Gesztenyepüré házilag recept

Gesztenyepüré házilag
Gesztenyepüré házilag
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Készítése kétségkívül macerás, nagyon is. De a markáns, tömény gesztenye íz, ami visszaköszön a tejszínhab kupac alól, kárpótol mindenért. Egyszer mindenképpen megéri venni a fáradságot, és kipróbálni: összehasonlításképp is tanulságos.
Chili és Vaníliánál olvasottak alapján készült.
Megjegyzés: csak akkor álljunk neki, ha igazán szép, nagyszemű gesztenyét kapunk (különben könnyen fennáll a veszély, hogy készítés közben feladjuk a küzdelmet:-)).

hozzávalók / 4 adag

A püréhez

A tálaláshoz

ezt olvastad már?

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

házi készítésű gesztenyepüré, gesztenyepüré otthon
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gesztenyék púpos tetejét éles késsel X alakban bemetszük, vigyázva, hogy a gesztenye húsába ne nagyon vágjunk bele. A vágással felfelé alufóliával bélelt tepsire ültetjük a gesztenyéket és vizet öntünk alájuk.
  2. 120 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Ez idő alatt a tetejük a vágás mentén kinyílik.
  3. Még forrón nekikezdünk a sziszifuszi melónak: a gesztenyéket megszabadítjuk külsű és belső héjuktól. Ha a belső barna héj esetleg nagyon nem akaródzna lejönni egyes szemekről (ahogy esetemben is történt), tegyük félre, és a végén pár percre forró vízbe dobjuk, utána (viszonylag) könnyen lehúzhatóvá válik az is. (1 kg gesztenyéből kb. nettó fél kiló pucolt lesz, a hozzávalók mennyiségei is ehhez vannak igazítva, így akinek kevesebb lenne a nettó súly, úgy arányosan a többi hozzávaló mennyiségét is csökkentse!)
  4. A csupasz gesztenyéket feltesszük főni a tejjel, 3 dl vízzel, a vaníliarúd kikapart magjaival és az üres vaníliarúddal. Kb. 3/4 óra alatt puhára főzzük, leszűrjük.
  5. A cukorból és 1 dl vízből pár perc alatt szirupot főzünk.
  6. Turmixban pürésítjük a gesztenyét a tejszínnel, a vajjal és a sziruppal.
  7. A krémes masszát tiszta tálba öntjük, hűlni hagyjuk, majd lefóliázzuk és a hűtőbe tesszük legalább 6 órára.
  8. A dermedési idő elteltével a gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük (vagy, ahogy én is tettem: nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük).
  9. Tejszínhabbal tálaljuk.

  • költség: 1800 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 92 608
elküldve: 24
receptkönyben: 533
elkészítve: 6/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (10)

sophieshriki
sophieshrikik, 2013-11-26 23:08

Szia, Petra, koszonom a receptet, ma vegre kiprobaltam. Nem mondom, hogy gyorsan ment, s azt sem, hogy elvezettel pucoltam masfel kilo gesztenyet, de a vegeredmeny ketseg kivul megerte a raszant idot. Udv. Sophie

ursi
ursiszo, 2013-06-15 02:54

Szia En Uj Zealandban lakom es a baratomnak van gesztenye faja es adott nekem frish gesztenyet Megcsinaltam es NAGON FINCSI lett Koszi a recetet Kicsit sok munka de megeri

petra
petraszo, 2013-06-15 21:38

Nagyon örülök, hogy sikerült, igen, tény, hogy vacakolni kell vele, de szerintem is megéri:).

kajdib
kajdibv, 2011-11-27 17:19

Szia!
Másodszorra készítettem el a receptet. Sajnos az első nekem is nagyon folyós lett, csak a fagyasztás segített. Viszont most az 1 dl víz helyett inkább pár csepp rumot adtam hozzá. Szerintem vétek tejszínnel higítani, sokkal karakteresebb az íze, ha csak a végén nyomjuk rá a tejszínhabot. Na és a 6 óra várakozás! Ki bírja azt kivárni???
Mivel külföldön ritkán jutunk gesztenyepüréhez, ünnepnap számba megy a mai.
Köszi a receptet.
Üdv, B.

Gercuj Izabella
Gercuj Izabellav, 2011-11-13 16:42

Szia! Ma Édesanyámmal elkészítettük a receptet. Igaz, hogy kisebb változtatásokkal de az eredmény így is nagyon finom lett!
Köszi szépen a receptet!
Bella

cafika
cafikak, 2010-10-19 11:01

szia Petra, én nem mélyfagyasztottam :( csak hùtòbe tettem. ìgy irja a recept..de màr elfogyott, mert nagyon finom volt :)
szius, Cafika

petra
petrah, 2010-10-18 10:23

Cafika,
A 6 órás mélyfagyasztás után sem keményedett meg a masszád?! Ez furcsa volna..

cafika
cafikav, 2010-10-17 13:18

szia Petra, elkészìtettem a receptet, nagyon finom lett, CSAK nekem nem lett kemény a massza, hanem folyòs maradt, ìgy nem is tedtem se reszelni, se lenyomni. mint gesztenyekrém tàlaltam. mindent a recept szerint csinàltam, nem tudom hol lehet a hiba. amùgy nagyon finom lett. kòszi a receptet,
ùdv. Cafika

cafika
cafikacs, 2010-10-14 10:51

szia Petra,
nagyon guszti ez a recept! lenne egy kèrdèsem,
ezt a masszàt le is lehet fagyasztani?
ùdv. Cafika

Legfrissebb cikkek

Kontakt - az idei nyár legjobb kávéja
Kontakt - az idei nyár legjobb kávéja
Újabb hullám, ezúttal egy kávézó, ahol megcsinálták az idei nyár legmenőbb italát!
Csupa jó lesz Paloznakon
Csupa jó lesz Paloznakon
Előfordul, hogy odafenn olykor több csillag is együttáll, akkor pedig rajtuk a világ szeme. A látványtól pedig nemcsak a csillagászok szája marad tátva, sokszor a miénk is.
Igyunk változatosan!
Igyunk változatosan!
Első ránézésre nem tűnik soknak az ajánlott napi 2-2,5 l folyadék, mégis kevesen vannak, akik ezt a mennyiséget el is fogyasztják. A cél elérése érdekében igyunk változatosan!
890