A reggelek – kisgyerek nélkül is – a legtöbb helyen kapkodósak. Ahol meg gyerek is van, ott az álmos kómához és leküzdhetetlen koffeinvágyhoz hozzáadódik még ezer dolog: miért csak az egyik lábadon van zokni? Miért van fogkrém a füled mögött? Hol a tornacuccod? Elraktad a matekkönyved, furulyád, balettruhádat? Ezek mellett huszadrangú kérdés, hogy megette-e a reggelijét...
Pedig tudjuk, hogy
a reggeli nagyon fontos étkezése a napnak, még ha ilyen alkalmatlan időpontra is esik. Egy átlagos hétköznapon szerintem teljesen érthető, ha a szülő cukros bolti gabonapelyhet borít egy tálkába, nyakon önti némi tejjel, és amíg a csemetéje ezt majszolja, megpróbál magából embert varázsolni a fürdőben. Pedig nem kell sokkal több időráfordítás az egészségesebb reggelikhez. Íme néhány alternatíva a bolti müzlikre.
Zabpehely
Szuper
alapanyag, az ember alig pár száz forintért megvesz belőle fél kilónyit, és az hetekig kihúzza, ráadásul nagyon változatosan elkészíthető. Süthetünk belőle kekszet, vagy reggeli szeletet is, de a legkézenfekvőbb megoldás, hogy kását készítsünk belőle. Tejjel, gyümölcslével, magokkal vagy darabolt gyümölcsökkel, ahogy éppen tetszik.
Amarant
Kevésbé ismert
alapanyag, pedig nagyon régóta használt gabonanövényünk. Puffasztott formában elég sok helyen kapható, viszonylag semleges íze van, viszont sokféle fontos tápanyagot tartalmaz, ráadásul gabonaféle létére magas a vastartalma is.
Puffasztott rizs
Sokféle, boltban is kapható reggeli pehely alapanyaga, csak éppen fölöslegesen sok cukorral megspékelve, pedig anélkül is finom lehet. Joghurttal és kevés lekvárral elkeverve, vagy akár magában tejjel, esetleg kakaóval.
{ CKÉP = 42159, 6 }
Búzapehely
Drogériákban, bioboltokban már
ezt a pelyhet is beszerezhetjük, és épp úgy használhatjuk fel, mint a zabpelyhet, kásának, gyümölcslével, tejjel, stb.
{ CKÉP = 72237, 6 }
Vegyes kásák
És persze azt is megtehetjük, hogy magunk állítjuk össze a fentiekből a saját müzlikeverékünket, hozzávegyítve mogyorót, diót, aszalt gyümölcsöket, kókuszreszeléket. Vagy vegyesen főzünk belőlük kását, akár hajdinát vagy kölest is felhasználva. Ezekkel talán lassabban készülünk el, mintha csak felöntjük a zabpelyhet narancslével és várunk kicsit, hogy megszívja magát, de megfelelő korú gyermekeknél már rájuk is bízhatjuk ezt a feladatot. Bár talán jobban járunk, ha magunk tartjuk kézben a reggeliügyet, mert ők biztosan elsinkófálnák.
-
-
-
-
4.
Gyömbéres tejbezab áfonyával
-
5.
Reggeli zabkása 8. - ahogy mi szeretjük