4+1 csináld magad gyerekreggeli

Nagyon könnyű szeretni a csokis gabonagolyókat és fahéjas-cukros ropogós reggeli párnácskákat, de van ennél jobb ötletünk is.

A reggelek – kisgyerek nélkül is – a legtöbb helyen kapkodósak. Ahol meg gyerek is van, ott az álmos kómához és leküzdhetetlen koffeinvágyhoz hozzáadódik még ezer dolog: miért csak az egyik lábadon van zokni? Miért van fogkrém a füled mögött? Hol a tornacuccod? Elraktad a matekkönyved, furulyád, balettruhádat? Ezek mellett huszadrangú kérdés, hogy megette-e a reggelijét...
Pedig tudjuk, hogy a reggeli nagyon fontos étkezése a napnak, még ha ilyen alkalmatlan időpontra is esik. Egy átlagos hétköznapon szerintem teljesen érthető, ha a szülő cukros bolti gabonapelyhet borít egy tálkába, nyakon önti némi tejjel, és amíg a csemetéje ezt majszolja, megpróbál magából embert varázsolni a fürdőben. Pedig nem kell sokkal több időráfordítás az egészségesebb reggelikhez. Íme néhány alternatíva a bolti müzlikre.

Zabpehely

Szuper alapanyag, az ember alig pár száz forintért megvesz belőle fél kilónyit, és az hetekig kihúzza, ráadásul nagyon változatosan elkészíthető. Süthetünk belőle kekszet, vagy reggeli szeletet is, de a legkézenfekvőbb megoldás, hogy kását készítsünk belőle. Tejjel, gyümölcslével, magokkal vagy darabolt gyümölcsökkel, ahogy éppen tetszik.

Amarant

Kevésbé ismert alapanyag, pedig nagyon régóta használt gabonanövényünk. Puffasztott formában elég sok helyen kapható, viszonylag semleges íze van, viszont sokféle fontos tápanyagot tartalmaz, ráadásul gabonaféle létére magas a vastartalma is.

Puffasztott rizs

Sokféle, boltban is kapható reggeli pehely alapanyaga, csak éppen fölöslegesen sok cukorral megspékelve, pedig anélkül is finom lehet. Joghurttal és kevés lekvárral elkeverve, vagy akár magában tejjel, esetleg kakaóval.
{ CKÉP = 42159, 6 }

Búzapehely

Drogériákban, bioboltokban már ezt a pelyhet is beszerezhetjük, és épp úgy használhatjuk fel, mint a zabpelyhet, kásának, gyümölcslével, tejjel, stb.
{ CKÉP = 72237, 6 }

Vegyes kásák

És persze azt is megtehetjük, hogy magunk állítjuk össze a fentiekből a saját müzlikeverékünket, hozzávegyítve mogyorót, diót, aszalt gyümölcsöket, kókuszreszeléket. Vagy vegyesen főzünk belőlük kását, akár hajdinát vagy kölest is felhasználva. Ezekkel talán lassabban készülünk el, mintha csak felöntjük a zabpelyhet narancslével és várunk kicsit, hogy megszívja magát, de megfelelő korú gyermekeknél már rájuk is bízhatjuk ezt a feladatot. Bár talán jobban járunk, ha magunk tartjuk kézben a reggeliügyet, mert ők biztosan elsinkófálnák.
  1. Müzlis kása
    adag
    Idő
    p
    Költség
    megfizethető
    Nehézség
    könnyű
    247
    Kalória
    6.2g
    Fehérje
    39.9g
    Szénhidrát
    9.2g
    Zsír
    Még több kása
  2. Hajdinakása
    adag
    Idő
    p
    Költség
    megfizethető
    Nehézség
    könnyű
    483
    Kalória
    20.8g
    Fehérje
    81.5g
    Szénhidrát
    8.4g
    Zsír
    Még több kása

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Gasztroenterológusok figyelmeztetése: ez az egyszerű reggeli szokás megváltoztathatja az 50...

Az idő múlásával sokan tapasztalják, hogy a szervezetük már nem reagál úgy, mint korábban. Az emésztés lelassulhat, a komfortérzet csökkenhet, és olyan panaszok jelenhetnek meg, amelyek fiatalabb korban ismeretlenek voltak. A gasztroenterológusok szerint ezek hátterében gyakran a bélrendszer állapota áll, amely az életkor előrehaladtával egyre nagyobb odafigyelést igényel.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...