Gesztenyepüré házilag recept

1 adag
890
kcal
Gesztenyepüré házilag
Gesztenyepüré házilag
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Készítése kétségkívül macerás, nagyon is. De a markáns, tömény gesztenye íz, ami visszaköszön a tejszínhab kupac alól, kárpótol mindenért. Egyszer mindenképpen megéri venni a fáradságot, és kipróbálni: összehasonlításképp is tanulságos.
Chili és Vaníliánál olvasottak alapján készült.
Megjegyzés: csak akkor álljunk neki, ha igazán szép, nagyszemű gesztenyét kapunk (különben könnyen fennáll a veszély, hogy készítés közben feladjuk a küzdelmet:-)).

hozzávalók / 4 adag

A püréhez

A tálaláshoz

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

házi készítésű gesztenyepüré, gesztenyepüré otthon
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gesztenyék púpos tetejét éles késsel X alakban bemetszük, vigyázva, hogy a gesztenye húsába ne nagyon vágjunk bele. A vágással felfelé alufóliával bélelt tepsire ültetjük a gesztenyéket és vizet öntünk alájuk.
  2. 120 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Ez idő alatt a tetejük a vágás mentén kinyílik.
  3. Még forrón nekikezdünk a sziszifuszi melónak: a gesztenyéket megszabadítjuk külsű és belső héjuktól. Ha a belső barna héj esetleg nagyon nem akaródzna lejönni egyes szemekről (ahogy esetemben is történt), tegyük félre, és a végén pár percre forró vízbe dobjuk, utána (viszonylag) könnyen lehúzhatóvá válik az is. (1 kg gesztenyéből kb. nettó fél kiló pucolt lesz, a hozzávalók mennyiségei is ehhez vannak igazítva, így akinek kevesebb lenne a nettó súly, úgy arányosan a többi hozzávaló mennyiségét is csökkentse!)
  4. A csupasz gesztenyéket feltesszük főni a tejjel, 3 dl vízzel, a vaníliarúd kikapart magjaival és az üres vaníliarúddal. Kb. 3/4 óra alatt puhára főzzük, leszűrjük.
  5. A cukorból és 1 dl vízből pár perc alatt szirupot főzünk.
  6. Turmixban pürésítjük a gesztenyét a tejszínnel, a vajjal és a sziruppal.
  7. A krémes masszát tiszta tálba öntjük, hűlni hagyjuk, majd lefóliázzuk és a hűtőbe tesszük legalább 6 órára.
  8. A dermedési idő elteltével a gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük (vagy, ahogy én is tettem: nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük).
  9. Tejszínhabbal tálaljuk.

  • költség: 1800 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 96 107
elküldve: 25
receptkönyben: 550
elkészítve: 6/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (11)

sophieshriki
sophieshrikik, 2013-11-26 22:08

Szia, Petra, koszonom a receptet, ma vegre kiprobaltam. Nem mondom, hogy gyorsan ment, s azt sem, hogy elvezettel pucoltam masfel kilo gesztenyet, de a vegeredmeny ketseg kivul megerte a raszant idot. Udv. Sophie

ursi
ursiszo, 2013-06-15 01:54

Szia En Uj Zealandban lakom es a baratomnak van gesztenye faja es adott nekem frish gesztenyet Megcsinaltam es NAGON FINCSI lett Koszi a recetet Kicsit sok munka de megeri

petra
petraszo, 2013-06-15 20:38

Nagyon örülök, hogy sikerült, igen, tény, hogy vacakolni kell vele, de szerintem is megéri:).

kajdib
kajdibv, 2011-11-27 16:19

Szia!
Másodszorra készítettem el a receptet. Sajnos az első nekem is nagyon folyós lett, csak a fagyasztás segített. Viszont most az 1 dl víz helyett inkább pár csepp rumot adtam hozzá. Szerintem vétek tejszínnel higítani, sokkal karakteresebb az íze, ha csak a végén nyomjuk rá a tejszínhabot. Na és a 6 óra várakozás! Ki bírja azt kivárni???
Mivel külföldön ritkán jutunk gesztenyepüréhez, ünnepnap számba megy a mai.
Köszi a receptet.
Üdv, B.

Gercuj Izabella
Gercuj Izabellav, 2011-11-13 15:42

Szia! Ma Édesanyámmal elkészítettük a receptet. Igaz, hogy kisebb változtatásokkal de az eredmény így is nagyon finom lett!
Köszi szépen a receptet!
Bella

cafika
cafikak, 2010-10-19 10:01

szia Petra, én nem mélyfagyasztottam :( csak hùtòbe tettem. ìgy irja a recept..de màr elfogyott, mert nagyon finom volt :)
szius, Cafika

petra
petrah, 2010-10-18 09:23

Cafika,
A 6 órás mélyfagyasztás után sem keményedett meg a masszád?! Ez furcsa volna..

cafika
cafikav, 2010-10-17 12:18

szia Petra, elkészìtettem a receptet, nagyon finom lett, CSAK nekem nem lett kemény a massza, hanem folyòs maradt, ìgy nem is tedtem se reszelni, se lenyomni. mint gesztenyekrém tàlaltam. mindent a recept szerint csinàltam, nem tudom hol lehet a hiba. amùgy nagyon finom lett. kòszi a receptet,
ùdv. Cafika

cafika
cafikacs, 2010-10-14 09:51

szia Petra,
nagyon guszti ez a recept! lenne egy kèrdèsem,
ezt a masszàt le is lehet fagyasztani?
ùdv. Cafika

Legfrissebb cikkek

20+1 rémisztő, de finom étel Halloweenre
20+1 rémisztő, de finom étel Halloweenre
Nemcsak a kreatív ételművészek, hanem már te is készíthetsz szellemes ötletekből gyúrt ételeket Halloweenre. Rémisztőek, de állítólag annál finomabbak. Mutatjuk a legjobbakat!
Harmadszor is Együnk Egymásért!
Harmadszor is Együnk Egymásért!
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület idén októberben harmadjára szervezi meg Adománygyűjtő Akcióját az Élelmezési Világnap kapcsán. Még ezen a héten várják az adományokat! (x)
Ez történik, ha fémet raksz a mikróba
Ez történik, ha fémet raksz a mikróba
Gyerekként az ember minden olyat kipróbálna, amit a szülők szigorúan megtiltanak. Ilyen például egy villa berakása a mikróba. De vajon mi történik, ha tényleg berakjuk?
890