Sütő Enikő már alig várja a lecsószezont

Sütő Enikő elárulja, mi a titka formás alakjának, és bemutatja, hogy a vegetáriánus étrend is lehet változatos. Azt vallja, nem jóllakni, hanem megelégedni kell, és már alig várja a lecsószezont!

Miket eszel nyáron?

Nyáron csak nyers ételeket. Kedvenceim a gyümölcs, a paradicsom, a paprika, a gyömbér, a hagyma, a kecskesajt, háromféle olajjal, tökmag-, len- és olívaolajjal leöntve, esetleg pirított magokkal bolondítva. Persze, ha vendégségbe megyek, akkor megkóstolom azt, amit a házigazda kínál, de egész nyáron elvagyok salátákkal. Szerintem az embernek tisztáznia kell, milyen mértékben élvezeti forrás számára a táplálék. Sokan küzdenek a súlyukkal, hiszen az evés vitathatatlanul komoly élvezetet jelent. Ahogy az évszakok változnak, annak megfelelően váltok én is az étkezésben. Nyers zöldségeken-gyümölcsökön nem tudnék januárban megélni, akkor nagyon kívánom a vaskosabb ételeket, de ugyanúgy fűszerezek, élvezem az ízeket, csak más alapanyagokból.

Mi a helyzet akkor, ha másoknak kell főznöd?

A férjem napközben eszik meleg ételt, így este már nem igényli, hogy főzzek. Lecsószezonban nyáron viszont akár vacsorára is főzünk. Ha vendégek jönnek hozzánk, akkor felmérem, ki mit szeret enni. A barátaink fele vegetáriánus, másik fele húsevő, mindig próbálok mindkét fél kedvére tenni. A húst viszont inkább készen megveszem nekik, de az édességet, salátát magam készítem. Folyamatosan próbálom terelgetni a nem vegákat is, hogy próbálják ki a húsmentes fogásokat.

Hogyan néz ki a napi étkezési rutinod?

A nyári rutinom: általában keserű teával kezdek, gyermekláncfű- vagy csalánteával. Ezeket az italokat úgy kezelem, mintha ételek lennének. Tíz percet minden reggel szánok rájuk. Megiszom a teámat, utána jöhet a gyümölcs. Eperszezonban előfordul, hogy egy kiló epret is megeszem, ügyelek, hogy hazai árut vásároljak. Utána készülődöm, teszek-veszek, majd megéhezem. Itthon még valamilyen búzából, rozsból, zabból készült kenyeret fogyasztok olívaolajjal vagy pestóval. Esetleg tojást főzök és olívaolajjal meglocsolom, jó sok zöldséggel megbolondítom. Napi egy kávéra szükségem van, hogy felébredjek, ezt is ilyenkor iszom. Ha mondjuk tojás az aznapi reggelim, azzal délutánig 4-ig megelégszem. A pestót egyébként magam készítem, ha van friss bazsalikom és fenyőmag itthon, általában nem is marad ki a napi étkeim közül. Délben zöldséglevest fogyasztok, gyömbérrel, fűszerekkel bolondítom. Éhezni nem szeretek, szinte mindig viszek magammal ennivalót, mert nem szeretek műanyag szendvicsekhez nyúlni a napi sietségben.

Azt szoktam mondani, nem jóllakni, megelégedni kell azzal, ami elmulasztja az éhséget. Desszertként jöhet egy kis mákos süti, édesség kölesből, esetleg fagylalt. Estére aztán mindenféle zöldséget összevágok és kecskesajttal fogyasztom. Ha hétvégén itthon vagyunk, akkor jöhet a rukkolasaláta dióval, szárított paradicsommal. Vagy éppen spaghetti aglio olióhoz támad kedvünk, sok fokgyhamával, parmezánnal. Ezek egyszerű ételek, de azt, hogy időt szakítsak magamnak és leüljek enni, mindig próbálom kihasítani a napomból. Odafigyelek az ízekre, odaadom magam az evésnek. Pillanatok alatt meg tudnék hízni, ezt kevesen tudják. Volt is olyan korszak az életemben a vegetáriánus előtt, hogy habzsoltam-dőzsöltem, észre se vettem, hogy hirtelen 6-7 kilót híztam. Most is észreveszem, hogy seperc alatt felugrik, lassul az ember anyagcseréje a korral.

Fogyókúrás tipp, ha felcsúszik egy-két kiló?

Elkezdek enni, ilyen egyszerű. Mindenki pánikba esik és nem eszik, ha meghízik. A könnyű ételek viszont rostban gazdagok, négyóránként jó belőlük falatozni, így soha nem leszünk éhesek, nem kalóriadús ételek, de finomak. A vegetáriánus emberek nem szürkék, akik sohasem ehetnek egy jót, pusztán fűszerezni kell tetszés szerint. Télen lazább vagyok a táplálkozást illetően, szerintem az embereknek téli és nyári súlyuk van, én is felszedek 3-4 kilót, de tudom, hogy tavasszal simán lemegy magától a súlytöbblet. Ügyelek, hogy vegyszermentes ételeket egyek. Érdekes, hogy az emberek figyelnek arra, hogy milyen ruhájuk van, de az élelmiszer-vásárlásra már sokkal kevésbé figyelnek oda.
{ CKÉP = 62102, 4 }

Modellként hogyan tartottad karban magad?

Őszintén szólva sehogy. Sportoltam, balettoztam ugyan, de nem alakformálás céljából, hanem élvezeti forrásként. Most már tudatosabban sportolok, hogy megőrizzem a formámat. Nem volt divat akkoriban az egészségtudatosság, bár hálás lettem volna, ha valaki segít ebben. Nem fordítottam rá figyelmet, a fiatalság meg legyűrte a hanyagságomat.

A növendékeitek mennyire nyitottak erre a témára?

Ha akarják, ha nem, elmondom nekik, aztán persze megoszlik, ki mennyire nyitott erre. Van, aki begyűjti és alkalmazza a kapott tanácsokat, van, akit egyáltalán nem érdekel a téma, de mindkét csoportot megértem. Nagyon hat a közérzetünkre az étkezés, a modellszakmában a verseny miatt a táplálkozási devianciák pedig nagyon gyakoriak, a megfelelési kényszer miatt az ember elveszti az arányérzékét, torzul a testtudatosság képe. Azt hiszem, a diákjaink hetven százalékban hallgatnak a véleményünkre. Tanácsolom nekik, hogy próbálják ki, milyen, ha pár napig nem dohányoznak, mennyivel jobban néznek ki, ha tiszta ételt, sok zöldséget fogyasztanak készételek helyett. Sok pozitív visszajelzés is érkezik. Nem is egy olyan esetünk volt, amikor a bőrgyógyász nem tudta megoldani a fellépő tüneteket, de tudatos táplálkozással, életmódváltással pár héten belül enyhültek az egyik diákunk tünetei.A mai fiatalok is ugyanarra vágynak, mint mi akkoriban, és semmivel sem rosszabbak, mint mi annak idején.

Sütő Enikő honlapja itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

8 szemkápráztató szobanövény, ami hipp-hopp hatalmasra nő

Nem kell profinak lenned a kertészkedésben, és nem kell díjnyertes szobanövény-kollekcióval rendelkezned ahhoz, hogy életben tudd tartani a növényeidet. Szerencsére számos olyan fajta létezik, amely nem igényel szigorú gondozási tervet. Sőt, egy kis odafigyelés is elegendő nekik, hogy hipp-hopp megnőjenek!

Nosalty

Süss dilis külsejű spárgatortát, ha nem szereted a megszokottat

Egészen meghökkentő kinézetű spárgatorta készült a Nosalty, ezen belül is Flóra konyhájában, megkoronázva ezzel tavaszi zöldséghercegnőnk szezonját. Gyorsított, leveles tésztás quiche-szerű tojásos-sajtos alapból meredeznek a blansírozott-sült spárgák, ráadásul viszonylag gyorsan el is készülhetünk a recepttel!

Nosalty

További cikkek