r
Nosalty Logó

Eredeti pozsonyi kiflik

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Eredeti pozsonyi kiflik
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Tészta

Töltelékek

Összesen 9715 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Tészta

Töltelékek

Összesen 9715 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Tészta

Töltelékek

Összesen 373 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    187 g

Zsír

  • Összesen
    507.6 g
  • Telített zsírsav
    190 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    116 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    170 g
  • Koleszterin
    2053 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12001.6 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    370 mg
  • Kálcium
    3936 mg
  • Vas
    39 mg
  • Magnézium
    1196 mg
  • Foszfor
    3893 mg
  • Nátrium
    2504 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    25 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1142.6 g
  • Cukor
    531 mg
  • Élelmi rost
    74 mg

VÍZ

  • Összesen
    314.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    2591 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    293 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    855 micro
  • Kolin:
    1311 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2542 micro
  • α-karotin
    31 micro
  • β-karotin
    569 micro
  • β-crypt
    45 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1752 micro
Összesen 9715 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    187 g

Zsír

  • Összesen
    507.6 g
  • Telített zsírsav
    190 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    116 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    170 g
  • Koleszterin
    2053 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12001.6 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    370 mg
  • Kálcium
    3936 mg
  • Vas
    39 mg
  • Magnézium
    1196 mg
  • Foszfor
    3893 mg
  • Nátrium
    2504 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    25 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1142.6 g
  • Cukor
    531 mg
  • Élelmi rost
    74 mg

VÍZ

  • Összesen
    314.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    2591 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    293 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    855 micro
  • Kolin:
    1311 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2542 micro
  • α-karotin
    31 micro
  • β-karotin
    569 micro
  • β-crypt
    45 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1752 micro
Összesen 9715 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    19.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    462.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    152 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    96 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    100 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    98 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 373 kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelékek

Elkészítés

Tészta

  1. A tésztához a száraz összetevőket egy keverőüstbe szitáljuk (liszt, só, porcukor), és összemorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajjal.
  2. A száraz élesztőt elkeverjük a tejjel és a többi nedves hozzávalóval (tojássárgája, citromhéj), és belekeverjük a lisztes-vajas morzsába. Kézzel vagy géppel jó alaposan kidagasztatjuk a tésztát.
  3. Cipót formázunk belőle, és légmentesen lezárva, hűtőszekrényben pihentetjük másfél-két órát. Hidegen kelesztjük, ezzel visszatartva az élesztőgombák munkáját.
  4. A kidermedt tésztát elosztjuk kb. 26-28, 50 grammos darabra, majd kis gombócokat formázunk belőlük.
  5. A kiflik formázásához a golyókat a munkalapon kissé kilapítjuk a tenyerünkkel, majd ovális alakúra nyújtjuk őket sodrófával, kb. 2 mm vastagra. Hosszanti irányban teszünk rá a töltelékből (kb. 1 evőkanálnyit), a tésztalapok egyik felére mákos, a másik felére diós kerüljön. Ezután feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, és a vágási felülettel lefelé sütőpapíros tepsire, egymáshoz nem túl közel helyezzük. A mákos kifliket ácskapocs formára, a diósakat pedig patkó formájúra alakítsuk!
  6. Ezután jön a lekenés, ami két körben fog történni: először az összes kiflit jól átkenjük felvert tojássárgájájával, majd 30 perc elteltével (ez alatt rászárad) megkenjük őket tojásfehérjével is, és újból 30-40 percet hagyjuk száradni. Fontos, hogy hideg helyen tároljuk, így gyorsabban dermed a tojás, és nem kel a tészta feleslegesen. Ennek a módszernek köszönhetően lesznek a kiflik szép márványosak sülés után.
  7. A száradás alatt a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  8. Süssük a kifliket 180 fokon 15 percig, a sütő közepe felett eggyel, hogy szépen barnuljak. Egyszerre egy tepsit süssünk. Félidőnél érdemes megfordítani őket, hogy egyenletesen piruljanak!

Töltelékek

  1. A mákos töltelékhez a 130 ml tejet 200 g cukorral, egy csomag vaníliás cukorral és egy fél citrom héjával folyamatos keverés mellett felmelegítjük. Hozzáadjuk a darált mákot, és kevergetve addig melegítjük, míg jól besűrűsödik. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A diós töltelékhez a 100 ml tejet 200 g cukorral, egy csomag vaníliás cukorral, rumaromával, fahéjjal és egy fél citrom héjával folyamatos keverés mellett felmelegítjük. Hozzáadjuk a darált diót, és kevergetve addig melegítjük, míg besűrűsödik. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 125
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 87
  • Össznézettség: 22348
  • Feltöltés dátuma: 2022. december 15.

Ajánló

Hagyományosan a karácsonyi időszakban fogyasztjuk. Nagyon hasonlít a bejglihez, amit ugyancsak leggyakrabban mákkal vagy dióval töltünk, de más formában és konzisztenciában. Érdemes tudni, hogy a mákos kiflik ácskapocs, a diósak pedig patkó formát viselnek, így könnyen megkülönböztethetőek.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények
Eredeti pozsonyi kiflik
Gerzsenyi Flóra 378 recept

A pozsonyi kifli (szlovákul Bratislavský rožok; németül Pressburger Kipfel) egy ívelt, omlós, édes sütemény mákkal vagy dióval töltve, tojással megkenve, fényesre sütve. Kb. 200 éve Pozsonyban kezdték el készíteni, és onnan terjedt el nálunk is, vagyis az akkori Osztrák-Magyar Monarchia területein. Nyakunkon a karácsony, ezzel a hiánypótló recepttel viszont méltó módon megkoronázhatjuk az idei évünket. A mákos és diós töltelék szaftos, a tészta omlós és aranybarna. Tökéletesen eltalált íz-, szín- és állagharmónia, ami a karácsonyt még meghittébe teszi. Szívből ajánljuk mindenkinek!

Hozzávalók

Tészta

Töltelékek

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek