Régóta keresem a receptjét, lehet, hogy most megtaláltam? :-)

Bettymami
Bettymami / Bettymami h, 2014-05-26 19:45

Szia V-Zsoka!
Nem tudom biztosan mondani, hogy ez az amit kerestel, de lehetséges, mert egy valódi cukrásztól van a recept.
Tényleg érdemes kipróbálni, abbahagyhatatlanul finom...:)
Üdv. Betty

Horandra
Horandra / Horandra p, 2014-01-31 19:12

Szia! Megcsináltam úgy, hogy csak sima hűtőbe tettem 1 órára, mert ugye nagyon kicsike a fagyasztóm, nagyon finom lett, köszönöm szépen a receptet! :) :)

Horandra
Horandra / Horandra cs, 2014-01-30 13:13

Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy nyújtás után kell fagyóba tenni, nem előtte? Mert nekem úgy tuti nem fér be, nagyon picike fagyasztóm van, szerinted mit csináljak, rakjam sima hűtőbe vagy egybe rakjam a fagyóba, nem nyújtva? Köszönöm előre is :)

Bettymami
Bettymami / Bettymami cs, 2014-01-30 17:01

Szia Horandra!
Igen, mindenképpen előbb kell kinyujtani, aztán hűteni. A megadott mennyiségből ha tényleg 1,5-2cm vastagra van kinyújtva, nem lesz ám olyan hatalmas tészta... most lemértem a deszkám, amire én tenni szoktam, az 22x32cm.
Gondolom, hogy a sima hűtő is megfelel, én ott bennt hagynám 1 órát is... és ha már jól megdermedt, de még nem túl kemény, egy éles késsel szépen szeletelhető/felkockázhato.
Jó sütögetést, írd majd meg hogy sikerult!
Üdv. Betty

szilvamag1977
szilvamag1977 h, 2014-01-27 23:57

Nekem sem volt itthon ma tejszínem, úgyhogy fél-fél deci tejjel-tejföllel gyúrtam be a tésztát. Holnap kiderül, milyen lesz...
Szilveszterre az eredeti formájában készítettem el, csak 2 baj volt vele: sok benne a kalória, és nem lehet abbahagyni :-D

Bettymami
Bettymami / Bettymami k, 2014-01-28 11:14

Szia szilvamag!
Hát igen, az tény, hogy nem kalóriaszegény... Sajnos...:)))
Viszont időnként úgy gondolom azért még megengedhető...:)
Írd majd meg milyen lett a tejfölös variációval, kíváncsi vagyok.
Üdv. Betty

andyca0327
andyca0327 sze, 2014-01-08 14:41

nagyon tetszik a recept,meg is csinálnám már most azonnal,de sajnos nincs tejszinem itthon. Sima tejjel is jó? üdv: Andi

Bettymami
Bettymami / Bettymami cs, 2014-01-09 15:11

Szia andyca!
Bocsi, hogy csak most válaszolok, talán már túl is vagy a sütésen, vagy beszereztél tejszínt is...:)
Sajnos nem tudom, milyen lehet tejjel elkészítve, de véleményem szerint nem lenne ugyanaz az eredmény... a tej és a tejszín között elég nagy a különbség, zsírosság, íz, állag... szóval én inkább nem helyettesíteném...így ha mégis kipróbáltad vagy ki fogod, írd meg milyenre sikerült...:)
Üdv.Betty

Bettymami
Bettymami / Bettymami h, 2013-11-04 16:45

Szia Judi77!
Örülök, hogy ízlett. Sót valószínüleg eltérö fajtát/minöséget használhattunk, nekünk egyáltalán nem lett túl sós, különben nem írtam volna annyit a hozzávalókhoz...
Üdv. Betty

Judi77
Judi77 h, 2013-11-04 13:48

Nagyon retró és finom, viszont fél ek só elég! (pedig én elég sósan eszem)

583